30 Nisan 2010 Cuma

DÜNYA KUPASI GERİ SAYIM: 43


















Avusturya bugüne kadar Dünya Kupası tarihinde 7 kez finallere kalabildi ve toplam 43 golün altına imza koydu. Alplerden gelen Das Wunderteam'in ortalığı kasıp kavurduğu yıllar daha çok kupanın ilk yıllarıdır. 1930'larda, tam 18 yıl boyunca Avusturya milli takımının hocalığını yapmış Hugo Meisl yönetiminde şahlanan takım 14 maç boyunca yenilgi yüzü görmemiştir. Josef Simstik ve Matthias Sindelar gibi oyuncuların taşıdığı Avusturya 1934 Dünya Kupası'nın favorileri arasındaydı. Yarı finalde ev sahibi ve daha sonra şampiyonluğa ulaşacak İtalya'ya 1-0 mağlup oldular. Ancak söz konusu maçta, İsveçli hakem Ivan Eklind, maçın tek golünde, Avusturya kalecisi Peter Platzer'e kale çizgisi üzerinde tuttuğu topta faul yapıldığını görememiştir (görüntüleri şurada). 3. lük maçında Almanya'ya 3-2 mağlup olan Avusturya'nın ülke tarihindeki en iyi derecesi 1954 DünyaKupası'ndaki 3.lüktür. Orta ve Batı Avrupa takımlarının resitali olarak geçen turnuvada İsviçre ev sahibi, Almanya şampiyon, Macaristan ikinci, Avusturya da üçüncü olmuştur. Grup maçlarında İskoçya ve Çekoslovakya'yı gol yemeden geçen Walter Nausch'un takımı Avusturya, çeyrek finalde ev sahibi İsviçre'yi 7-5 mağlup etmiştir. Bu maç hala kupa tarihinin en gollü maçı unvanını korumaktadır. Avusturya yarı finalde komşu Almanlara 6-1 mağlup olur. Bu da onların tarihindeki en ağır Dünya Kupası mağlubiyetidir. Bronz madalya maçında Uruguay'ı 3-1 mağlup ederler.

1982 Dünya Kupası ise Avusturya için bir utanç olmuştur. Avusturya ilk 2 maçını kazanır. Cezayir maçlarını 4 puanla tamamlar. Almanlar ise 1 galibiyet 1 mağlubiyetle 2 puandadır (o yıllarda galibiyete 2 puan veriliyordu). Grubun son maçında Almanya ve Avusturya karşı karşıya gelir. Beraberlik veya Avusturya galibiyeti Almanları, Almanya'nın 3 farklı galibiyeti Avusturya'yı turnuva dışına itmektedir. 2 takıma da yarayan ve Cezayir'i turnuva dışına iten skorlar 1 veya 2 farklı Almanya galibiyetidir. Almanlar Hrubesch'in golüyle 1-0 öne geçerler. Kalan 80 dakikayı, Almanca konuşan 22 adam aralarında pas yaparak bitirir. Maç büyük bir tepki çeker. Öyle ki stadyumdaki taraftarlar bile isyan ederler. Hatta bir Alman taraftar kendi ülkesinin bayrağını yakar. Bu maç sonrası FIFA son grup maçlarının aynı saatte başlaması kararını alır.

Avusturya'nın son sahne aldığı Dünya Kupası 1998'dir. Takım grup maçlarında 2 beraberlik 1 mağlubiyet almış ve attığı 3 golü de 90. dakikada atmıştır. Grupta İtalya'ya 2-1 kaybettikleri son maçta Andreas Herzog milli takımın kupadaki 43. golünü atmıştır. Aşağıda Avusturya'nın katıldığı kupalardaki performans dökümü var.

Eerste ronde: İlk tur, Tweede ronde: 2. tur, Vierde plaats: 4.lük, Derde plaats: 3. lük, Duels: Maç, W: Galibiyet, G:Beraberlik, V: Mağlubiyet

1 yorum:

Oğuz Öztürk dedi ki...

1982'deki B. Almanya - Avusturya maçına referans olması açısından;

http://mutlakgolpozisyonu.blogspot.com/2010/04/1982-ispanya-b-almanya-avusturya.html