22 Mart 2010 Pazartesi
KURUMSALLAŞMIŞ BİR ULTRA GRUBU: FRATRIA 2009 RAPORU
Spartak Moskova'nın taraftar grubu Fratria ile ilgili daha önce blogda kısa bir tanıtım yazısı yazmıştık. Sadece Rusya'nın değil Avrupa'nın en organize taraftar gruplarından birisi durumundalar. 28 Ekim 2005 yılında kurulmuş olmalarına rağmen çok kısa süre üye sayılarını artırdılar ve düzenli biçimde örgütlendiler. Rusya'nın sağ görüşe sahip, hatta zaman zaman ırkçılıkla bağdaştırılacak eylemlere de imza atmış gruplarından birisi belirtelim. Spartak her sezon ortalama 27.000 taraftara oynuyor ve bu Rus Ligi'nin en yüksek rakamı. Her maç olay çıkarmaya meyilli ve Rus polisinin "holigan" sıfatıyla belirlediği 600 kadar üyeleri var ve bu rakam Rusya'daki diğer taraftar gruplarına oranla oldukça yüksek. Ancak bizim yazıyı yazma sebebimiz, bir tribün grubunun kurumsallaşması halinde geleceği nokta ile ilgili. Fratria, 1 hafta önce, 2009 yılında, grubun maddi verilerini de içeren kapsamlı bir rapor yayınladı internet sitesinden. Raporda grubun tribün performansından, koreografiler ve stadyum yolculukları sırasında yapılan hatalardan, kasadan çıkan paraya, kulüple ilişkilerden, gönüllü projelere ve üye sayısına kadar bir dolu veri bulunuyor.
Raporun ilk bölümü tribün performansına ayrılmış ve bir dolu özeleştiri de içeriyor. Örneğin bazı deplasmanlarda desteklerinin zayıf kaldığını, koreografi hataları yaşandığını, bazı pankartların boyutlarının artırılması gibi noktalara parmak basmışlar. Yani kendilerini eksiksiz, mükemmel, en tepedeki taraftar grubu görme gibi bir eğilimleri yok. Örneğin Rostov'la oynadıkları kupa maçında açtıkları pankarttaki dilbilgisi hatasını belirtmişler (yukarıda, No One Likes ifadesindeki "S" harfi unutulmuş). Sezonun son maçında lig üçüncülüğü için Zenit Petersburg'la oynayacakları maç öncesi, Fratria'nın, Petersburg'daki Pulkovo havalimanının çevresine gidip açtığı pankart aşağıda ("Zenit'e koymanız lazım" yazıyor en kaba ifadeyle). Diğer resim de takım otobüsle otele giderken çekilmiş (maçı 1-0 kaybettiler).
Grup bu sezon, üyelere kimlik gibi gösterebilecekleri bir kart uygulamasına geçti ve bu yolla 900 adet kart sattılar. Yıllık üyelik ücreti 1.000 ruble (25 euro civarı). Bu rakam 2010 yılında 800 ruble olacak. Kart sahipler, maç biletlerini internet üzerinden öncelikli satın alma hakkına sahip oluyorlar. Deplasman organizasyonları için yeni bir otobüs şirketi ile anlaşmayı planlıyorlar. Deplasmanlara daha güvenli ve konforlu otobüslerle gidecekler. Grubun deplasman otobüsleri 2009 yılında hiçbir trafik cezası yememiş örneğin. Kulüple olan ilişkiler de Valery Karpin'in kulübe katılmasıyla bambaşka bir boyut kazanmış. Çok daha fazla üyesi olan fan kulüple Fratria bilet satışlarında ortak çalışıyorlar. 2009 yılı kendi ifadelerine göre kulübün, taraftar grubunun değerini anladığı bir yıl olmuş. Fratria birçok kimsesiz çocuk vakfıyla da ortak projelerde bulunduğu gibi maddi destekten de kaçınmamış. Websitesindeki maç verilerinin kullanışlılığında da büyük artış var.
Maddi veriler ise oldukça ilgi çekici. Muhasebe kayıtları tutulmaya başlanmış 2009'da günlük olarak. Fratria 2009 yılındaki tribün aktivitelerine 25.000 euro harcamış toplam. Bu aktivitelere, bayraklar, pankartlar, megafonlar, davullar, boya malzemeleri vb. herşey dahil. İnternet sitesi, grup lokalinin yeniden inşaatı, işçilere ödenen para ve faturalara 67.000 euro harcanmış. Çocuklara yardım projelerine harcadıkları rakam 5.000 euro civarında. Yani 2009'da grubun kasasından çıkan toplam rakam 100.000 euroya yakın. Türk tribün grupları ile karşılaştırmasını siz yapın artık. Ancak buna rağmen bu nakit akışının altından kalkmaları takdire şayan.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 yorum:
ben işte bunu anlamıyorum. evet bloglar, spor basınının 10000000 ışık yılı ilerisinde. evet saatlerce içinden çıkamayacağımız mükemmel yazılar, fotoğraflar bulabiliyoruz. ama
yazılarına alıntılama göstermeden kullanan o kötü basına hemen burada kötü niyetlerini dizip, commentlerle destekçi akını yaratan bloggerlar, neden böylesine her cümlesi sayısal verilere dayanan ve tamamıyla bilgi verme amaçlı bir yazıyı (ve fotoğrafları) kaynak göstermeden, kendi tarafından araştırılmış gibi yayımlarlar. işte onu hiç anlamam.
bu sorumu samimi bir iletişim öğrencisi olarak soruyorum. soruyu soran olarak sizi seçmemin sebebi ise samimiyetinize güvenmem ve blogunuzun kategorisinde en üst düzeyde(kilerden biri) olduğuna inanmamdır.
yazının içindeki "Fratria, 1 hafta önce, 2009 yılında, grubun maddi verilerini de içeren kapsamlı bir rapor yayınladı internet sitesinden" ibaresini görmediniz sanırım...boldlamışım halbuki...
Yorum Gönder