23 Haziran 2010 Çarşamba

CRUIJFF'UN DEVAMSIZLIK RAPORU

























Johan Cruijff'un 1978 Dünya Kupası'na gitmeyişi Hollanda'da yıllardır tartışılan, hala asıl sebebi bulunmamış olan ve ortaya her atıldığında her kafadan farklı sesin çıktığı bir konudur. Geçtiğimiğiz yıl bloga bununla ilgili Cruijff'un, bizzat Hollanda'da bir radyo programına verdiği demeci taşımıştık. Sarı Fare 1977 yılında, eşi Dany ile beraber evindeyken (o sırada Barcelona'da forma giyiyordu), evine silahlı adamların girdiğini kendisini, kafasına silah dayayarak tehdit ettiklerini ve bu olaydan sonraki ruh halinin Dünya Kupası'nda gitmesine engel oluşturduğunu söylemişti. Hatta Cruijff ailesinin evini 4 ay boyunca polisler korumuş, okula giden çocuklarına polisler eskortluk etmişti. 1978 Dünya Kupası'nda, finalde ev sahibi Arjantin karşısına çıkan Hollanda maçı uzatmalarda 3-1 kaybetmişti. Periyodik olarak gündeme gelen bu konu, geçtiğimiz aylarda, 1974-76 yılları arasında Hollanda'nın başında olan, bugün 87 yaşıne gelmiş George Knobel'ın açıklamalarıyla yine gündeme yansıdı. Knobel, Cruijff'un Arjantin'e gitmeme sebebinin, bahsettiği olaydan değil, tamamen Danny'nin izin vermemesinden kaynaklandığını ileri sürdü. Bunun üzerine Hollanda'nın, söylenti, fısıltı gazetesi gibi şeylerin yarattığı kurmaca gerçekleri araştıran web sitesi www.leugens.nl konu ile ilgili bir makale yayınladı. Buna göre Hollandalı yıldızın kupaya gitmeme sebebi 6 farklı noktada toplanabilir.

Birincisini yukarıda açıkladık. Kaçırılma hadisesi. Cruijff ailesini, Rotterdam'da yaşayan bir İspanyol, silahlı şekilde rehin almıştır. 1979 yılında, saldırgan 7 yıl hapis cezasına çarptırılır. Olay gerçekleştiği sırada Cruijff bir basketbol maçı izliyordur, kapının ardındaki ses, postaneden geldiğini ama yüzyüze görüşülmesi gereken bir hadise olduğunu söyler, kapı açıldığında da Cruijff'un kafasına silahı doğrultarak içeri dalar. Cruijff'u bağlar, bu sırada karısı Danny komşulara çaktırmadan haber verir ve polis olay yerine ulaşarak bir faciayı önler.

Havuz ve çıplak kızlar hadisesi. Yani nam-ı diğer maşhur "nackte Mädchen" olayı. 1974 Dünya Kupası'nın finalinden birkaç gün önce basına sızan bir habere göre, Hollandalı futbolcular, otelin havuzunda Alman kızlarla bir parti yaparlar. Alman kızların üzerinde de tesadüfe bakın ki çok az elbise vardır. Hollandalı bazı oyuncular finalde beklenenin altında performans gösterirler ki buna Cruijff da dahildir aslında. Hollanda adına sahanın en iyisi olan Willem Van Hanegem'ın takımın yakışıklılık açısından çok şanslı olmayan adamlardan birisi olması tesadüf müdür artık bilemem. Bu olay üzerine, Danny Cruijff kocasının Arjantin'e gitmesine muhalefet şerhi koymuş, Cruijff da Metin Oktay'ın Ajda Pekkan'a verdiği ayarı verememiştir.


















Fiziksel ve mental açıdan kendisini rahat hissetmemesi. Bu tamamen kişisel bir hadise. Bunu futbolcunun kendisinden başkası bilemez. Dolayısıyla bu yıllarca basının Serı Fare'ye saygısından ötürü çok kurcalamadığı bir konu oldu.

31 yaşında futbolu bırakmak istemesi. Cruijff dünya kupasının yapılacağı sezon Barcelona'daki beşinci senesini bitirir ve kulüpten ayrılır. 31 yaşındadır ve futbolu bırakmayı düşünmektedir. O yüzden de Arjantin'e gitmek istemez. Daha, 1974'te verdiği bir röportajda, 1978'de 31 yaşındayken futbolu bırakmak istediğini belirtmiştir. Ekim 1977'de milli takımla son maçını Belçika'ya karşı oynamıştır. Gerçekten de futbolu bırakır. Ama 1 sene sonra, 1979 mayıs ayında Los Angeles Aztecs takımıyla futbola geri döner. 36 yaşına kadar futbol oynar.

Askeri darbe. Bu pek ihtimal vermediğim bir sebep. Cruijff Hollanda'da hiçbir zaman siyasi kişiliğiyle öne çıkmış bir adam değildir, ama bazı kesimler onun Arjantin'de 1976'da gerçekleşen askeri darbeyi protesto için Dünya Kupası'na gitmediği öne sürüyorlar (darbe zamanında olan olaylar için bakınız Olimpo Garajı filmi).

Son olarak, bir kesime göre de, Cruijff'un kupaya gitmeme sebebi, yakın tarihte olan bir olaydan değildir ve Hollandalı buna daha 1974'te karar vermiştir.

Hollanda'da son birkaç yılda, bu olayı Cruijff'un dünya kupasına gitmek için bir bahane olarak kullandığı. Aslında İspanyol saldırganın, Cruijff'un Hollanda milli takımındaki rolü ile hiçbir alıp veremediği olmadığı söyleniyor. Cruijff ailesi 30 yılboyunca bu olay hakkında konuşmaktan kaçtılar. Geogre Knobel'ın açıklamalarıyla konu tekrar gündeme gelmiş görünüyor.

4 yorum:

Burak Eken dedi ki...

Yıllar önce Halit Kıvanç da, Cruijff'un 78'e gitmeme sebebini, eşinin müsaade etmemesi olarak söylemişti.

BT dedi ki...

Nefis yazı. Sigara kahveyle harika gitti.

ummagumma dedi ki...

Geçen kuruyf bi açıklama yapmış, 'valla milletin 32 sene boyunca konuşacağını bilseydim giderdim kupaya' demiş.(yalan)

Tufan Alatan dedi ki...

Askeri darbeden dolayi gitmek istemeyen ve gitmeyen Willem van Hanegem'dir. Eger Cruiff'in askeri darbelere karsi allerjisi olsa zaten 1973'de Barcelona'ya gitmezdi. (O zaman ıspanya'da Franco donemi) . benim tahminim Danny ve artik yorulmus olmasi (fiziken ve ruhen)