22 Mart 2010 Pazartesi

VELODROME'DA MARSILYA GALIP GELDI.



Aylardan sonra adam akilli bir Fransa ligi maci izlemisken, yazmamak olmazdi. Yalniz Fransa’nin degil, Avrupa liglerinin de en onemli maclarindan biriydi dunki; Marsilya-Lyon maci... Fransa olceginde ise ne kadar onemli bir mac oldugunu bilmeyen yoktur. Ancak Bordeaux’un son donemde Sampiyonlar liginde yoluna devam etmesi sebebiyle kaybettigi puanlar olmasa basalti iki takimin mucadelesi olurdu bu mac. Mac oncesi zirvedeki Bordeaux ve Montpeiller’in maclarini kazanip, haftayi 3 puanla kapatmis olmalari maci iki takimin birbirine ustunluk mucadelesine cevirmisti.

Mac iki taraf adina da kontrollu basladi. 11. dakika da Cesar Delgado’nun muthis sutu tam anlamiyla cataldan dondu ve Marsilya cephesinde de M.Niang’in etkisiz kaldigi pozisyonlari izledik. Ortasahada neredeyse esit topa sahip olmayla gecilen ilk yarida haliyle gol da olmadi.

Sezon basinda Marsilya’da Dider Deschamps teknik direktorlugune getirildiginde bunun dogru tercih oldugunu dusunmustum, ancak sunu soylemek gerekiyor ki Deschamps’in transfer tercihleri Marsilya’yi siradanlastirmis. Bu yil Marsilya’da yapilan o kadar transferin icinde Lucho Gonzalez ve Mbia’yi ayri tutuyorum. Bordeaux’tan alinan S. Diawara ise her ne kadar onemli bir oyuncu olsa da yasi dusunuldugunde Fransa liginde daha iyi seceneklerin oldugunu soylemek mumkun.

Soyle bir ornek Deschamps’in transfer tercilerini daha iyi aciklayacaktir; gecen yil Besiktas formasini giyen Edouard Cisse, dun Marsilya ortasahasinin gobeginde iki yonlu oyuncu pozisyonunda oynuyordu.

Lyon ise, gecen yil Bordeaux’tan yedigi tokat sayesinde, o eski ‘hile kodu yazilmis takim' goruntusunden uzaklasmis. Evet hala muthis bir kadrolari var ama Juninho’lu donemin Lyon’u kadar disli bir takim degiller.

Unutmadan, Fransizlarin mac yayinlama konusunda en basarili ulke olma yolunda ilerlediklerini belirtmek gerek. Hem daha once gormedigimiz kamera acilari hem de ilginc ayrintilar macin seyir zevkini artiriyor. Canal + mac esnasinda, Lyon teknik direktoru Claude Puel ile yedek kulubesinde roportaj yapacak kadar ileriye gitmis durumda. Turkiye olceginde, bunun Yilmaz Vural’li halini dusunmek istemiyorum. Sahi ya... Effa vardi, o n’oldu?

Ikinci yarinin basinda ise Mahamadou Niang’in kacirdigi iki pozisyon Marsilya’nin belirgin olmasa da, baskisini artirdiginin gostergesiydi. 68. dakikaya geldigimize Charles Kabore uzaktan cok guzel bir gol atti. Velodrome’da Marsilya taraftarlarinin sesleri daha cok duyuluyordu artik. Kabore, Eric Gerets doneminde takimda sure almaya baslamisti. Giderek onemli bir oyuncuya donusmus Kabore...



Lyon bu etkisizligiyle maci kaybeder diye dusunurken 80’de Gomis yumusak bir kafa vurusuyla topu Marsilya aglarina biraktiginda Velodrome’daki Marsilya taraftari soka ugramis gibiydi. Ama sokun etkisi 1 dakika icinde ortadan kalkti. Avrupa’nin en iyi solbeklerinden biri Taye Taiwo’nun muthis sutu maci Marsilya’ya cevirdi yeniden. Taiwo cok ozel bir sol bek oyuncusu. Topa bu kadar iyi vurabilen solbek kim vardi diye dusundugumde, John Arne Riise aklima geliyor Roma transferi sonrasi ortadan kaybolsa da...

Taye Taiwo’nun gol sevincide gorulmeye degerdi. Marsilya’nin bu macta aldigi 3 puanin tablodaki yansimasi, onlari 1 mac eksikle 4.siraya, Lyon ve Lille’in 2 puan onune tasidi.

Yikilan Lyon hegomanyasi sonrasi Fransa da Montpeiller’in de etkisiyle muthis zevkli bir sezon yasaniyor. Bordeaux her ne kadar bir adim onde gorunse de heyecan son haftalara kadar surecege benziyor.

by LeFoot

6 yorum:

Sade dedi ki...

hoşgeldin lefoot, biz de ümidi kesmeye başlamıştık iyiden iyiye :)

McDennis dedi ki...

LeFoot is back!!!

teşekkürLer...

Eisenheim dedi ki...

Black mamba Taye Taiwo acaba neden daha elit bir kulübe geçiş yapmadı bunca zamandır hep merak etmişimdir.Acaba Real Madrid'in sol bek sıkıntısı varken düşünülmesi gerekmez mi? Ha bu arada, Riise'nin hangi açıdan Roma'da kaybolduğunu anlayamadım.Frikik konusunda artık L'Pool'dakine oranla daha sönük ama performans açısından özellikle bu yıl oldukça verimli kendisi ve en doğru takımı tercih etmiş olduğunu düşünüyorum.

LeFoot dedi ki...

@Eisenheim

Riise uzaktan attigi goller ve frikikler konusunda pek gorunmuyor anlaminda ortalarda yok demek istemistim. Ancak haklisin orda bir anlam eksikligi var.

Tesekkurler...

LeFoot dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Frapppedaki dedi ki...

Bu fotograf cok guzel. Poster yapilir.