3 Mart 2010 Çarşamba
KIRMIZI ŞÖVALYELER GELİYOR
Manchester United'ın içinde bulunduğu borç batağıyla ilgili ayrıntılı bir yazı yazmak için, bitirme, master veya doktora tezini bu konu üzerinde almak lazım. Zira o kadar detaylı bir konu ki, şu dönemde şu borç yaptılar demekle anlatılmaz, bu blog sayfalarına da sığmaz. Bu yüzden ben size birkaç link vereyim, oradan okuyup kafanızda birleştirin diyeyim.
http://www.guardian.co.uk/football/blog/2010/jan/12/manchester-united-glazers-debt
http://www.guardian.co.uk/football/2010/jan/12/manchester-united-finances-glazer-family
http://www.guardian.co.uk/football/2010/jan/21/manchester-united-glazers-debt
İşin özetini daha önce birkaç kez anlattık. Glazer ailesinin üyeleri, sahip oldukları şirketler vasıtasıyla, kulüpten, 5 yıl içinde 20 milyon pounda varan rakamlar çektiler. Bu sadece onların kişisel alımlarıydı. Bunun dışında, halka açılmış olan hisselerin geri ödemeleri, bir önceki yıla oranla 25 milyon poundluk bir artış gösterdi. United, hisse sahiplerine yıllık % 14.25 oranından bir ödeme yapıyor. Bu da aşağı yukarı 45 milyon poundluk bir rakam. Kulübü yönetmek için araç olarak kullandıkları Red Football Limited Şirketi, geçtiğimiz yıl, vergiler kesilmeden önce sadece 48.2 milyon poundluk bir kâr rakamını gösteriyordu. Haziran 2009-Ocak 2010 arasında toplamda 32.5 milyon poundluk bir zarara uğradılar. Geri ödemesi yapılan banka kredilerinin miktarı 518.7 milyon pounddan, 509.5 milyon pounda geriledi. Bütün bunların çaresi olabilmesi için, Glazer ailesi, 7 yıllık bonoları piyasaya sürmeyi hedeflediler. Kulüp tarihinde ilk kez 700 milyon pound borç barajını geçerek 716 milyon pound seviyesine yaklaşıldı. Üstelik 2009'un son 3 ayında kulübün elde ettiği gelir 74.4 milyon pounddan, 87 milyon pounda yükselmişti. Bugün Manchester United kulübünden yapılan açıklama, bu borcun, 2009 yılının sonuna oranla bir nebze düştüğü yönünde. Ancak devasa yükün ortadan kalkması için gidilecek çok yol var. Bunun için de Manchester United taraftarlarının kulübü Glazer ailesinin elinden alma planları var.
Red Knights isimli bir taraftar oluşumu, kulübü Glazer ailesinin elinden almak için planlar yapıyor. Bu oluşumun içinde Manchester şehrinin zengin United sevdalıları da var elbet. Seymour Pierce ve Keith Harris isimli Futbol Finansmanı konusunda uzman olan 2 brokerın öncülük ettiği bu oluşum, MUST (Manchester United Supporters Trust) ile birlikte çalışarak ilk planda 250 milyon poundluk bir rakam toplamayı amaçlıyor. Bunun için, her üyeden minimum 2.500 pound toplama gibi bir planları var. Tabii bunun amacı, Glazer ailesinin karşısına dikilebilecek bir oluşum olup olmadıkları konusunda nabız yoklamak. Zira kulübü satın almak için 250 milyon pound değil, milyar pounda varan bir rakama ihtiyaç var. Bu iki oluşumda kişi başına 10-15 milyon pound arasında katkı yapabilecek 50 kadar işadamı var. Bu 500 milyon pound ediyor en az. Bu isimleri 1-5 milyon pound arasında katkı yapacak 100 kadar girişimci izliyor. Buradan da ortalama 200 milyon poundluk bir gelir bekleniyor. Son olarak kişi başı 2.500 pound beklenen orta halli taraftarlar geliyor. Böylece toplamda 1 milyar pounda yakın bir para toplanması hedefleniyor. Tabii bu bağlamda MUST üye sayısını aşağı yukarı 100.000'e çıkarmayı hedefliyor. Hatta kampanya sırasında, organizasyonu yürütmek için Barack Obama'ya 2008 başkanlık seçimlerini kazandıran Blue State Digital firmasını kiraladılar. Örneğin, Liverpool'lı taraftarların, kulübü Hicks&Gillett ikilisinden almak için kişi başı 5.000 poundluk bir ödemeye bağlı olarak geliştirdikleri plan masada kalmıştı.
Bu arada bu oluşumdaki bir başka kilit isim, Goldman Sachs isimli yatırım firmasının CEO'su Jim O'Neill'den de bahsetmekte yarar var. O'Neill, Sir Alex Ferguson'un sahip olduğu at Rock Of Gibraltar'la ilgili bir maddi anlaşmazlığın çözülmesinde bizzat rol oynamış, Ferguson'un oğlu Mark'ı kendi şirketinde işe almış ve ardından kulüp yönetimine sokmuş bir isim. Hatta iki ismin, bu satın alma planı halka açıklanmadan önce görüştükleri dedikoduları bile yansıdı basına ama O'Neill bu söylentileri reddetti. Aksi halde, Glazer ailesi Fergie'nin arkalarından iş çevirdiği şüphesine kapılacaklardı. O'Neill İngiltere'de çok saygı duyulan bir ekonomist aynı zamanda. "Bric" denilen Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin ekonomilerinin yükseleceğini, dünya üzerinde ilk öngören isimlerden.
Tabii Glazerların satış için ikna edilmesi de önemli. Sadece paranın toplanması yetmiyor, Glazerların, gelecekte kulüpten bir yarar sağlayamayacaklarına da ikna olmaları gerekiyor. Bu yüzden MUST, üyelerini, mayıs ayındaki kombine bilet yenilemeleri sırasında kulübe olumsuz cevap vermeleri konusunda yönünde telkin ediyor. Yeşil-sarı renkteki oluşumu biliyorsunuz, blogda anlattık. Bunların üzerine bence asıl Glazerları düşündüren Sir Alex'in muhtemel emekliliği. Bu emeklilik ve ardından gelen muhtemel teknik direktör başarısızlığı United'ın devasa gelirlerinde bir anda büyük bir düşüşe sebep olabilir. Tabii bir başka risk de var. Glazer ailesi, kulübü satmaya karar verirse, taraftar oluşumunu değil de bir başka Amerikalı patron veya Arap şeyhini de alıcı olarak belirleyebilir. Bu da tablonun aynı ressam tarafından tekrar çizilmesi demek. Bütün bu riskleri önlemek için, Red Knights, 4 aşamalı bir plan oluşturmuş durumda.
1-Glazer ailesini satışa ikna etme. Tüm taraftarlara kulübün bazı ürünlerini boykot etme çağrısı yaparak Amerikalı patronların cüzdanını boşaltma
2-Kulübü satın alacak nakiti toplama. Yukarıda kulübün muhtemel değerini yazdık. Bu Forbes dergisinin saptaması. Glazerlar 700 milyon pounddan aşağıya ikna olmayacaklar. İlk planda MUST'ın 50.000 mevcut üyesinden, kişi başı 2.000 pound alınarak 100 milyonluk bir havuz oluşturmak planlanıyor.
3-Borç yönetimi. Özellikle hisse senedi sahipleri ve piyasaya sürülen yeni 500 milyonluk bonoların sahiplerinin yıllık ödemelerini karşılamak borç yönetimi planının ilk maddesi.
4-Kulübün akılcı yönetimi. Red Knights, amaçlarının "kulüple ilgili her şeyin kalbine taraftarları yerleştirmek" olduğunu söylüyor. Böylece bir ticarethaneden çok, kamuya ait bir kurum imajı oluşturmak hedeflerin başında.
7 poundluk yeşil-sarı atkılarla başlayan bu devasa hareket, futbol dünyasının en sansasyonel taraftar eylemlerinden birisine imza atabilir. Öte yandan Glazer ailesinden, 2017 yılına kadar kulübü satmak gibi bir niyetleri olmadığı yönünde açıklama geldi.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
3 yorum:
taraftar da bir yere kadar...
Biz seçimle gelmiş başkanı, seçimle görevden almayı beceremezken; el oğlu kulubün sahibini değiştirmek için neler yapıyor. Bizde bu işler tamamen sportif(futbol) başarıya bakarken, o ballandırıla ballandırıla anlatılan "duruş" bu duruş olsa gerek.
"Yıldırım Demirören yeter" diye bağırıp, onun ellerinde yükselen kıytırık şampiyonluk kupasını elleri patlarcasına alkışlayanlara gelsin bu yazı.
nasıl sattılar ki klubu ben onu anlayamadım bi?
Yorum Gönder