1 Nisan 2010 Perşembe

RANIERI ŞAH ÇEKTİ

























Claudio Ranieri ile Jose Mourinho arasındaki söz düellosunu daha önce blogda gündeme getirmiştik. Geçtiğimiz sezon başında Ranieri, Juventus'un başındayken “Mourinho’nun aksine ne yaptığımın farkına varmam için kazanmam gerekmiyor, geçen sene de kaybettiğimiz maçlar oldu, nasıl davranılacağını biliyorum” diyerek kıvılcımı çakmış, Portekizli de buna cevap olarak “evet Ranieri haklı, ne yaptığımı bilmem için kazanmam gerekiyor, bu yüzden kariyerimde bir çok kupa kazandım, işin ilginci kendisi 70 yaşında ve kazanmanın önemsiz olduğunu düşünüyor, bu felsefesini değiştirmek için çok yaşlı, o yüzden de kariyerinde bir Süper Kupa ve ufak turnuvalardaki şampiyonluklar (ufak turnuva dediği İtalya Kupası ve İspanya Kral Kupası belirtelim) var” diyerek Ranieri'ye feci bir ayar vermişti. Bugüne kadar onun alt ettiği hocaların arasında tekrar kendisini mağlup edebilmiş olan bir tek Sir Alex var. Mourinho'ya 2 kez şampiyonluğu bırakan Fergie, üçüncüsünde çekirgeyi sıçartmamış ve şampiyonluğu kucaklamıştı. Dördüncü sezonda da "special one" yol aldı zaten. Claudio Ranieri bu şerefe nail olabilecek ikinci hoca durumunda şu anda. Geçtiğimiz hafta sonu Roma Inter'i mağlup edince 2 takım arasındaki puan farkı 1'e indi. Kalan 7 hafta ilginç bir mücadeleye sahne olacak, zira Leonardo'nun Milan'ı da Inter'in 3 puan gerisinde.

Ranieri'nin takımı, Inter'le ligin ilk yarısında oynadığı karşılaşmadan beri onlardan 13 puan daha fazla topladı ve arayı kapattı. Sezona 2'de 0 çekerek başlamışlar ve Luciano Spalletti koltuğunu Ranieri'ye devretmişti. Ranieri o günden bugüne 2 maç daha kaybetti ama Giallorossi 21 Ekim 2009'da Udinese'ye 2-1 mağlup olduğu maçtan beri mağlup olmuyor. 5 ay boyunca 21 maçta yenilgi yüzü görmediler. Bu Roma tarihinin en iyi üçüncü derecesi şu anda. Daha önce takım 16 Eylül 2001-24 Mart 2002 tarihleri arasında 24 maç boyunca mağlup olmamıştı. Zirvede ise 23 Kasım 1980-22 Kasım 1981 arasında 30 maç namağlup unvanını korudukları 1 senelik seri var. Bu 2 serinin bir başka ilginç özelliği her ikisinde de 15 maç kazanmaları ve seriyi Inter mağlubiyetinin sonlandırması. Ama bu sefer Inter'i de devirmeyi başardılar.

Avrupa'nın önde gelen liglerinde şu anda hiçbir takım Roma'nın dışında bir seri sürdürmüyor. Glasgow Rangers onlara en yakın olan takımdı ve 17 maçtır yenilmiyorlardı, St. Johnstone'a 4-1 maglup oldular. Red Bull Salzburg 16 maçtır namağlup, Benfica 15, Ajax da 13 maçtır yenilgi yüzü görmüyor. Tüm sezon içinde ise Bayer Leverkusen'in bu sezon Bundesliga'da 24 maç boyunca mağlup olmaması sezon rekoru durumunda. Heynckes'in takımı 1988-89'dan kalma bir Bundesliga rekorunu da kırdı aynı zamanda. Roma'nın sezonun en iyi serisine imza atması için 4 maça daha ihtiyacı var.

Bütün bunların dışında Inter gelecek hafta Bologna ile zorlu bir maça çıkacak. Zira Samuel Eto'o, Maicon, Lúcio ve Javier Zanetti kart cezaları sebebiyle forma giyemeyecekler. Kariyerinin en iyi lig maratonu başarısı Cagliari'yi Serie C'den Serie A'ya taşıma olan Ranieri, Mourinho'yu mat edebilir.

5 yorum:

delorean dedi ki...

Rangers bu hafta içinde St.Johnstone'a 4-1 yenildi ama.

Flying Dutchman dedi ki...

dogrudur duzeltelim

Alper dedi ki...

Bu haftasonu Roma'yı ozellikle takip edeceğim. Zira, burada bahsediliyorsa serinin sona ermesi yakındır ;) :)

Adsız dedi ki...

ben o kadar ümitli değilim.Roma'nın kaleci ve defans problemleri olduğunu düşünüyorum.Ama eğer son 7 haftada Inter daha fazla hata yaparsa şampiyon olabilirler.

AFO dedi ki...

"Bugüne kadar onun alt ettiği hocaların arasında tekrar kendisini mağlup edebilmiş olan bir tek Sir Alex var."
Bu cümleyi okuyunca birden "Nasıl yani?" dedim. Meğersem kelime oyunu varmış. Zaten Mourinho'nun kariyeri 2000'li yıllarda başlıyor. Bir yıldan fazla çalıştırdığı üç takım var: Porto, Chelsea, Inter. Inter'de daha yeni bir yılını doldurdu, o yüzden onu da değerlendirme dışı bırakıyorum. Porto zamanında ligi domine etmiş, ama İngiltere yıllarında 2 kere kendisi alırken 2 kere de Ferguson'a kaptırmış.

Çalıştırdığı diğer takımlar olan Benfica ve Uniao de Leiria da ise şampiyonluk görememiş.

Kısaca, daha alt ederler onu. Henüz yeteri kadar fırsat tanımamış diğer hocalara Porto yılları dışında.