25 Nisan 2010 Pazar

DÜNYA KUPASI GERİ SAYIM: 48



















Barcelona'lı defans oyuncusu Rafael Márquez, 2006 Dünya Kupası 2. tur maçında Arantin'e 2-1 kaybettikleri maçta takımının tek golünü attığında, bu, Meksika'nın Dünya Kupası tarihindeki 48. golü oldu. Meksika Dünya Kupası'nın vazgeçilmez tatlarından biridir. Ülkede yapılan 2 Dünya Kupası da müthiş geçmiştir (1970 ve 1986) ve her ikisi de 2 efsaneye tanıklık etmiştir (Pele ve Maradona). Bu turnuvalardan sonuncusu dünya tribün kültürüne bir "dalga" kazandırmıştır. Azteca Stadyumu'nun apayrı bir yeri vardır futbol dünyasında. Márquez, söz konusu maçta, henüz 6. dakikada takımını frikikten 1-0 öne geçirmiş ancak Hernán Crespo ve Maxi Rodríguez'in golleri turu Arjantin'e getirmişti. Böylece Arjantinli hoca Richardo La Volpe'nin takımı turnuvaya veda etti.

Meksika 2006'daki performansı ile dördüncü kez üstüste gruplardan çıkmayı başardı Dünya Kupası'nda. Takım 1994 Dünya Kupası'ndan itibaren tüm turnuvalarda en az 2. turu gördü ve toplam 16 maçta 21 gol kaydetti. Kalelerinde de 20 gol gördüler. Takım, 1986 Dünya Kupası'nda ise ülke tarihinin en iyi derecesini egale etti. Kolombiya'nın düzenleyeceği ancak ülkedeki ekonomik kriz sebebi ile bu hakkından vazgeçmesi sonucu Meksika'ya kaydırılan turnuvada, Bora Milutinovic'in yönettiği, Hugo Sánchez'in önderliğinde yükselen takım çeyrek finale kalmayı başardı. Gerçi Sanchez turnuvada sadece Belçika'yla yapılan açılış maçında gol kaydedebildi ama hakemlerden yana sıkıntılıydı. 3 sarı kartla turnuvayı tamamladı. Meksika kendi grubunda lider olduktan sonra, 2. turda Bulgaristan'ı, Manuel Negrete'nin kupa tarihinin en iyi 10 golü arasına sokulabilecek müthiş golünün de olduğu maçta 2-0 mağlup etti. Ancak onları Batı Almanya penaltı atışları sonucu elemeyi başardı. Meksika böylece turnuvadan mağlubiyet almadan 3 galibiyet ve 2 beraberlikle, 6 gol atıp 2 gol yiyerek elenmiş oldu. Böylece 1970'deki çeyrek final derecesini egale ettiler. O turnuvada da takım gruptan çıkmayı başarmış, ancak çeyrek finalde İtalya'ya 4-1 mağlup olarak elenmişti. Aşağıda Meksika'nın kupa bazındaki performans raporu var.

(Tweede ronde: 2. tur, Vierde: Dördüncü, Eerste ronde: İlk tur, Kwaartfinale: Çeyrek final, Duels: Maç W: galibiyet, G: Beraberlik, V: Mağlubiyet, V-T: Atılan-Yenilen gol)

2 yorum:

Unknown dedi ki...

1986 dünya kupasının mexico'ya verilmesinin sebebi meksikadaki büyük deprem değil miydi? Belki de ben karıştırıyorum...

yuki the zorba dedi ki...

2. turda 2-0 kazandiklari mac bulgaristan maci olmali...