8 Haziran 2010 Salı

5 BÜYÜK LİGİN GELİR RAPORU
























Deloitte'nin 2008-09 raporuna göre büyüğün mali tablosu. Yukarıda futbolcu ücretlerinin toplam gelir oranı görünüyor. İngilizler elde ettiklri gelirin % 67'sini futbolcu maaşlarına ödemişler. Chelsea listenin zirvesinde. Manchester City de Arap sermayesinin etkisiyle 54 milyon pound olan ücret miktarını 83 milyon pounda çekmiş. Parantez içindeki rakamlar bir önceki yıla ait. Son 3 yılda İngilizlerin gelirlerinin içinden ücretlere ayırdıkları para % 55 oranında, başka bir ifadeyle 474 milyon pound miktarında yükseldi. Dahası bu oran Championship'te % 90 civarında. Premier Lig'deki 20 kulüpten 10 tanesi kâr edebildi. Takımların toplam borcu da 3.2 milyar pounddan 3.3 milyar dolara yükseldi ki bu rakamın 1.9 milyar doları 4 büyüğe ait. Bu arada İtalya'da 2001-02 sezonunda, ücretlerin elde edilen geliri aştığını görüyorsunuz. Almanların bu işi yine en ılımlı götüren olduğunu söylemek mümkün. En üstteki tablo ise tüm takımların toplam ücretleri ele alındığında 5 büyük ligin sıralamasını gösteriyor. Yakın zamanda bu ücret konusu ile ilgili bir yazı daha yazacağız.
  • Chelsea - £167m (£172m)
  • Man Utd - £123m (£121m)
  • Liverpool - £107m (£90m)
  • Arsenal - £104m (£101m)
  • Man City - £83m (£54m)
Aşağıda 5 büyük ligin takımlarının gelirlerini nasıl elde ettiği görülüyor. İngiltere ve İtalya'da yayın gelirlerinin büyük bir önemi var. Almanların yayın ve sponsorluk gelirleri birbirine eşit ve maç günü gelirleri de ona yaklaşıyor. İtalya ve Fransa'da sposnorluk ve maç günü gelirleri sürünüyor.














Yine bir başka tablo liglerin toplam kâr zarar çizgileri hakkında. Almanlar ve İngilizler tepede kalırken Fransız ve İtalyanlar zarar eden ülkeler durumunda.
















Son olarak 5 büyük ligdeki gelir artışına bakalım son 10 sezonda. İngilizlerin devasa artışına Almanlar ayak uydurmaya çalışmışlar. Nitekim gelirleri daha az olmasına rağmen bir üstteki tabloda görüldüğü gibi çok daha fazla kâr elde etmeyi başarmışlar. İtalyanların 2006-07 dönemindeki keskin düşüşüne dikkat çekmek lazım.


sda

3 yorum:

TribunselSevda dedi ki...

Bu paralarla kaç milyon aç insan kurtulur ? Düşünmeden edemedim.

Ku.Ba dedi ki...

Biraz garip bir soru olacak ama, hep merak etmisimdir:

Bu tür arastirmalari kimler yaptiriyor? FA, UEFA falan mi?

Yoksa Deloitte'un kendi inisyatifi mi oluyor? (para karsiligi degil de, reklam amacli mesela)

coolasfcuk dedi ki...

bu gelir tablosunda "other" adı altında ne var da almanlar bu kadar kazanmış?