8 Temmuz 2010 Perşembe

SEN NE GÜZEL BİR TAKIMMIŞSIN ALMANYA!


















Dünkü Ispanya-Almanya maci üzerine fazlasiyla yazildi, konusuldu. Teknik, taktik, duygusal, icgüdüsel analizler ganiyle. Yani Barcelona destekli Ispanya takimi topu söyle cevirdi, böyle cevirdi, ki maclari genelde bu sekilde geciyor. Puyol kornere cakti, maci bitirdi. Barcelona omurgali muazzam bir kusak var Ispanya'da, Barcelona'da birbirlerine kaynak edilmisler zaten. Bence Aragones'in de Del Bosque'nin de bu takima oyun plani anlaminda katkilari tartismali. Yani bu takim sahada daha fazla bos alan ve dolayisiyla pozisyon üretebilmeli.

Her kupada, her sampiyonlukta sans faktörü cok önemli. Kücük ayrintilarla yaninizda olmali sans. Oynadiklari oyuna bakinca Ispanya sansli diyene, "De get oradan" denebilir, ama skoru degistirme anlaminda Paraguay maci da, Almanya maci da, birazcik da olsa sanslarinin iyi gittigini gösteriyor. Kimisi "Sans güclünün yanindadir." diyecektir. Amenna tabii. Sadece ben bu kaliteden daha fazlasini bekledigimden belki. Seyrederken bu kaliteden sikilmamam gerektigini düsündügümden, fazlasiyla pas manyagi olmak istemedigimden belki.

Neyse... Konu bu degildi...

Bütün bunlarin üzerine söylenmesi gereken baska bir seyler var bu mactaki, bu turnuvadaki Alman Milli Takim'indan, yönetenlerinden. Görülmesi gereken, iyi anlasilmasi, ders cikarilmasi gereken.


















Oyunu cirkinlestirmeyen, rakiple itisip, kakismayan, faul yaptigi her rakibi elinden tutup kaldiran, kendine yapildiginda kart icin hakem kovalamayan, hakki yenildiginde bile hakemle oynamayan, dün mesela golü yedikleri dakikadan bitis düdügüne kadar futbol ve beyefendilik kurallari icinde maci geri döndürmeye calisan, mac biter bitmez yasadiklari hayal kirikligina ragmen vücut dilleriyle kazanan rakibe saygi duyan, ellerini sikan, mac sonu röportajlariyla rakibin hakkini fazlasiyla veren bir Almanya Milli Takimi. Löw'ün yillardir sundugu kisiligine cok fazlasiyla benzemis bu Almanya Milli Takimi. Takimin her tarafindan egitim, kültür, üstünlük akiyor.


















Her haliyle dünya futboluna, futbolun güzellikleri adina bütün kurumlariyla, calisanlari ve futbolculariyla yapilmis mükemmel bir katkidir bu.

Bu takdir onlarin hakki.

by meinkissen

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Messisizlik ispanyayi uber takimdan topu rakibine vermeyip gol yemeyen ama topla da ne yapacagini bilemeyip hic bir sey uretemeyen bir takima donusturuyor.
Low mucadeleye devam edicez gibi konustu muhtemelen 2012 ve 2014te de gene bu 2 jenerasyonun kapismasini izleriz.

Sambalici dedi ki...

del bosque'nin katkısı tartışılır ama aragones'inki tartışılmaz bence.

Seçkin Deniz dedi ki...

Oldum olası Bundesliga'yı da Alman takımlarını da pek sevemedim. Ancak kupada ortaya koydukları futbol için teşekkür etmek lazım.Oynadıkları oyun zevk verdi. :)

Lenovo Warcraft 3 Ligi

Adsız dedi ki...

@meinkissen
Arjantin macindan evvel Schweinsteiger'in 1.Dünyaci yani tepeden bakici aciklamalari bu cizdigin resme uymuyor. Yazin cok iyimser ama o aciklamalar cizdigin bu resme gölge düsüren laflardi. Yok Arjantinliler karaktersiz, yok Arjantinliler stada geldiklerinde haksizca baskalarinin yerlerini kaparlar, yok Arjantinliler siddetci vs...

Halim dedi ki...

low ve zico gibi adamlarin(!) fb de barinamamasi hakketen ilginç

Jrep dedi ki...

Turkcell super ligi baz alıyorsan postunda haklısın ama dünya kupasında centilmenlik konusunda Almanya'dan olumsuz anlamda farklı çizgide olan takıma rastladık mı ki?

meinkissen dedi ki...

adsiz,

Schweinsteiger'in Arjantin maci öncesi aciklamalarini okudum, yanlis bir sey göremedim acikcasi. 2006'daki tertemiz Almanya-Arjantin maci sonrasinda olay cikarmayi basarabilmislerdi Arjantinliler. Schweinsteiger o maci referans aldi ve bir önceki Meksika macinda attiklari ofsayt golde bile hakemi nasil kovaladiklarini, etki aldiklarini sen ben gibi Schweinsteiger de görmüstür mutlaka. Hakemle sürekli oynuyorlar, kabul etmek lazim bunu. 4-0'lik macta Tevez'in Neuer'in eline aldigi toptan sonra bile basitce üstünden atlamak varken, ayagini yerde yatan adamdan kacirmadigini, Heinze'nin sürekli hakeme el kol hareketleri yaptigini, bir kisminin yine agladigini gördüm.

Arjantinlilerle Italyanlarin bu husustaki negatif namlari meshurdur. Yine Arjantin deyince 1990'daki Almanya-Arjantin finali gelir akla... Yenildigin icin aglamak baska, mazlum ayaklarinda aglamak baska. Yenilmeyi bilmek lazim. Agizlarin kapanmasi icin illa 4 tane yemek gerekmiyor, 1-0 yenilmek te yetmeli buna.

Jrep, haklisin.. Turnuva genelde centilmen geciyor. Almanya yine de sahsi kanaatimde diger takimlardan 1 adim önde. Ispanya macinda mesela Ramos faul olan pozisyonda Mesut'a kart istiyordu. Aleyhlerine faullerinde hepsinde sürekli 3-4 futbolcunun kollari havadaydi. Anlik tepkiler bunlar, olur, cok normal. Ama Alman takiminda bu tepkiler tornadan gecirilmis gibi duruyor.