19 Nisan 2010 Pazartesi

SİNDERELLA MASALLARININ SENESİ

























Avrupa’da sezonun sinderellalarına göz atacağız. Yani mücadele ettikleri ligde bugüne kadar hatırı sayılır bir başarı elde etmemiş ya da zirveden uzun yıllardır uzakta olan, ama bu sezon şampiyonluk yarışını sürdüren, zirvede oturan veya zirveyi kovalayan takımlardan bahsediyoruz. Zira Avrupa’da 2009-10 sezonu birçok yeni “dev” yaratabilir. Tabii yarışın girişini ligimizden yapalım. Bursaspor’la. Ayrıntılı açıklamaya gerek yok. Bursaspor’un şampiyonluğu Türkiye futbolu açısından bir devrim olacak. Zira lig tarihinde 4 büyük takımdan başka hiçbir takım şampiyon olamadığı gibi 26 yıldır şampiyonluk, İstanbul’un dışına çıkmıyor. Bursa futbol tarihimizde şampiyonluğu kazanan üçüncü şehir olabilir. Bu yolda önemli bir avantajları var zira Ankaraspor’dan alacakları otomatik bir 3 puan var. Kabul edelim, geçtiğimiz 2 yılda Sivasspor’un çıkışında dahi, şampiyonluk Anadolu’ya bu kadar yakın olmamıştı. Bu şampiyonluğun Bursaspor kadar, arkalarında endüstriyelleşmiş şehirlerin desteğini bulunduran Kayserispor, Kocaelispor, Sakaryaspor, Adanaspor, Ankaragücü, Eskişehirspor ve İzmir takımlarına da yararı olacaktır elbet. Özellikle de yıllardır “Anadolu’dan şampiyon çıkmaz” klişesinin yıkılmasıyla “Bursa yapabiliyorsa biz de yapabiliriz” düşüncesini kafasına yerleştirecek camiaların. Bu bambaşka bir yazının konusu, biz diğer ülkelerle devam edelim.

Hollanda’da geçtiğimiz yıl AZ’in 28 yıl sonra şampiyonluğu 3 büyüğün (Feyenoord, Ajax, PSV) hegemonyasından kurtarmıştı. Steve McClaren’in teknik direktör, kurumsallaşmada Fenerbahçe’yi örnek alan Joop Munsterman’ın başkan olarak Hollanda’da son 2 yılda müthiş işler yaptıkları Twente, ligin bitimine 1 hafta kala en yakın rakibi Ajax’ın 1 puan önünde. 2 Mayıs tarihinde deplasmandaki NAC Breda maçını atlatabilirlerse kulüp tarihindeki ilk şampiyonluğa ulaşacaklar. Bu aynı zamanda Hollanda tarihinde şampiyonluğun Rotterdam, Eindhoven ve Amsterdam şehirlerinin dışına dördüncü çıkışı olacak. Özellikle bu yolda Kosta Rikalı golcü Bryan Ruiz’in müthiş bir performans gösterdiğini ve sezon sonu Avrupa’nın önde gelen kulüplerinin listesinde olacağını belirtelim.

İsviçre’de BSC Young Boys sezon başından beri liderlik koltuğundaydı. Son şampiyonluğunu 1986 yılında elde eden takım 50’li yılların sonunda İsviçre’nin önde gelen takımlarındandı. Ama son 50 yılda sadece 1 şampiyonluk elde edebildiler. Tüm teknik direktörlük kariyerini İsviçre’de geçiren Bosnalı Vladimir Petkovic’in yönetimindeki takım özellikle ligin tozunu atan ve 2010 Dünya Kupası’nda Fildişi kadrosunda olacak Seydou Doumbia’nın önderliğinde zirveye yapışmıştı. Ligin bitimine 5 hafta kala liderlik koltuğunu Basel'e devrettiler dün. FC Sion'a 4-1 mağlup oldular. Ancak hala rakipleriyle aynı puandalar. Doumbia sezon bittiğinde CSKA Moskova’ya transfer olacak.

Bulgaristan’da tarihinde 2 şampiyonluğu bulunan Litex Lovech ligin bitimine 5 hafta kala 7 puan farkla lider durumda. Son 10 yılda şampiyonluk Sofya’nın dışına sadece 1 kez çıktı. İlginç olan takipçisi olan Sofya takımının, CSKA ve Levski’nin gölgesinde kalmış ve 1968’den beri şampiyonluk yaşayamayan Lokomotiv Sofya olması. Komşu Macaristan’da ise tarihinde hiçbir şampiyonluğu bulunmayan ve en büyük kulüp başarısı 1985 UEFA Kupası finaline yükselmek olan Videoton FC lider durumda. Peşlerindeki Debrecen’in 7 puan önündeler. Oradan da Çek Cumhuriyeti’ne geçelim. Ligde hiçbir başarısı olmayan Jablonec Çek devi Sparta Prag'ın 2 puan gerisinde takibini sürdürüyor. Kulüp tarihindeki en iyi lig derecesi 1998-99 sezonundaki ikincilik olan FK Teplice de zirveden 6 puan geride takipte. Bosna-Hersek’te de Yugoslavya dönemi de dahil 1 Yugoslav Kupası şampiyonluğu dışında hiçbir başarısı bulunmayan FK Borac Banja, ülkenin en büyük takımı Zeljeznicar’'ın 3 puan gerisinde ikinci sırada.

























Almanya’da 52 yıldır şampiyonluk bekleyen ve 2 sene önce buna çok yaklaşmışken elden kaçıran Schalke 04, zirve takibini sürdürüyor. 2 hafta önce Bayern’i Veltins Arena’da mağlup edebilseler mutlu sona çok yaklaşmış olacaklardı. Fransa’da da geçtiğimiz yıl Ligue 2’den yükselen Montpellier birkaç hafta önesine kadar Bordeaux’yu takibi hiç bırakmadı ve şu anda da O.Marseille, Lyon ve Auxerre'ü takip ediyor. Tarihinde şampiyonluk bulunmayan kulüp Bordeaux’nun eksik 2 maçını tamamlamasını bekliyor. Portekiz Ligi’nin uzun süre zirvede götüren, bir başka şampiyonluk siftahını yapmamış takım olan Braga son haftalarda koltuğunu Benfica’ya kaptırdı ve halen 6 puan gerisinde ikinci sırada bulunuyor. Bu arada okyanusun ötesinene de geçelim. Arjantin’de 2009-10 Clausura Ligi’nde lider Estudiantes'in 3 puan gerisinde olan Godoy Cruz takımı 2006 yılına kadar alt liglerde mücadele etmiş ve o günden bugüne kadar asansör takım rolünü oynamıştı. Ligin bitimine 8 maç kala 79 yıllık kulüp tarihinin en iyi performansını gösteriyorlar. *

8 nisan 2010 tarihinde BirGün gazetesindeki Uçan Hollandalı köşesinde yayınlanan yazının güncellenmiş halidir.


7 yorum:

Minozzi dedi ki...

"Anadoludan şampiyon çıkmaz." klişesinin yanlış olduğunu Trabzonspor'a bakarak çürütebiliyorken "4 büyükler dışında bir takım şampiyon olsun." klişe-isteğine dönüyor yüzler hemen.. Bursaspor şampiyon olunca da devrim falan olmayacak, "6. şampiyon da çıksın yaaee" diyecek herkes sanırım. "Hak eden şampiyon olsun." diyemedikçe devrim için yenmesi gereken çok ekmek kamyonu var demektir.
Ülkede adalet sistemine hiçbir şekilde güven kalmamış, aynı X-Y maçının bir dakikasında "Hakem X'li" diye bağırılırken bir dakika sonra "Hakem Y'li" diyenler fırlıyor. Hakemin, federasyonun, sistemin vs. tarafsızlığı kimsenin aklına yatmamış belli ki. Böyle bir ligde Bursaspor şampiyon olsa ne olacak olmasa ne olacak?

(Dipnot1: Baştaki klişeler eleştirisi forum postuna yönelik değildir.)

Emilio Santos dedi ki...

8 Mayıs 2010?!

Flying Dutchman dedi ki...

I'm from the future

Taci YALÇIN dedi ki...

Yazıyı ilk okuduğumda da farketmiştim ama yorum yazmaya üşenmiştim. Başlıkta bir adet "L" harfi eksik. İlk okuduğumda "ulan masa ne" demiştim. Neyse bu da böyle bir anımdı.

Adsız dedi ki...

Alkmaar benim bildiğim farklı şehir.Rotherdam, Amsterdam ve Eindoven'den.

Flying Dutchman dedi ki...

yazıda da farklı bir şey söylenmiyor zaten

Adsız dedi ki...

Slovenya'dan FC Koper Slovenya Ligi 1991/92'den bu yana şampiyonluğuna çok yakın.NK Olimpija, ND Gorica,NK Maribor ve Domzele'den sonra şampiyon olan 5. takım olmaya doğru gidiyor.