4 Haziran 2010 Cuma

TOP TOPLAYICI BİR ÇOCUĞUN HİKAYESİ


















Efsaneyi anlatmadan önce, biraz tarih dersine girelim. 2 Mayıs 1962'de Amsterdam Olimpiyat Stadyumu Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası tarihinin en sansasyonel finallerinden birisine ev sahipliği yapar. 1955-60 arasında Real Madrid'in 5 yıl üstüste Avrupanın zirvesine kurulmasından sonra 1960-61'de kupayı, Real'in ezeli rakibi Barcelona'yı 3-2 mağlup ederek evine götürmüş olan Benfica, 1961-62'de bu sefer finalde Real'in karşısına dikilir. Böylece, Kupa 1'i 6 yıldır İber yarımadasında tutan 2 dev karşı karşıya gelir. Puskas'lı, Di Stefano'lu Real, Eusebio'lu Simoes'li Benfica önüne çıkar. Ama aslında öncesine gitmek lazım. Benfica, maçtan birkaç gün önce, KLM havayollarıyla Amsterdam Schiphol havalimanına iner. Yanlarında 80 litre şarap getirmişlerdir. Gümrükten geçerken biraz zorlanırlar (resim aşağıda). Maç günü Amsterdam Olimpiyat Stadyumu'nda bir konser verilir. İki takım maça çıktığında başlarında, Hollanda tarihinin en ünlü hakemi Leo Horn vardır...Horn maçı başlattıktan sonraki yarım saatte bombardırman başlamıştır. Efsane Puskas 17 sonra da 23'te çakar ve takımını 2-0 öne geçirir. Benfica kaptanı Aguas ve Cavem bu gollere 25 ve 34'te cevap verir. Puskas 38'de bir daha çakar. Matadorlar devreye 3-2 önde girerler. Kupa 2 yıllık aradan sonra Madrid kentine doğru yola çıkmıştır. Ancak ikinci yarı, devreye bir başka efsane girer. Eusebio. 51. dakikada Coluna'nın beraberliği getiren golünden sonra biri penaltıdan olmak üzere 2 gol atarak kupayı Lizbon'a götürür.


















Efsaneye göre
o gün, DWS takımında (sonradan Ajax'a birçok futbolcu vermiş) forma giyen 15 yaşındaki bir Hollandalı çocuk, bu muhteşem finale top toplayıcı olarak şahitlik etmektedir. 2 sene sonra bu çocuk 10 kilometre ötedeki Ajax kulübüne katılır. Tarih o günden itibaren çocuğu "top toplayıcı" olarak değil Hollanda futbolunun gelmiş geçmiş en büyük ismi olarak tanıyacaktır. O çocuğun ismi Johann Cruijff'tur...

Altta, Real Madrid'in Amsterdam'a inişi...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

eusebio , bu maçta di stefanonun formasını alıp külodunun içinde sakladığını söylemiştir. eusebio o an için ne şampiyon olmak ne de madridi yenmek önemli en önemlisi o formaydı demiş.