16 Mart 2010 Salı

J-LEAGUE 2010

























Geçen hafta Avrupa'nın soğuk liglerini masaya yatırdıktan sonra uzakdoğuda start veren 3 ligle başlayalım. Japonya ilk durağımız. Hem oyuncu ücretleri, hem uluslararası başarı açısından Güney Kore ile birlikte Asya'nın en tepedeki lig mücadelesi durumundalar. Lig 2 hafta önce başladı ve 4 martta son bulacak. Şampiyonlar Ligi'ne ilk 4 sırayı alan takımlar gidecekler. Geçtiğimiz sezonla beraber düşecek takımları belirleyen play-off kaldırıldı. Artık alışılageldiği üzere son üç takım küme düşerken J2'deki ilk üç takım bir üst lige yükselecek. Japon Ligi'nde iki takımın puanlarının eşit olması durumunda önce gol averajına, daha sonra atılan gole, daha sonra takımların kendi aralarındaki maçlarına son olarak da disiplin durumuna bakılıyor. Vegalta Sendai, Cerezo Osaka ve Shannon Bellmare kulüpleri bu sezon ligin yeni takımları olurken, JEF United Chiba, Oita Trinita ve Kashiwa Reysol bir alt lige düştüler. Şampiyon Kashima Antlers, Kawasaki Frontale, Gamba Osaka ve Sanfrecce Hiroshima, Japonya'yı Asya Şampiyonlar Ligi'nde temsil edecekler.














Kashima Antlers şampiyonluğun yine en büyük adayı. Takımını son 3 yılda şampiyonluğa taşıyan Brezilyalı hoca Oswaldo de Oliveira, Antlers'i bunu başarabilen ilk futbol kulübü yaptı. Güney Kore'li Park Joo-Ho'yu Jubilo Iwata'ya Brezilyalı Danilo'yu Corinthians'a göndererek 2 Brezilyalı transfer ettiler. Geçtiğimiz yıl Albirex Niigata'da oynayan defans oyuncus Gilton Ribeiro ile Portuguesa'dan aldıkları orta saha oyuncusu Fellype Gabriel. Kyoto Sanga'dan da Koreli Lee Jong-Soo'yu kadroya kattılar. Bunun dışında da kadroyu önemli ölçüde korudular. Takım lige de fena bir başlangıç yapmadı. Asya Şampiyonlar Ligi'nde grubunda 2'de 2 yapmış durumdalar. Geçtiğimiz yılı ikinci sırada bitiren Kawasaki Frontale ise daha önce blogda belirttiğimiz gibi Junichi Inamoto'yu Japonya'ya geri getirdi. Onların da kadrosunda 3 Brezilyalı var. 2008 Asya Şampiyonlar Ligi şampiyonu ve geçtiğimiz yılın üçüncüsü Gamba Osaka 2 Brezilyalı Ze Carlos ve Dodo'yu kadroya kattı. Tekik direktör Akira Kishino 8 seendir takımın başında. Şampiyonlar Ligi'ne 2 maçta 2 beraberlikle başladılar. Ligin önemli iç ve dış transferlerine göz atarsak VVV Venlo'ya dikkat çekmek lazım. Keisuke Honda'dan gelen 10 milyon euronun tadını alınca Japonya pazarına yöneldiler ve Nagoya Grampus Eight'ten 22 yaşındaki Maya Yoshida'yı transfer ettiler. Tanıdık, Bruno Quadros ise 33 yaşında FC Tokyo tarafından serbest bırakıldı. 30 yaşındaki Shinji Ono aynen Inamoto gibi Bochum macerasından sonra Shimizu S-Pulse'a transfer oldu. Sezonun en sansasyonel transferini ise, geçtiğimiz yılı onuncu bitiren Yokohoma F-Marinos yaptı. Shunsuke Nakamura'yı 8 yıllık Avrupa macerasından sonra evine döndürdüler.



















Bu sezon Dünya Kupası sebebiyle lige 2 aylık bir ara verilecek mayıs ayında. 17 temmuzda ise devam edilecek. Yokohoma F-Marinos 1982'de yükseldiği ligde aralıksız 28 yıldır düşmeden kalabildi ki şu anda ligdeki takımlar içinde bu ligin en eskisi olan takım. Japonya'da J-league öncesi dönemi de katarsak en fazla şampiyonluğu alan 2 takım Antlers ile birlikte Tokyo Verdy. 1965'te başlayan mücadelede birçok takım isim değiştirdiler. Örneğin Toyo Industries Sanfrecce Hiroshima, Mitsubishi Motors Urawa Red Diamonds, Yanmar Diesel Cerezo Osaka, Hitachi de Kashiwa Reysol haline geldiler. 11 farklı şampiyon çıkarmış bugüne kadar Japonya Ligi. Kanto bölgesi toplam 44 şampiyonluğun 30'una sahip (Tokyo, Kashima, Urawa, Hiratsuka (Shonan Bellmare), Ichihara, Kashiwa ve Yokohama kentleri). Kansai bölgesindeki Osaka'dan ise 5 şampiyonluk çıkmış (Cerezo ve Gamba).














Japon Ligi'nin coğrafi dağılımına baktığımızda da takımların tümü Honşu adasında toplanmış durumda (girişteki harita). Geçtiğimiz yıl Kyuşu adasından lige katılan Oita Trinita ise küme düştü. Nitekim J2'ye baktığımızda diğer adalardan takımların da olduğunu görüyoruz. Bu arada resimlerden de anlayacağınız gibi Japonya'da, 2002 Dünya Kupası ile yenilenen ve yeni inşa eilen stadyumlar büyük kalabalıklar çekmeye devam ediyor. Belirtelim ilk 2 hafta sonunda Vegalta Sendai 6 puanla liderliği Kawsaki Frontale ile paylaşıyor.

1 yorum:

Dejan dedi ki...

Yokohama F. Marinos burada dikkat çekti tabi Nakamura transferiyle. Yokohama Marinos ve Yokohama Flügels takımlarının birleşmesi sonucu birçok tepkiyle karşılaşmıştı. Taraftarlarının bir kısmı ilgisini kaybetmişti.

Potansiyel F. Marinos taraftarı Flügels'liler tepki olarak kendi aralarında para toplayıp Yokohama FC takımını kurmuşlardı. Ama bu transfer sürekli alt sıralarda yer alan FC taraftarını bile tribünlere çekebilir. Nissan'ın desteği de zaten Marinos'un arkasında.