1 Temmuz 2010 Perşembe

2009-10 ASANSÖR RAPORU

























Avrupa'da liglerin bitiminde 2 inceleme yapacağımızı söylemiştik. Geçtiğimiz yıl ülkelerinin en üst kademesine yükselen takımların performansları ve geçtiğimiz yıl şampiyonlarının bu seneki dereceleri. 2 ayrı yazı yazacağız ve bugün geçtiğimiz sezonun yükselenlerinin yanına, geçtiğimiz yılın düşenlerini de ekleyerek gideceğiz. Büyük liglerden başlayarak Avrupa'nın belli başlı liglerine bakalım. Andorra, Malta, Ermenistan, Kıbrıs, İzlanda gibi ligler ve yükselme-düşme hadisesini 1 takımla sınırlayan ligler bizi affetsinler onlara değinmeyeceğiz. Bu araştırma ayrıca bize ülkenin altı ile üstü arasındaki kalite farkını da gösterecek bir derece. Her ligin sonundaki (.../...) şeklindeki rakamlar geçtiğimiz yıl alttan üste veya üstten alta yer değiştiren kaç takımın tekrar yukarıya veya aşağıya hareket ettiği. Yani sirkülasyon oranı.

Ada futboluyla başlıyoruz. Wolverhampton Wanderers, Birmingham City ve Burnley bu sezon lige yükselen takımlar olurken West Bromwich Albion, Middlesbrough ve Newcastle United küme düşmüşlerdi. Burnley çıktığı gibi veda etti lige. Diğer 2 takımdan Birmingham City üst düzey bir performansla dokuzuncu sırayı alırken Mick'in takımı Wolves da son haftalara doğru ligde kalmayı garantiledi. Geçtiğimiz yıl küme düşen 2 ekip WBA ve Magpies hemen geri dönmeyi başarırken, Middlesbrough Gareth Southgate-Gordon Strachan değişikliği dönemini çok iyi atlatamayınca Championship'te orta sıralarda kaldı. Blackpool da play-off sonunda Premier Lig vizesi alınca, geçtiğimiz yıl küme düşen takımlardansadece birisi geri dönebilmiş oldu.(3/6)

Bundesliga'da bu sene lige yükselen Freiburg, Nurnberg ve FSV Mainz 05'dan Thomas Tuchel'in takımı Mainz en iyi performansı gösteren oldu. Hocalarıyla kontratını 2013 yılına kadar uzatan Rhine bölgesinin takımı ligi 10. sırada bitirdi. Freiburg ligin bitimine 2 hafta kala kümede kalmayı garantilerken Nürnberg de Augsburg'la oynadığı play-off'tan galip çıkarak ligde kalmayı başardı.Geçtiğimiz yıl küme düşen Karlsruher, Arminie Bielefeld ve Energie Cottbus ise önümüzdeki yılda da bu ligde oynayacaklar. Sırasıyla 7, 8 ve 10. sırayı aldılar. Yani Almanya'da yer değiştiren takımların 6'sı da gelecek sezon aynı ligde devam edecekler. Bu aradaki uçurumun çok farklı olmadığının kanıtı (0/6).

İtalya'da Serie B'den bu sezon gelen Parma, Bari ve Livorno'dan 1 fire verildi ve Livorno geldiği gibi sonuncu sırayı alarak Serie B'ye döndü. Parma ve Bari ise ligin orta sıralarına tutunmayı başardılar. Parma sekizinci Bari onuncu oldu. Bu 2 takımdan önümüzdeki yıl daha yüksek bir performans bekliyor otoriteler. Geçtiğimiz sezonun sonunda Serie B'ye düşen 3 takımdan Lecce şampiyon olarak Serie A'ya dönüyor, Reggina 13. sırada kaldı ve seneye de Serie B'de mücadele edecek. Torino da yükselme play-offlarına kalsa da mutlu sona ulaşamadı. Yani İtalya'da kısaca Lecce ve Livorno tekrar yer değiştirdiler. (2/6).

La Liga'da ise oldukça çarpıcı bir durum var ortada. Geçtiğimiz yıl Segunda'dan lige yükselen Xerez CD, Real Zaragoza ve Tenerife oldukça zorlandılar. Xerez çok kötü bir performansla ligden düşeceğini haftalar öncesinden belli etmişti. Ona Tenerife de katıldı. Zaragoza ise 14. sırada bitirerek ligde kalmayı başardı. Bir ara bu 3 takım ligin son 4 sırasında yer alıyorlardı. Bu arada geçtiğimiz yıl küme düşen Real Betis, Numancia ve Recreativo Segunda'da birbirini takip etti. Betis dördüncü, Numancia sekizinci, Recreativo da dokuzuncu oldular gelecek yılda aynı ligde mücadeleye devam edecekler. (2/6)

Ligue 1'de ise belki de Avrupa'nın en başarılı "yükselen takım" performansını gördük. Montpellier mart ayının sonlarına kadar şampiyonluk potasındaydı hatta bir ara liderlik koltuğuna dahi oturdu. Lens ligi 11. sırada bitirdi. Bu sene lige yükselen ekiplerden Boulogne ise Ligue 2'ye geri döndü. Geçtiğimiz sezon Ligue 2'ye düşen Caen, şampiyon olarak geri döndü. Le Havre 7. Nantes ise küme düşmeme mücadelesi yaptıktan sonra 15. oldu. Kısacası yükselenler ve düşenlerden birer takım yer değiştirdiler tekrar. (2/6)

Portekiz Liga Sagres'de, bu sezon lige yükselen 2 takım Olhanense ve Uniao de Leiria lige tutundular. Leiria 9., Olhanense ise 13. oldu. Geçtiğimiz sezon ligden düşen Estrela da Amadora ve Trofense'den Trofense Liga de Honra'da kaldı. Amadora ise mali nedenlerle üçüncü lige düşürüldüğünden Liga Sagres'e dönme şansı olmadı. Üçüncü ligde ise 10. sırada kaldı. (0/4)

Turkcell Süper Lig'de geçtiğimiz sezon küme düşen Konyaspor, Hacettepe ve Kocaelispor'un şansı pek yaver gitmedi. Kocaelispor sadece 2 galibiyet alarak son sırayı aldı, Hacettepe ise 16. oldu. Böylece bu 2 takım bir kere daha küme düştüler. Konyaspor ise yükselme play-off maçlarına kaldı ve lig usulü yapılan maçlar sonucunda Süper Lig'e geri dönmeyi başardı. Bu sezon Süper Lig'e yükselen takımlardan Diyarbakırspor Bank Asya'ya geri dönerken, Kasımpaşa 11., Manisaspor ise 14. sırayı alıp ligde kaldılar. (2/6)

Yunanistan'da Beta Ethniki'den bu sene gelen PAS Giannina, Atromitos ve Kavala'dan, PAS alt lige geri döndü. Kavala altıncı, Atromitos da yedinci sırayı aldı ve beklenmedik bir başarı elde ettiler.

2 yorum:

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Ingiltere'yi anlatirken hem "Geçtiğimiz yıl küme düşen 2 ekip WBA ve Magpies hemen geri dönmeyi başarırken" hem de "geçtiğimiz yıl küme düşen takımlardan hiçbirisi geri dönememiş oldu."

Orada bir OSS anlatim bozuklugu olmus ama ben cozemedim.

uktu dedi ki...

kavalanın başarısının beklenmedik olmadığını da bu satırlardan öğrenmiştik dutchman! :)