1 Nisan 2010 Perşembe

CHRIS CHELIOS

























Futbolda torun torba ile evde oynamak yerine futbol sahalarında boy gösteren adamları biliyoruz. Van der Sar ekimde 40 yaşına girecek, adam 20 yaşında çocuk yapsaydı şimdi arkasında yedek kaleci olarak oğlunun bekleme ihtimali vardı o derece. Romario Tanrıkent'in yeşil saha versiyonu olan Brezilya futbolundaki lakayıt hava nedeniyle kafasına göre oynuyor ara veriyor maça çıkıyor. Güney Amerika'da ve takımların bir çoğunun semi-pro olduğu İrlanda, Kuzey İrlanda, Galler ligleri ile İngiliz futbolunun alt kademelerinde de 40 yaşın üstünde birçok futbolcu bulmak mümkün. Higuita 43 yaşında futbolu bıraktı. 46 yaşındaki Kolombiya efsanelerinden Anthony De Avila 46 yaşında futbola döndü. Bu tür örneklere ara ara rastlıyoruz. Basketbolda da kariyerini 40'lı yaşlara kadar sürdüren bir dolu oyuncu vardır. Karl Malone ve John Stockton ikilisi basketbolu 41 yaşında bıraktılar. Dikembe Mutombo 43 yaşına kadar parkelerdeydi, daha geçtiğimiz yıl, o da sakatlık sebebiyle Houston Rockets formasıyla kariyerine nokta koydu. Sporda bu tür adamlara rastlamak mümkün. Bugün bahsedeceğimiz adam buz pistlerinden. Atlanta Thrashers'ın 48 yaşındaki defans oyuncusu Chris Chelios.

Atlanta Thrashers normal sezonun sonuna yaklaşılan NHL 2009-10 sezonunda play-off'a kalma mücadelesi veriyor. Şu anda pay-off biletinden bir sıra uzaktalar ve Doğu Konferansı'nda 75 maçta 35 galibiyet 30 mağlubiyet ve 12 overtime mağlubiyeti ile 78 puanla dokuzuncu sıradalar ve konferans sekizincisi Boston Bruins'ın 2 puan gerisindeler. Bu yolda onlara Chelios yardımcı olacak son maçlarda. Chelios şu anda NHL'deki en yaşlı oyuncu ve lig tarihindeki diğer tüm Amerikalı oyunculardan fazla maça çıkmış durumda. Neredeyse 30 yıl önce, 1981'de Montreal Canadiens takımı tarafından draft edildi. Thrashers'ın 6 oyuncusu, Chelios kariyerine başladığında daha doğmamıştı bile. "Senin yaşın kadar hokey oynadım oğlum ben" dese, "doğrudur abi" diyip kafalarını önüne eğecekler yani. Canadiens'ın ardından 1990-99 yılları arasında Chicago Blackhawks, 1999-2009 yılları arasında da Detroit Red Wings formasını giydi. Geçtiğimiz sezon ayağı kırıldı ve sadece 34 maçta oynayabildi. 47 yaşında ayağı kırılmış her sporcunun yapacağını yapmadı ama Chelios. Bu sezon başında Chicago Wolves ile 25 maçlık bir kontrat imzaladı. Bunu süre bitişinde ikinci bir 25 maçlık kontrat izledi. Toplamda 46 maç oynamış 17 gol atmış ve 5 de asist yapmıştı ki Ardından da Thrashers, onu kadrosuna kattı.

Chelios kariyeri boyunca 266 NHL play-off maçına çıktı ki bu bir rekor. Kendisi aynı zamanda 3 kez ABD Olimpik milli takımının kaptanlığını yaptı ve 1985-86'da Montreal Canadiens ile, 2001-02 ve 2007-08'de de Detroit Red Wings ile Stanley Cup'ı kazanma başarısına ulaştı. Sayısız ödülü var. Ancak halen NHL tarihindeki en yaşlı oyuncu unvanını almak için 3 yıla ihtiyacı var. 1979-80 sezonunda Hartford Whalers formasını giyen Gordie Howe 51 yaşındaydı. Dün Chelios'un CNN'deki röportajını izledim. Bu motivasyonunu devam ettirirse Howe'un rekorunu kıracak gibi duruyor.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

He has greek roots

gp maksimov dedi ki...

red-wings taraftari olmama etki eden isimlerdendir kendisi. bi de Holstrom...kendisi gibi zekali biri galatasaray orta sahasinda olsa die az dusunmedim diil.