20 Mayıs 2010 Perşembe

JP MORGAN'IN ŞAMPİYONU


















Bu ayın başında Union Bank of Switzerland'ın (UBS) yaptığı analizlerin sonucunda turnuvanın şampiyonunun Brezilya olacağı şeklindeki tahminlerinin ayrıntılarını yazmıştık. Sıra JP Morgan'da. Onlar da yapmış analizi de bu raporun sonuçlarını okuduktan sonra param olsa kuruşunu emanet etmeme konusunda düşünceler oluşmaya başladı. 69 sayfalık bir rapor hazırlamışlar. Takımlar kadro kalitesi, tarihi başarılar, oyuncu performansları gibi verilerle desteklenmiş ve şirketin piyasa tahminlerini de yaptığı kalite analizi süzgeçinden geçirilmiş. Sonuçta turnuvanın en güçlü takımı olarak Brezilya belirlenmiş. Ama şampiyon onlar olmayacak JP Morgan'a göre, zira Brezilya'nın fikstürünün zorlu olduğunu ve takımın çeyrek finalde Hollanda'ya eleneceğini öngörmüşler. Şampiyon ise kim? İngiltere. 44 yıllık hasreti bitireceklermiş rapora göre. Şimdi bu analizi firmanın Londra merkezindeki mühendislerin yapmasından, en son kupayı kaldırdıklarında Beatles'ın Revolver albümünü çıkarmış ve Yellow Submarine'in listelerde 1 numara olmasından hareketle İngiltere'nin şampiyon olması tahminlerini fanatikliklerine verebiliriz de çuvalladıkları bir yer var. İngiltere finali İspanya ile oynuyor ve penaltılarla kazanıyor. Yahu İngilizler penaltı atmayı bilse şimdiye kadar çoktan şampiyonluk kazanmışlardı. Bu arada rapora göre İngilizler finale gelmeden önce yarı finalde Hollanda'yı Wayne Rooney'in golüyle eliyorlar.

Peki finalin öbür tarafındaki İspanya kimi eliyor yarı finalde? Slovenya. Eğer raporu hazırlayanlardan birisinin ismi Edward Novak falan değilse ben nasıl ulaştılar bu sonuca merak ediyorum. Gerçi analistlerin isimleri Matthew Burgess ve Marco Dion. Rapordan bağımsız, firmanın market analizine göre İspanya, İngiltere ve Brezilya'dan herhangi birisinin kupayı kazanma ihtimali % 52,5. Bu 3 ülkenin şansları ise sırasıyla 3,9-1 İspanya, 5-1 Brezilya ve 5,4-1 İngiltere.

3 yorum:

gerisi önemli değil... dedi ki...

90 dünya kupasında da kazananın hollanda, gol kralının da van basten olacağını söylemişti bilgisayarlar :) ikinci turda almanların gazabına uğranmıştı.

o değil de, rooney ve walcott sakat falan olmaz ise bence favori bu sefer harbiden ingilizler.

CT dedi ki...

Tahminimce fm de bilinen tum verilere (takim oyuncu fixtur ne varsa) gore ayarlayip turnuva yi 1000 kez simule ediyorlar bunlardan yuzde kacini hangi takimin kazandigina gore susleyip dolduruyolar raporu.
Fifa da tek mac oynatip "bilgisayar analizi sonucu: derbiyi bu sefer gs kazanir" diye yazmaktan daha ileri ama

ThE ReiS dedi ki...

rapor saçma olabilir ancak bende ingiltereyi favori görüyorum
capello olmasa böyle bir düşüncenin kıyısından köşesinden geçmem o ayrı mesele
artı slovenya içinse ben de umutluyum, yarı final olmasa da adından çokça söz ettireceğini düşünüyorum