4 Mayıs 2010 Salı

106 GOLLÜK BAŞARISIZLIK

















Hem Twente şampiyonluğa giderken, hem de şampiyon olduktan sonra herkes bunu sordu. Ajax 106 gol atıp 20 gol yiyerek nasıl şampiyon olamadı? Günü kapatırken bu basit sorunun basit cevabını vereyim dostlar. Sebebi çok nettir. Hani iddaa oynarken Hollanda Ligi'ne geldiğinizde elinizi hiç korkak alıştırmıyorsunuz ya işte bir sebebi budur. Ama hayır, ligin doğasında çok fazla gol olmasında değil sadece elbet, asıl sebebi bu ligden çıkmış son Avrupa başarısının 2005 yılındaki Şampiyonlar Ligi yarı finali olması, 3. lig ve 2. lig arasında yükselme-düşme ilişkisinin olmaması ve bunun yarattığı asıl tablodur. Ligin üst tarafı ile alt tarafı arasında önemli bir uçurum bulunması.

3 kez mağlup oldu bu sezon Ajax. PSV (3-4), Twente (0-1) ve FC Utrecht maçlarında (0-2). Twente'ye bakalım. 2 kez mağlup oldular. Ajax (0-3) ve AZ (0-1) maçlarında. PSV'ye gelelim. 2 kez mağlup oldular. Ajax (1-4) ve NAC Breda (1-2) maçlarında.

Kısacası bu takımların aldığı toplam 7 yenilgide ligin üst yarısı dışından gelen tek bir takım var. PSV'yi mağlup eden NAC Breda. Twente toplamda kaybettiği 16 puanın 9'unu Ajax, PSV ve Feyenoord'a, Ajax kaybettiği 17 puanın 8'ini Twente, PSV ve Feyenoord'a hediye etti. Yani 2 takımın da kaybettiği puanların yarısı kendi aralarında paylaşıldı. Kalan maçlardakiler artık bir averaj hesabı olacaktı. Ajax ve Twente aynı sayıda galibiyet aldılar. Ajax bu maçlarda sürekli gol üretti. Twente ise kazanmayı bildi basitçe. Cumartesi günü yazdık bloga. 34 maçın 16'sında Ajax 3 gol barajını aştı. Twente ise 34 maçın sadece 2'sinde. Ama ikisi de aynı sayıda galibiyeti yazdılar tahtaya. Ajax'ın 1 farkla kazandığı maç sayısı sadece 2. Twente'de bu rakam 13. Dolayısıyla Twente'nin attığı 61 golün önemli bir kısmının tek farklı galip gelinen maçlarda atıldığını, Ajax'ın yediği 20 golün önemli bir kısmının da onlara puan kaybettiren goller olduğunu hatırlatmak lazım. Böyle bir tabloda 106 değil 206 gol de işe yaramıyor tabii ki.Tüm zamanlar listesinde üçüncü sıraya otursanız da. Bu arada aşağıdaki liste tüm kupaları kapsıyor. Perşembe günkü Hollanda Kupası fnali ikinci ayağından sonra 2009-10 bir sıra yükselebilir.

5 yorum:

Yancı Pele dedi ki...

Bir tarafta 106 gol atıp şampiyon olamayan Ajax, öteki tarafta 14 maçta 2 galibiyet alıp finale çıkan Atletico Madrid..

Det is dı fıtbıll, it is dı fıtbıll..

TA dedi ki...

hollanda ligi büyütülecek bir lig değil kanımca.ayarsızlık var.aşırı yumuşak bir lig.

TA dedi ki...

@yancı pele

demekki neymiş aldığın sonuçlar hangi organizasyonda gerçekleştiği önemliymiş..

kaliteyi nerede yakaladığın önemli.aynı ajaxı koy italya ligine kaç gol atıyor?

muyek dedi ki...

Ah ulan Su pantelic BJk veya FB de olucakti dedirtiyor resim :)

yurdum insanı dedi ki...

iskandinav ülkelerinin royal lig organizasyonlarına benzer şekilde hollanda ve belçika' nın da ortak bir çatı ligi organizasyonuna gitmeleri kendileri için en iyi yol olurdu bence. tabi royal lig gibi dravdan değil de normal sezon yerine geçecek şekilde..

iki ülkeden 5' er takım, iskoçya modeli gibi çift dikiş fikstür.. güzel fantezi :)