30 Nisan 2010 Cuma

BEDAVA OTORİTENİN DOĞUM GÜNÜ



















Bugün Kraliçenin doğum günü. Daha doğrusu çakma doğum günü, zira Beatrix Wilhelmina Armgard 31 ocak doğumlu ama, ocak ayında o soğukta kimsenin kutlama yapacak hali olmayacağı için annesi Kraliçe Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina'nın doğum gününü değiştirmeden üstüne almış, böylece de Hollandalıları kışın soğuğunda kutlama yapmaktan kurtarmış. Kraliçe tüm kraliyet hanedanını arkasına alıp her yıl Hollanda'nın bir yerleşim yerine giderek halkla birleşir. Geçen sene Apeldoorn'daki kutlamalarda halkla birleşeyim derken öbür tarafla birleşiyordu neredeyse. Kafayı bozmuş ve işinden atılmış bir Hollandalı arabasıyla kalabalığa dalınca 7 kişi hayatını kaybetti. Kutlamalar kabus oldu. Bu sene Hollanda'nın batısında nüfusun pek fazla olmadığı Middelburg'a gidiyor, büyük güvenlik önlemleriyle. Şahsen ben kraliçe, krallık, babadan oğla geçen bu tür unvanların saçma olduğunu düşündüğüm için kraliyet ailesini de sevmem. Sembolik bir pozisyonları olsa da. Neyse ki, Beatrix'i izleyecek olan oğlu Prens Willem Alexander ve karısı Arjantinli Prenses Maxima birkaç hayır işiyle ilgileniyorlar ve çalışıyorlar. Kraliçenin kardeşleri de öyle. Ama hala saraya her yıl ayrılan bütçe tartışma konusu oluyor ve olmalı da. Sadece ve sadece kraliyet ailesini konu alan 2 magazin-dedikodu dergisi var. Maxima şuraya gitti, buraya gitti, şuraya işedi...

Belirteyim, Hollanda'da kraliyet ailesi üyelerinin evleneceği kişi mutlaka devletin araştırma komisyonlarının onayından geçmeli. Eğer bir taht varisi, izin verilmeyen bir şahısla evlenirse, taht hakkını kaybediyor. Willem Alexander, Maxima'dan önce de birkaç kadına talip olmuş ama komisyonlar o kadınları reddetmişti. Maxima da zor geçti o komisyondan, zira babası Jorge Horacio Zorreguieta Stefanini Arjantin'de 70'li yıllardaki istibdat yönetiminin üyelerinden birisiydi ve kamyonlara bindirilmiş insanların Arjantin ovaları üzerinden uçakla aşağı atılıp öldürülmesinden sorumlu tutuluyor (bkz. Olimpo Garajı). Hollanda'ya girmesi yasak, kızını ve torunlarını görmek için Maxima'nın Arjantin'e gitmesi gerekiyor.

















Yukarıdaki resimde Beatrix torunlarıyla görülüyor. Sağdan ikinci kız Prenses Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria. Willem Alexander ve Maxima'nın kızı. Yani tahtın 2 nesil sonraki sahibi. Bu kız Kraliçe olacak tahmini 30 yıl sonra.

Bugün erken kapatalım dükkanı, biz de kutlamalara akacağız. Gerçi ben bu tür, tüm ülkeyi galeyana getiren kutlamaları sevmiyorum, ertesi gün ayık adam bulamıyorsun sokakta. İşte bu yüzden de Hollanda'da 1 Mayıs denen şey yoktur. Çünkü Koninginnedag'da kendini salmış insanların ertesi gün uyanması öğlen 12-1'i bulur. Kimse de o saatten sonra 1 mayısla uğraşamaz. Zaten ülkede yerleşmiş bir kültürü de yoktur o günün. Her sene 150'yi geçmeyen bir insan topluluğu Dam Meydanı'nda toplanıp bir şeyler konuşur, sonra da dağılırlar. Akacağız dediysem o kadar akmam abartmayalım, ben Gay Parade'yı bekliyorum...........

6 yorum:

Black Pearl dedi ki...

Sayın FD anamız hakkında "bedava otorite" diye konuşman hos degil.

Flying Dutchman dedi ki...

ananı da al git burdan

Minozzi dedi ki...

word

soy ozan dedi ki...

middelburg'da ilk kez queens day kutlayan biri olarak, hayal kirikligina ugradigimi soylemek isterim..
resmen markt alanina, dolu kardesim dolu diyerek insanlari almadilar..
ama fd bugunu bu sarkiyla taclandirmamiz lazim:
http://www.youtube.com/watch?v=oK8jbrVubmQ

Adsız dedi ki...

Komisyonun onayladığı Maxima'nın babası böyleyse, onaylanmayan diğer kraliçe adaylarının vukuatlarını merak ettim...

Unknown dedi ki...

Gecen sene Queensday'i gordum ve bana yetti. Artik 30 Nisan'in anlami tatil olmasidir benim icin. Yakinlardaki ulkelere 3 gunluk seyahatler icin gayet guzel bir firsat sagliyor, cok yasasin Beatrix!