31 Mayıs 2010 Pazartesi

ROLAND GARROS 2010 İLK HAFTANIN ARDINDAN

















1 haftayı geride bıraktık Roland Garros'da. Geçen hafta çok fazla yer veremediğimizi fark ettik, hazır ligler de bitmişken ve Dünya Kupası hazırlık maçları dönemindeyken son haftayı toprak kortlarda geçirelim. Öncelikle girişte bir taşınma haberi vereyim. Roland Garros'un Paris'in merkezine veda etmesi ve şehir dışına taşınması muhtemel. Wimbledon'ın artan talep ve seyirci sayısı karşısında yaptığı güncellemeyi Fransızlar yapamadılar. 450.000 taraftarı konforlu biçimde taşıyamıyor artık tesisler. Büyüme için yeterli alan da yok. Şöyle anlatalım, Avustralya açık ve Wimbledon tenis turnuvasının tüm tesisleri 49 dönüm arazi üzerine kurulmuş durumda. Bu Amerika Açık'ta 34,5 dönüm. Roland Garros arazisi ise sadece 21 dönüm. Bu yüzden muhtemelen 2016'dan itibaren başka bir yerde izleyeceğiz Roland Garros'u. 2 aday var. Versailles ve Disneyland Paris. Taşınma işinin 500 milyon euro civarı tutacağı söyleniyor. Oysa şu andaki alanda bir genişletme çalışması yapılsa bu rakamın üçte birine işi halletmek mümkündü.

Tek erkeklerle başlayalım. 2009 Avustralya Açık finalinden beri Roger Federer ve Rafael Nadal'ı bir Grand Slam finaline görmüyoruz. Herkesin en büyük hayali bu. Federer ana tablonun en üstünde 1. bölümdeydi. Çyerek finale gelene kadar kendisine sorun çıkarabilecek isimler Fransızların atletik tenisçisi Gael Monfils'di. Ancak Monfils 2. turda Roland Garros tarihine geçen bir maç sonucnda, İtalyan Fabio Fognin'ye, final seti 9-7 biten bir maç sonucu 3-2 mağlup oldu. Fognini de o yorgunlukla sonraki turda Stanislas Wawrinka karşısında tutunamadı. Federer de çeyrek final yolunda vatandaşı Wawrinka'yı 3-0'la geçip son 8'e kaldı.

Ana tablonun 2. bölümünden çeyrek finale gelen Robin Söderling oldu. Söderling geçtiğimiz yıla oranla kendini inanılmaz geliştirmiş durumda. 2008'i ATP klasmanında 18. kapattığından beri yükseliyor. Şu anda da 5. sırada. Dün Hırvat Cilic'le oynadığı maçın ilk 2 setinde müthiş oynadı. Çeyrek finalde rakibi geçtiğimiz yıl bu turnuvanın finalinde ve sonra da Wimbledon 4. turunda mağlup olduğu Roger Federer olacak. Ben bu sefer en az 1 set almasını bekliyorum FedEx'ten.

Ana tablonun 3. bölümünde Andy Murray 4. turda turnuvaya veda etti. Dün 15 numaralı seri başı Çek Thomas Berdych'e 3 sette mağlup oldu. Berdych'in rakibi, dün akşam kendi seyircisi önünde sakatlanarak maçı yarıda bırakan Jo-Wilfried Tsonga'yı saf dışı eden Rus Mikhail Youzhny olacak.

Ana tablonun alt tarafına geçelim. 5. bölümden Andy Roddick'in gelmesi bekleniyordu ama Roddick 3. turda Teimuraz Gabashvili'ye elendi. Rus tenisçi turnuvaya eleme turlarını geçerek katıldı ve 4. turda, 22 numaralı seribaşı, Avusturyalı Jürgen Melzer ile karşılaşacak. 6. bölümde beklenildiği gibi Novak Djokovic 4. tura ulaştı. Rakibi ABD'li Robby Ginepri olacak. 7. bölümde de bir sürpriz olmadı ve Fernando Verdasco 4. tura gelebildi. Rakibi bir başka İspanyol Nicolas Almagro olacak. Ana tablonun son bölümünde ise Rafael Nadal set vermeden 4. tura geldi. Rakibi Brezilyalı Thomaz Bellucci. Onu geçerse müthiş bir Verdasco-Nadal maçı daha izleyebiliriz. Federer ve Nadal takılmazlarsa ancak finalde karşı karşıya gelebiliyorlar.

Gelelim tek bayanlara. Bir zamanlar bir Ana Ivanovic'le Dinara Safina vardı. Hani bu turnuvanın 2008 finalinde karşılaşmışlar, Sırp tenisçi kupayı kaldırmıştı. Ne oldu onlara? Ne olduğunu söyleyeyim. Ivanovic 2. turda Rus Alisa Kleybanova'ya 6-3 ve 6-0'lık skorlarla mağlup oldu. Safina da ilk turda 40 yaşındaki Japon Kimiko Date'ye elendi. Biz gerisine geçelim. Ana tablonun üst tarafında, 1. bölümde Seren Williams doğal olarak takılmadı. Çeyrek finalde rakibi İsrailli Shahar Pe'er olacak. 2. bölümde Justine Henin, 3. turdaki zorlu Sharapova sınavını 3 sette geçmeyi başardı ve Avustralyalı Samantha Stosur'un rakibi oldu. 3. bölümde Jelena Jankovic, 4. tura geldi ve rakibi Slovak Daniela Hantuchova olacak. 4. bölümden gelmesi beklenen Safina, Date'ye Date de wild card'la turnuvaya katılan Avustralyalı Jarmila Groth'a takıldı. Groth'un 4ç turdaki rakibi Kazak Yaroslava Shvedova olacak.

Ana tablonun alt tarafında 4. bölümde geçtiğimiz yılın şampiyonu Svetlana Kuznetsova turnuvaya vatandaşı Kirilenko'ya mağlup olarak veda etti. 4. tur eşleşmesinde de Kirilenko, Francesca Schiavone'ye mağlup oldu. 5. bölümde Caroline Wozniacki çeyrek finali gördü. Rakibi Schiavone olacak. Danimarkalı yine yarı finali görecek gibi. 7. bölümde Elna Dementieva .ok net skorlarla geldi çeyrek finale. Rakibi, dün Venus Williams'ı turnuva dışına iten vatandaşı Nadia Petrova olacak. Tablonun bu tarafından sürpriz bir isim gelecek anlayacağınız. İşler bu çizgide giderse finalin Serena Williams ile Wozniacki veya Dementieva arasında oynanacağını söyleyebiliriz. Tabii Henin üst tarafta bir sürpriz yapar mı bilemeyiz.

Bugün tek bayanlarda, ana tablonun üst tarafındaki ve tek erkeklerde ana tablonun alt tarafındaki var 4. tur maçları var. Yani turnuvanın 2 kategorisinde de çeyrek final eşleşmeleri belli oluyor. Yazmaya devam edeceğiz.

3 yorum:

meinkissen dedi ki...

erkekler finali: Söderling-Nadal
bayanlar finali: Henin-Wozniacki

:)

seanpenn dedi ki...

petrova şampiyonluk yakışır sana :)

raicem dedi ki...

Merhabalar baştaki taşınma meselesine birşeyler eklemek isterim. Hani genişletmek daha ucuz ama bu tesisin genişletilme mevzusuna şüphe ile bakılıyor. Genişlemesi durumunda yeşil alanların kullanılması gerekiyor. Sanıyorum ya vatandaşlar pek yanaşmıyor buna. Haber linki bulursam yorumlara eklemeye çalışacağım.