18 Mayıs 2010 Salı

GELSENKIRCHEN'İN APPRENTICELERİ
























Bayern Munich'in belki de en az öne çıkan oyuncularından birisidir Mark van Bommel ve hatta halk arasında "kazma" olarak bilinir. Bunda tabii 1,5 sene önce frenlemeye başladığı bitmek tükenmek bilmeyen hırçınlıklarının da payı vardı. Ne ilginçtir ki geçtiğimiz hafta içinde Schalke hocası Felix Magath "şampiyonluk için bana Van Bommel tarzı oyuncular lazım" şeklinde bir açıklama yaptı. Üstelik Bayern ve Hannover mağlubiyetlerinden sonra da şampiyonluğun bir ütopyaya dönüştüğünü açıkladı. Zaten sezon başından beri de kendilerine pek şans vermiyordu. Kendisi hakkında ufak bir incelemeyi yakında blogda yayınlayacağız, zaten daha önce BirGün'e de yazmıştık. Gazprom'un ekonomik krizden etkilenmesi sonucu bu sene de dahil olmak üzere önümüzdeki 3-4 yılda cepten çok yüklü bir kaynak da çıkaramayacaklar. Dolayısıyla Magath'ın altyapıya yönelmesi gerekiyor ki zaten bunu daha önce de yapmış bir adam. Biz de gelecek sene piyasaya dökülmesi muhtemel adamlara bir göz atalım.

18 yaşındaki Kamerunlu Joël Matip ile başlayalım. Matip aslında çoktan Schalke'nin önemli oyuncularından birisi haline geldi. Bochum doğumlu oyuncu daha 3 yaşında amatör ligden SC Weitmar 45 ile futbol yaşamına başladı, Bochum onu 3 yıl sonra kadrosuna kattı çocuk yaşta. Ardından da 9 yaşındayken Schalke onu renklerine bağladı. Bu sezon ilk kez A takımda oynamaya başladı ve 7 kasım 2009'da, Allianz Arena'daki Bayern Munich maçında takımına beraberliği getiren golü attı. 1 martta Schalke ile 3,5 yıllık bir kontrat imzaladı. Kendisi Alman bir anne ile eski Kamerunlu futbolcu Jean Matip'in oğlu. Abi Marvin, Karlsruher'de top koşturuyor. Kuzeni de Joseph-Désiré Job. Kamerun milli takımında oynamayı seçti ve 3 marttaki İtalya maçıyla da ilk kez milli oldu. 1.92 boyundaki defansa dönük orta saha oyuncusu geleceğin önemli oyuncularından birisi olacak. Büyük ihtimalle 2010 Dünya Kupası'nda onu izleyeceğiz.

Gürcü Levan Kenia ile devam edelim. Kendisini 2 yıl önce, 17 yaşındayken ele almıştık ve Schalke'ye transferini haber vermiştik. 19 yaşındaki orta saha oyuncusu da Schalke'de forma giymeye başladı aslında. 14 yaşında Dinamo Tiflis altyapısında girdikten sonra Lokomotiv Tiflis'e transfer oldu. Almanya'ya 17 yaşında geldi ve Schalke II'de forma giymeye başladı. Nisan 2009'da ilk A takım maçına çıktı. Kendisi şimdiden Gürcistan milli takımıyla 15 maça çıkmış durumda ki bu Schalke'de oynadığı toplam maçtan fazla. O da bir başka Gürcü futbolcu Georgi Kiknadze'nin yeğeni.

Aynen Aaron Hunt gibi, Almandan çok Britanyalı olduğu hissi veren (hoş Hunt'ın annesi zaten İngiliz) isme sahip 19 yaşındaki oyuncuyla devam edelim. Lewis Holtby (resimde). Babası Liverpool'lı bir Alman askeri. Chris Holtby. İngilizlerin Monchengladbach'daki askeri üssünde görevliyken bir Alman kızına aşık oluyor. İkilinin evliliğinden de Lewis doğuyor. Kendisi de babası gibi bir Everton taraftarı ve birgün Everton forması giymeyi hayal ediyor. Babasının görev yaptığı Monchengladbach'ın takımında başladı futbolculuk kariyeri. 2007-09 arası Alamania Aachen'de oynadıktan sonra Schalke onu kadrosuna kattı ve bu sezon Bochum'a kiraladı. Babası İngilzi olmasına rağmen "futbolu öğrendiği ülkede" kalmayı tercih etti. 18, 19, 20 ve 21 yaş altı takımlarının formasını giydi. Mısır'daki 20 yaş altı Dünya Kupası'nda Alman takımı adına 2 gol kaydetti. Özellikle driblingleri çok kuvvetli olan oyuncuyu geçtiğimiz yıl izleyeceğiz.

20 yaşındaki Çek orta saha oyuncusu Jan Moravek'e gelelim. 2007-098 yılları arasında ülkesi takımlarından Bohemians 1905'te oynadıktan sonra Schalke'ye transfer oldu. Gelsenkirchen kulübü onun için 2,5 milyon euro ödedi. Şu ana kadar 5 maçta forma giymiş durumda ve 2 gole imza koydu. Schalke'ye gelişi onun milli takım alt yaş gruplarındaki rolünü de artırdı. 3 martta da İskoçya ile oynanan maçta ilk kez A milli oldu. Ayaklarına hakim ve gol yeteneği de yüksek bir orta saha oyuncusu. Rakitic'in yerine iyi bir alternatif olacaktır.

2 yorum:

silent lucidity dedi ki...

"Babası Liverpool'lı bir Alman askeri. Chris Holtby. İngilizlerin Monchengladbach'daki askeri üssünde görevliyken bir Alman kızına aşık oluyor. İkilinin evliliğinden de Lewis doğuyor."

Ertem Şener cümleleri olarak bize dönecek ileriki yıllarda bunlar:)

şaka bir yana holtby'yi ben de u20 şampiyonasında izlemiş ve beğenmiştim, bence de adından söz ettirecek bir oyuncu olacak ileride.

aks111 dedi ki...

Senin bu yazı dizilerini okumaya çalışıyorum genelde ve bir şey dikkatimi çekti.Diğer takımlar için yazdıklarında çoğu oyuncuyu tanımıyordum yani A takımda ya şans bulamamış yada 1 kere falan oynamış gelecek vaadeden oyunculardı.Ama schalke de olay farklı bu yazdığın oyuncuların hepsini bu sezon yada geçen sezon az çok izledim ben schalkede.Schalke baya şans veriyor genç oyunculara kısa vadede olmasada uzun vadede bi etkisi olucaktır diye düşünüyorum.Zaten lig 2. liğini aldılar devamıda gelebilir.