6 Temmuz 2010 Salı

METAL ALEMİ VUVUZELA'YA "DUR" DEDİ






















İngiltere, diğer Avrupa ülkeleri hatta Türkiye, Afrika'daki arı vızıltısının, kupa sonrası diğer ülkelere de sıçrayacağı korkusuyla bazı önlemler almayı düşünüyor biliyorsunuz. Taraftarlar da endişeli öte yandan. Hatırlarsınız Hollanda-Brezilya maçının son saniyelerinde, Stekelenburg'un degajına koşan 3 Hollandalı oyuncu Brezilya kalecisi Julio Cesar ile başbaşa kalmış, ancak topu ayağına alan Huntelaar şaşkın bir şekilde pozisyonu kullanamamıştı. Daha sonra Huntelaar yaptığı açıklamada, pozisyonda pas attığı Robben için "ona bağırdım ama vuvuzela sesinden beni duymadı" şeklinde bir açıklama yapmıştı. Bazı isimler, bu aletin kültürel bir simge olduğunu, çok fazla sorgulanmaması gerektiğini söylüyorlar. Kupa başlamadan evvel ben de böyle düşünüyordum ama etkilerini gördükten sonra artık farklı düşünüyorum. Bu alet düpedüz futbolcuların saha içi performanslarını etkiliyor. Sahaya sıkılmış biber gazıyla görüşün engellenmesi arasında pek bir farr göremiyorum. Futbol sahasında kulak, göz kadar olmasa da hayati bir organ. Van Persie, Danimarka maçında vuvuzela yüzünden hakemin düdüğünü duymadığından neredeyse ikinci sarı karttan atılıyordu. Yani düpedüz saha içi organizasyonuna zarar veriyor. Dolayısıyla romantik, etnik, TRT-2 gibi kadın moduna gerek yok. Kupadan geri kalacak ziyan buluşlardan bir tanesi.

Neyse konuya dönelim. Bu alete topluca ilk dur diyen birçok kesimce "ziyan" olarak nitelenen heavy-metal camiası oldu. Dünyanın en büyük metal festivali Wacken Open Air, Vuvuzela'yı yasakladı. Sadece konser alanında değil çadır alanlarında da öttürmek kesinlikle yasak. Açıklamada vuvuzelanın 135 desibellik bir sese sahip olduğu ve bunun motorlarını çalıştıran bir jetten 10 desibel daha fazla ses çıkardığı anlamına geldiği belirtilmiş. Zaten Wacken'da millet ilk günün ortalarından itibaren kafayı 1 milyona çekiyor. O ortamda vuvuzela öttürürsen, borunun ucuyla uzunve seviyeli bir birlikteliğe girme ihtimalin var.

Wacken'ın başlattığı bu harekete diğer ülke ve organizasyonların da katılmasını diliyoruz.

4 yorum:

Hand Solo dedi ki...

30 yaşına gelmişsin hala heavy metal dinliyorsun
biraz geliştir kendini daha kaliteli müzikler dinle
ülkende dj tiesto falan yaşıyor bilmiyorsan hatırlatayım
bu yaşına kadar ziyan olmuşsun bari şimdi olma

SSAY

vdT dedi ki...

Vuvuzelayı bende sevmiyorum ama futbolcular birbirini duyamıyor diye yasaklamakta saçma..
Yarın herkes ıslık çalıyordur takım arkadaşımı duyamadım diye de açıklama yapılır o zaman..

mademoiselle dedi ki...

Burzum mihihi öldüm bittim ne varsa black de doom da var azizim
<3 hoş vuvuzela ya bir antipatim yok (dünya kupasını izliyorum evet) fakat yazı güzel olmuş
@hand solo sürekli muhalefetsin de bu sefer çok içi boş olmuş anacım 30 yaşında adam ergen tribine girip 300-500 yapacak değil ya komik şey seni.

handjob solo dedi ki...

Şu hand solo'ya çoğu insan adına yerinde bi cevap versen sevinecem flying dutchman, ben epey bi miktar cevap düşündüm hepsi orantısız güç/kelime kullanımına,ağır hakarete giriyor :)