9 Mart 2010 Salı

MOON VE OSCAR DENEN ALTIN KAZIK

Oscar denen saçmalık bu sene artık zirve yaptı biliyorsunuz. ABD'nin işgalciliğe dönüşen müdahaleci politikası hakkında film yaptığı yetmedi artık o filmleri de ödülendirmeye başladılar. Tamam nice iyi filmi bugüne kadar görmezden gelmişlerdi de artık yüzsüzlüğün suyunu çıkarmaya başladılar. Hala bu töreni gecenin bir yarısı kalkıp izleyen arkadaş varsa durdursun kendini bir zahmet. Bir de bu yüzsüzlüğün sunumunu da sirke dönüştürüyorlar. Dünya tarihinin en kötü esprileri, en yapmacık gülüşler eşliğinde sunuluyor, numarası da kırmızı halıdaki geçit töreni malum. Benim elbisem Gucci, benim elbisem Versace, benimkisi Armani, benimkisi Altobelli, benimkisi Balinler...Bakın bu boktan kurumun bugüne kadar atladığı filmlerden ufak bir liste yapayım size..Citizen Kane, Psycho, Vertigo, 2001: Space Odyssey, Clockwork Orange, Dr. Strangelove, Shining, Star Wars, Apocalypse Now, The Shawshank Redemption, Goodfellas, Dog Day Afternoon, Fight Club, Seven, Requiem For A Dream, The Fall, 12 Angry Men....Hem de bunlar sadece En İyi Film adayları....Örneğin The Shawshank Redemption gibi bir efsane tek bir heykel bile alamadı....Diğer dalları hiç saymadım bakın....Bu sene adaylarda Makyaj kategorisini görüp küfür bastım zaten...District 9 gibi bir film o dalda nasıl aday olmaz açıklaması yok...Gerçi bu makyaj kategorisi ile ilgili bir efsane vardır. 2001: Space Odyssey filminin başındaki, maymuna benzer insanları gören akademi, bu muhteşem makyaj çalışmasını aday bile göstermemiştir, zira dedikoduya göre o makyaj altındaki insanları gerçek maymun zannetmişlerdir...

Moon da böyle bir film. Bu sene es geçilen yüzüne bile bakılmayan enfes bir eser. Filmin yönetmeni David Bowie'nin oğlu Duncan Jones (David Bowie'nin gerçek ismi David Robert Hayward-Jones'dur). Jones, "Bowie'nin oğlu" damgasını yememek için aynı soyadını kullanmıyor kariyerinde. İlk filmi kendisinin. Kendisi zaten uzaylıya benzetilen Bowie'nin oğlunun ilk filminin bir bilim-kurgu olması ve ayda geçmesi, üstüne üstlük şu anda çektiği filmin de bir bilim-kurgu olması üzerine cidden bu aile üzerine şüphelerim artıyor. Film, gelecekte, ayda alternatif enerji kaynaklarını keşfetmek ve toplamakla görevli bir personelin etrafında geçiyor. Filmde, dünya ile yapılan kısa görüntülü konuşmalar dışında tek bir oyuncu yer alıyor. Sam Rockwell (gerçi uzay istasyonunun bilgisayarı Gerty'e ses veren Kevin Spacey'i de unutmayalım)...Uzaylı yaratıklar, patlamalar, gerilimli müzikler, bilindik bilim-kurgu numaraları olmadan yapılmış müthiş bir psikolojik bilim-kurgu. Hafiften Solaris'i andırıyor ama öte yandan da son derece sürükleyici. Yalnızlık ve benlik gibi konular üzerinde ısrarla duran filmde Rockwell müthiş bir performans gösteriyor. Hem de tek bir karakterde değil (filmi izleyince anlayacaksınız). BAFTA dahil birçok ödül töreninden eli boş dönmediler. Oscar'ın umurunda olmadı tabii...Filmin harika müziklerinin sahibi, Requeim For A Dream ile patlama yapan Clint Mansell.

20 yorum:

CaRtMaNtR dedi ki...

Genelde oscarlarda ufak tekef saçmalıklar yapmalarını şaşırmazdımda şu Hurt Locker filminin 6 oscar almayı hakkedecek ne gibi bir farklılığı olduğunu çözemiyorum.

Aynı coğrafyada geçen Body Of Lies bence şu filmden 10 kat daha başarılı bir filmdi.

Hayır onu geçtim maksat asker filmlerine kıyaksa Black Hawk Down'ın suçu neydi.

Avatar ile İnglorious Basterds arada kötü kaynadı.

alchoburn dedi ki...

çok düz adam yorumu olacak ama, aynen katılıyorum sevgili FD. :) insan kişiliği ve benliği üzerine güzel göndermeleri var filmin.

MelihC dedi ki...

Moon cok standart disi, unique hatta bence science fiction dalinda cult bir filmdir.
Ancak esas Oscar komitesinin bu filmi objektif bir sekilde degerlendirip aday gostermesi surpriz olurdu.
Stanley Kubrick filmlerine odul vermeme ambargosu koyan bir cemiyetten cok da fazla bir sey beklememek lazim.

varol döken dedi ki...

oscar alsan ağlarsın sen sahnede...

varol döken dedi ki...

oscar alsam konuşmamı türkçe yaparım...

bu heykel var ya bu heykel...

işte o an yalnız ve güzel ülkem benimle beraber söyler!

varol döken dedi ki...

seni bir de kubrick sineması dersinde göreyim ben...

öyle kolaydı oturup izlemek, gel barry lyndon'ı 3 saat işle bakalım derste ne oluyor...

bu arada shining çok kötü film!

Unknown dedi ki...

bu sene District 9 ve Pandorum ile birlikte yüzümüzü güldürmüş filmdir. gerisi hikayedir. ibne kovboydur. alsınlar oscarlarını ...

Cthulhu dedi ki...

hurtlocker şahsıma göre nefes filminden farksızdı. amerikalıları derinden etkilemiş olabilir. benim umrumda bile olmadı açıkcası

ve fakat moon ve keza süper rahatsız film pandorum benim favorilerimdir bu sene. beyan edeyim. :)

Spooky dedi ki...

hurt locker vasat bir film. propagandanın dibine vurduğunu düşünmüyorum ama masum bir film de değil.

ayrıca o bombacı elemanın kahvaltılık mısır gevreği seçerken yaşadığı kararsızlığa vurgu son derece gereksiz ve kör göze parmak şeklindeydi rezalet yani.

ha bir de senaryosu yok filmin bomba var adam var. tretmandan çekilmiş filme senaryo ödülü vermek neyin nesi

SirEvo dedi ki...

Bildiğim kadarıyla Rockwell *tek başına değil o filmde. :) Ama yine de gerçekten iyi bir filmdi. 2009'un en iyi filmleri listeme de eklemiştim hatta.

*Bkz. Robin Chalk

Tabii bu spoiler teşkil eder diyorsanız da yayınlamayıp sadece isme bakın. :) Bir de IMDB'de geçen karakter tanımına;

http://www.imdb.com/title/tt1182345/

Sam Bell Clone

Unknown dedi ki...

3aydan fazla bir süre önce izlemiştim..1080p olarak..Gerçekten çok güzel bir film "Moon".. Hurt Locker a göre kült kalıyor,doğru..Irak,bomba bilinen şeyler..VE aBD'nin öne çıkarılması ayrı bir hata..

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Star Wars'un Oscar'i alamadigi sene Annie Hall; Dog Day Afternoon'un alamadigi sene One Flew Over the Cuckoo's Nest almistir odulu. Bir de Shawshank Redemption odulu alsa bu sefer Pulp Fiction es gecilmis olacakti, o sene rekabet fazlaydi yani. Yigidi oldurelim ama hakkini verelim diye diyorum, yoksa Oscar'lari eglencelik izlersin zaten.

The Hurt Locker'a gelirsek; ben o filmin niye bu kadar tepkisellikle karsilandigini hala daha anlamis degilim. Bence Avatar'dan senaryo, oyunculuk vs. adina kat kat daha iyi bir filmdi. "Amerikan askeri orospu cocugudur" demedikce filmleri "Amerikanci" kategorisine sokma hastaligimizdan olsa gerek herhalde.

Flying Dutchman dedi ki...

@shlbyl

SR'in olduğu sene Pulp Fiction orijinal senaryo ödülünü aldı, en iyi film ve erkek oyuncu ödülünü Forrest Gump aldı :))

bu arada oturayım Annie Hall'a....:)) Star Wars yahu bu...kim hatırlar Diane Keaton'ın erkek kıyafetlerini 30 yıl sonra...Işın kılıcı deyince öyle mi peki :)

asist time dedi ki...

O sene Quiz Show bile ödul alamamıştı.

varol döken dedi ki...

tamam biz de manyağıyız star wars'ın ama konu sinemaysa woody allen ordayken oturma derim ben dutchman...

AbSurDMaN dedi ki...

Filmi izledikten sonra şöyle yazmışım bir yere "Oyunculuğa biraz daha abanılsa Sam Rockwell bu sene en iyi erkek oyuncu dalında oscarı alır film de efsane olurdu. O kadar olmazdı belki ama daha iyi olurdu ne bileyim :D"

Frapppedaki dedi ki...

Odul verilen filmi yonetmenin yaptigi boktan tesekkur konusmasini gectim gectim iki seye takildim. Gecen yil olenlerin anildigi sarki sirasinda neden Farah Fawcett yoktu. Ayrica
The cove ekibinden biri odulu alirken yunuslar icin bir sey acti aninda kamera degisti. Televizyonu parcalayasim geldi.

diren ayhan dedi ki...

Fight Club aday bile olamadı yahu ne Oscar ı :)

rasimkn dedi ki...

Çelişki var burda,şimdiki gerzekalı filmlerin müsebbibi malesef ne kadar sevsek de star wars dur.Yeni Hollowood denilen denilen 7O'ler amerikan sanat sinemasının zıddıdır ışın kılıçlarımız.Doğru olan şimdi Moon'un en iyi film almasıysa ya da aday olmasıysa işte o zaman doğru olan yapılmış Annie Hall almıştır ödülü.Esaretin Bedeli konusuna gelince iyi film hoş film de katharsisin alası,Pulp Fiction gibi bir şahaserin yanında lafı bile olmaz.Akademi 70'lerdeki gibi özgürlük rüzgarından etkilenip özgün filmlere ödül verseydi Pulp Fiction oranın tozunu attırırdı.

AbSurDMaN dedi ki...

Clint Mansell ile ilgili, içimde kalmasın; geçenlerde Smokin' Aces'ı izledim ve filmin finali son zamanlarda izlediğim filmler arasında en iyi finallerden biriydi. Tabi bunu sağlayan en önemli unsur müzik olmuş. Kimin nesidir diye demin araştırdım ki kendileri Clint Mansell'in eseriymiş. Burdan kendisine selam olsun.