4 Mayıs 2010 Salı

TEMİZ SERİE A'CILAR
















Pazar akşamki Lazio-Inter maçını izlediniz mi bilmiyorum. Geçtiğimiz hafta Devran ve Yılan yazısında olacaklardan bahsetmiştik. İnsanoğlu zaman geçtikçe unutuyor bazı şeyleri. Birçok insan Laziolu taraftarların Inter hücumdayken alkışlayan kendi oyuncuları hücumdayken ıslıklayan tavrına şaşırdılar ama şahsen ben bu tabloya, o yazıda anlattığım gibi 2002 yılından alışıktım. Ama itriaf edeyim işi biraz abarttılar bu sefer. Bunun sebebi de dediğim gibi 8 sene önce yarışta Juventus'un da dahil olması ve hatta Roma'dan bir adım önde olması ama bu sefer meydanın tamamen Inter ve Roma'ya kalması. Olimpico da maçtan birkaç saat önce "maçı kazanırsanız hepinizi döveriz" bağrışları duyuluyordu. Başlama vuruşundan önceki kadro anonslarında, Inter'li her oyuncunun isminden sonra "Oleeee" sesleri yükseldi stadyumdan. Inter'in Samuel ve Motta ile bulduğu gollerden sonra Lazio taraftarlarının coşkusu aşağıdaki videoda görülebilir.



La Gazzetta dello Sport, Inter hücumlarını önlemeye çalışan kaleci Fernando Muslera için "savaşın bittiğinden haberi olmayan ormandaki Japon askeri" deyimini kullanmış zira Muslera sahada Inter'e direnen tek adamdı. Roma başkanı Rosella Sensi "bu maçtan sonra nasıl insanlara Serie A'nın güzel bir lig olduğunu iddia edeceğiz merak ediyorum" açıklamasını yaptı. Şu maç aslında bize ders olmalı. Yıllardır taptığımız, yıldız futbolcuların beşiği olduğunu düşündüğümüz, birçok futbolsever genç blog yazarının kendini adadığı Serie A'nın, daha birkaç hafta önce gündemimizde olan Galatasaray-Bursaspor maçındaki erdemi gösteremeyecek takımlara da ev sahipliği yaptığını göstermesi açısından. Evet belki Serie A kadar büyük değiliz, ama belki de bazı yönlerden onlar kadar küçük de değiliz (her ne kadar bizde de bu işlerde uzmanlık mertebesine ulaşılan oyunlara rastlansa da).

Bu "çirkin" maçla ilgili son gelişme Lazio başkanı Claudio Lotito'nun aldığı ölüm tehditleri. Kimliği belirtilmeyen bir çok kaynaktan tehdit mektupları alan Lotito'nun adresine gelen zarflardan birisinin içinden 1 tane de kurşun çıkmış.

10 yorum:

delorean dedi ki...

O yüzden artık Bundesliga İtalya'yı geçip şampiyonlar ligine 4 takım göndermeli.İtalya bunu haketmiyor.Binbir türlü rezillik var.Almanya ise son yıllarda yaptıkları ile fazlasıyla hak etti.

mre dedi ki...

İşte bu yüzden Lazio, Lazio olarak kalacak, bir Galatasaray olamayacak.

oğuzhan dedi ki...

bunu niye bu kadar büyütüyosunuz ki?sonuna kadar destekliyorum lazio taraftarını. herşey gelir geçer ama ezeli rekabet baki kalır.Liverpool da Chelsea'ye yattı hafiften.Lazio çok belli etti sadece daha çaktırmadan yapabilirlerdi.GS dürüstlük ayağına daha çok geride kalır FB'den.Direk şampiyonlar ligine gitme şansını ve dolayısıyla milyon euroları cebe indirme imkânını kendi eliyle verdi ezeli rakibine. Ayrıca futbol böle sahnelerle güzel arada olacak böle şeyler. 90'da da bu İtalyanlar Arjnantin maçında kendine göre haklı gerekçelerle Maradonayı desteklemişti.Helal olsun...

SuMMaNuS dedi ki...

Açıkçası Lazio ve Serie A için yapılan bu suçlamaların ve hakaretlerin abartıldığını düşünüyorum. Size ne bundan? Lazio taraftarı mısınız? Değilsiniz. E o zaman? Taraftarın kendisi istiyor, sana ne? Bir futbolsever olarak maçı izlememeyi tercih edersin o ayrı. Ama kalkıp da "bazı yönlerden onlar kadar küçük değiliz" demek o kadar çirkin ki. İşe gelindiğinde "futbol, sadece futbol değildir" demeyi bilenler kalkıp kendilerini Lazio taraftarı yerine koyup "böyle rezalet olmaz yaee, tiksindim resmen" demeyi kendilerinde nasıl hak görüyorlar gerçekten anlamıyorum. Bir de "işte bu yüzden Lazio, bir Galatasaray olamayacak" diyenler var ki evlere şenlik. Şaka mısınız oğlum siz?

Tabi ayrıca Bundesliga, Serie A'dan daha kalitelidir tartışmaları başladı. Her maçta en az 3-4 gol izlemek kalite demek olmuyor. Evet Bundesliga'nın son senelerde gerek oyuncu transferleri gerek seyirci potansiyeli açısından kalitesi artarken Serie A'da ise biraz ekonomik kriz sebebiyle biraz da İtalyan mantığı sebebiyle transfer ve bütçe kısırlığından ötürü bir düşüş söz konusu. Ama hala Serie A'nın Bundesliga'dan daha üstün olduğunu düşünüyorum. Saçma sapan boş beleş gollü maç izlemek yerine mücadele ve taktik gücü daha yüksek az gollü maç izlemeyi tercih ederim.

Flying Dutchman dedi ki...

SuMMaNuS öncelikle hitaplara dikkat edelim burası Bayrampaşa Dostlar Kıraathanesi değil, sen de okeyde taş çalan ahbabınla konuşmuyorsun..bu "şaka mısınız oğlum", "size ne bundan" hitaplarına son vermeni öneririm. Hayır bundan sonra da yorum yazacaksan.

Ayrıca Bundesliga'daki gollerin "boş beleş" goller olması tamamen kendi şahsi görüşündür...Pek bir dayanağı olduğunu da söyleyemeyiz...

"Futbol asla futbol değildir" demek "bir futbol takımı topyekün seyircisiyle oyuncusuyla şampiyonluk yarışında böyle ucuz oyunlara girsin biz de alkışlayalım" demek değildir...Yoksa isteyen istediğini yapsın zaten, isterse Laziolular alsın topu kendi kalesine soksun ama onların eylem özgürlüğü varsa bizim de söz özgürlüğümüz var. Eğer Lazio'nun yaptığı "bize ne" ise (ki değil), bizim olaya bakışımızdan "onlara ne?" (ki değil)..

SuMMaNuS dedi ki...

Yani bir millete - ya da iyimser olursak bir milletin futbolseverlerine - "bazı yönlerden onlar kadar küçük de değiliz" derken uluslararası bir sempozyumdayız, ama "size ne bundan" derken Bayrampaşa Dostlar Kıraathanesinde oluyoruz =) Tamam, ben uslubumu düzelteceğim ama sen de şu yazdıklarını bir tart istersen.

Evet, Serie A'da atılan goller daha değerlidir, çünkü Bundesliga'daki kadar açık bir futbol oynanmaz. Bu yüzden "boş beleş" sıfatı, zorluk derecesinin daha düşük olduğunu ifade etmekte olup dayanakları için maçları izlemek yeterli. Yani bu kesinlikle kişisel bir görüş değil.

"Bu yapılanı alkışlamalıyız" anlamına gelebilecek hiçbir şey yazmadım. Sadece yapılan hakaret boyutuna varan söylemler yanlış ve asıl çirkin olan bunlar. Dediğin gibi onların eylem özgürlüğü var ve yapıyorlar, saygı duymaktan öte birşey yapılamaz. Evet, onlar dışındakilerin de söz özgürlükleri var ama bu demek değildir ki istediğinizi söyleyebilirsiniz. "Bunların ahlakları yok", "bu yönden küçükler", "işte o yüzden Lazio, bir Galatasaray olamaz", "bu yüzden İtalya, CL'ye 4 takım ile girmeyi haketmiyor", etc... argümanlarını sayarsanız işte o zaman Bayrampaşa Dostlar Kıraathanesi ambiyansı yaratmış olursunuz. Saygılarımla.

Flying Dutchman dedi ki...

İyimser olduğun anda bile olayı kavrayamadığını düşünüyorum. Ne bir millet ne de o takımın futbolseverleri...Ben o lig oluşumundan bahsediyorum.

Daha ilk cümlede popülizme devam. Neyin uluslararası sempozyumu öyle bir iddia yok ki ortada. Ayrıca bir lig oluşumunda bu tür ucuzluklar olduğunu ileri sürmekle (bu kadar aleni iken) "şaka mısınız oğlum siz" arasında hem temelde farklılık var hem de bunu dile getirme üslubunda farklılık var.

Sen Serie A'da açık futbol oynanmadığı için atılan golleri değerli bulursun. Ben Bundesliga'da açık futbol oynanırken yenmeyen golleri değerli bulurum. Bundesliga'da daha fazla gol atılması o gollerin boş beleş olduğunu göstermez. Yok "benim amacım boş beleş derken başkaydı" diyorsan, o zaman neyse o "başka" onu yazacaksın ezbere ortaya her yöne çekilebilecek boş beleş lafını atmayacaksın.

Hemşo dedi ki...

Zaten sevmezdim Lazio'yu, iyice soğudum. Her şeyden önce sporun ruhuna aykırı şu izlediklerim. Takımının yenilmesine sevinmek ne demek yahu? Başkasına olan nefretin kendine olan sevginin önüne geçiyorsa iş bitmiştir zaten. Ne desek boş.

SuMMaNuS dedi ki...

Daha fazla uzatmayım diyorum ama yazının kendisini geçtim, yorumlarıma bile ters ve sert yorumlar yazıyorsun. O lig oluşumunu (ne demekse?) oluşturanlar ne cins yaratıklar oluyorlar acaba? İnsan olmuyorlar heralde? Lazio'nun yenilmesini isteyen kendi taraftarları da uzaydan gelmiyorlar değil mi? Hayır bana laf söyleyeceksin diye "lig oluşumu" gibi anlamsız bir kavram yarattın.

Bundesliga'da Serie A'ya göre daha açık futbol oynanıyor. Bu göz ardı edilemez gerçeğe dayanarak Bundesliga'da atılan gollerin zorluk derecesi de daha az oluyor Serie A'da atılan gollere göre. Evet her maç Hannover'in bir maçta kendi kalesine 3-4 gol atması gibi sonuçlanmıyor elbette ama genel olarak amiyane tabir ile biraz daha "beleş" goller atılıyor. Gösterip göstermediğini cümlelerde değil; maçların kendisinde, o da olmadı en azından hightlightlarında görebiliriz.

Ayrıca hala usluptan dem vuracaksan "bazı yönlerden onlar kadar küçük de değiliz" lafına bakmak gerek önce. O yazdığımdan çok daha ağır bir itham.

Artık daha fazla yorum yazmayacağım bu yazıya. Çünkü hakkaten çok gereksiz bir tartışma.

mre dedi ki...

@SuMMaNuS
Öncelikle evet şakayım. Rahatlatabildiysem seni devam edeyim.

"O yüzden Lazio Galatasaray olamaz" cümlesinde kime nasıl bir hakaret edilmiş ki? bu cümleyi kullanıyorsun hakaret veya kötü söz örneği olarak. Lazio tabi ki G.Saray olamaz. 20 avrupa kupası, 30 serie a şampiyonluğu da kazansa o maçtan sonra "0" dır gözümde.
Roma'nın şampiyon olmasını istemezler bu anlaşılır veya yenildikleri için çok da üzülmezler. En azından Roma'ya yardımcı olmadık derler bu da anlaşılır. Ama idmanda tehdit etmek, her atakta ıslıklamak, başkanı lümle tehdit etmek, gollerde çılgınca sevinmek saçmalıktan başka bir şey değil, en hafif tabirle.

Son olarak google'da kolarov diye arat, son günün haberlerine bak, oku bakalım ne demiş taraftarları için? "hastalıklı davranış" Ben kahveye okeye gidiyorum sonra da pişpirik atıp Lazio'ya giydireceğiz arkadaşlarla.

Not:Üslubum için diğer okuyuculardan ve blog sahibinden özür dilerim amacım sadece cevap hakkımı kullanmak.