1 Temmuz 2010 Perşembe

FLASHBACK 1: 1974 HOLLANDA-BREZİLYA
















Yarın TSİ 17:00'de oynanacak Hollanda-Brezilya çeyrek finali öncesi geçmişe gidelim. İlk önce 1974 Dünya Kupası'nda finalisti belirleyecek olan Hollanda-Brezilya maçına. O kupada, toplam 16 takım mücadele ediyor, 4 gruba dağılan 4'er takımdan ilk 2 sırayı alanlar 2. tur gruplarına yükseliyordu. Burada da 4'erli 2 grup oluşuyor ve gruplarını birinci sırada bitiren 2 takım final oynama hakkı kazanıyordu. 2. tur A grubunda son maçlara gelindiğinde Brezilya ve Hollanda 2 maçını da kazanmıştı ve artık finalisti belirleyecek, bir nevi bugünkü yarı final maçına çıkıyorlardı. Dortmund'un efsane stadyumu Westfalen'i dolduran 52.000 kişi kupa tarihine geçen bir başka maça tanıklık edecekti.


















Aslında Brezilya 2. tur gruplarına zorlukla gelmişti. Zira ilk 2 maçında golsüz beraberliklerin ardından Zaire'yi son maçta 3-0 mağlup ederek, sadece 1 gol farkıyla İskoçya'nın önünde yer almış ve ilerlemeye devam etmişti. BurDoğu Almanya'yı 1-0, Arjantin'i ise 2-1 mağlup ettiler. Hollanda da Arjantin'e 4 gol salladıktan sonra Doğu Almanya'yı 2-0'la geçti. Beraberlik Otomatik Portakal'a yarıyordu ama Michels'in talebeleri bununla yetinmediler. Daha 7. dakikada Crijff'un kaçırdığı gol maçın gidişatını belli etmişti.

Bu maç Brezilya'nın ülke tarihinde en fazla sertliğe başvurduğu mücadeledir. Tam bir "kasap havası" ile oynayan "Sambacılar" (!) özellikle Johan Neeskens'i maç boyunca defalarca kasti faullerle yere indirmiş, buna rağmen Neeskens 50. dakikada rakip fileleri havalandırmayı başarmıştır. Söz konusu dakikada Cruijff sağdan kesmiş, Neeskens gelişine müthiş bir vuruşla takımını 1-0 öne geçirmiştir. 15 dakika sonra Rensenbrink soldan Krol'u kaçırmış, onun kestiği topa Cruijff uçarak vurmuş ve Brezilya'yı teslim almıştır. Kalan 25 dakika boyunca Brezilya bileklere, özellikle de Neeskens'e çalışmaya devam etmiş ama 2-0'lık mağlubiyetten kurtulamamıştır.

















Maçın künyesi ve görüntüleri aşağıda.

3 Temmuz1974, Westfalenstadion (Dortmund)

Hollanda-Brezilya: 2-0
50. Neeskens 1-0, 65. Cruijff 2-0
Seyirci sayısı: 52.500;
Hakem: Kurt Tschenscher (Batı Almanya).
Sarı kartlar: Rep ve Wim Suurbier (Hollanda), Zé Maria, Marinho Peres ve Luiz Pereira (Brezilya)
Kırmızı kart: 84. Luiz Pereira (Brezilya)

Hollanda: Jan Jongbloed; Wim Suurbier, Arie Haan, Wim Rijsbergen, Ruud Krol; Wim Jansen, Johan Neeskens (84. Rinus Israel), Willem van Hanegem; John Rep, Johan Cruijff, Rob Rensenbrink (67. Theo de Jong)

Brezilya Emerson Leão; Zé Maria, Luiz Pereira, Marinho Peres, Chagas Marinho; Paulo César Carpegiani, Roberto Rivelino, Dirceu, Valdomiro; Jairzinho, Paulo César Lima (62. Mirandinha)

2 yorum:

Sinan Yılmaz dedi ki...

Hollanda maymun etmiş. Brezilya maç boyu Sivasspor gibi oynamış. Resmen tekme tokat girmişler. Hele Luiz Pereira'dan nefret ettim. İnsan değil.

WTF dedi ki...

video için film yüklü değil hatası çıkıyor. video yu tekrar yükleyebilirmisiniz ya da link olarak verebilirmisiniz