19 Temmuz 2010 Pazartesi

VYSCHA LIGA 2010-11

























Daha Dünya Kupası ile ilgili derin analizler ve kupanın dünya futbolunda yarattığı değişimleri inceleme imkanı tam olarak bulmadan, final bundan sadece 1 hafta önce oynanmışken Avrupa'da bazı ligler 2010-11 sezonuna start verdiler. Araştırmak lazım ama Dünya Kupası ile lig başlangıçları arasında bu kadar az sürenin olduğu bir sezonu ben hatırlamıyorum. Birçok futbolcu tatilde halen. Belki Premier Lig 14 Ağustosta başlayacak ama Dirk Kuijt final sonrası yaptığı açıklamada sadece 2 hafta tatilinin olduğunu söylemişti. Adam mç trafiğinin en fazla olduğu ligde sayısız müsabakaya çıktıktan sonra bir de Dünya Kupası'nda son maça kadar gidiyor. Tatili 2 hafta sadece. Aruba'ya kaçmış kafa dinlemek için o da. Öyle ki, Heitinga'nın 2 gün önce Ibiza'da olan düğününe bile katılamayacak adam. Türk bankacılarının bile senede 2 hafta izni var, acıdım ama, ben bizden beteri olmaz diye biliyordum, meğer varmış. Neyse anlatacağımız o değil tabii. Ligler başladıkça biz de hepsini hafta boyunca birer yazıyla tanıtalım diyoruz. Bu hafta tanıtacağımız 7 lig var. Pazara kadar bitiririz. Zaten önümüzdeki hafta da hemen hemen aynı sayıda lig başlangıcı yapacak.


















Ukrayna ile başlıyoruz zira Ukrayna Ligi başlayalı 2 hafta oldu. Avrupa'da, 2 yıla yayılan liglerde, Dünya Kupası devam ederken başlayan bir lig son yıllarda görmedik diye hatırlıyorum. Dünya Kupası finali 11 temmuzda oynandı, Ukrayna Ligi'nin ilk hafta maçları 9-10 temmuz tarihlerindeydi. 2. hafta maçları da geçtiğimiz cuma, cumartesi ve pazar oynandı. Arsenal Kiev ve Dnipro Dnipropetrovsk 2 maçını da kazanan ekipler olarak liderlik koltuğunda. Shakhtar, Dinamo ve Metalurh Donetsk 4'er puan topladılar ilk 2 haftada. Geçtiğimiz yıl son 2 sırayı alarak küme düşen Chernomorets Odesa ve Zakarpattia Uzhhorod'un yerini PFC Sevastopol ve Volyn Lutsk aldılar. Kırım takımı olan Sivastopol'un Türkiye'ye en yakın takım olduğunu da not düşelim. Ligde 1 Kırım takımı daha var. Simferopol takımı, SC Tavriya Simferepol

Ukrayna'da son şampiyon Skakhtar Donetsk ile Dinamo Kiev son yıllarda sırayla şampiyon oluyorlar. 2005-06 yılında üçüncü olan Chernomorets Odesa'dan sonra geçen son 4 sezonda ilk 3 sıradaki takımlar hiç değişmiyorlar. Hatta ve hatta üçüncü sıradaki takımın yeri de değişmezken birinci ve ikinci takım nöbetleşe devralıyorlar şampiyonluğu. Metalist 4 senedir lig üçüncüsü oluyor. 2006-07 sezonundan başlayarak Dinamo, Shakhtar, Dinamo, Shakhtar sırasıyla gitti ligin zirvesi. Bir sezon önce 2005-06'da da Shakhtar şampiyon olmuştu zaten. 2001-02'de Ukrayna futboluna Donetsklilerin dahil olmasından beri, 2 seneden fazla üstüste şampiyon olan takım yok. Öncesinde 9 yıllık bir Kiev hegemonyası vardı. Yani tercümesi ligde bu 2 takım dışında şampiyon olan ve hatta şampiyonluğa yaklaşmış takım da yok. Yani İskoçya'nın Doğu Bloku versiyonu diyebiliriz.




















Mircea Lucescu Shakhtar'da görev yaptığı 6 yılda takıma 4 lig, 2 kupa, 2 Ukrayna Süper Kupası ve 1 UEFA Kupası kazandırmış oldu. Bu da doğal olarak onu kulüp tarihinin en başarılı teknik adamı yapıyor. Çok fazla transfer yapmadılar. FC Metalurh Zaporizhya'dan 2 genç oyuncu aldılar. Valery Gazzayev yönetimindeki Dinamo Kiev ise Arjantin ekibi Colon'dan 20 yaşındaki Facundo Bertoglio'yu (resimde sağda) transfer etti ve bu oyuncu için 4 milyon euroluk bir bonservis bedeli ödedi. Bu rakam Colon tarihinin en yüksek bonservis kazancı aynı zamanda. Bizi Euro 2004'ten eden Letonyalı Maris Verpakovskis, son 4 sezon olduğu gibi yine kiralandı. Bu sefer yolu Yunan Ligi'nden Ergotelis'e düştü. Bu arada Gençlerbirliği'nin yeni transferi Arnavut defans oyunusu Debatik Curri'nin, Ukrayna Ligi'nin geçtiğimiz sezon 10. bitiren FC Vorskla Poltava takımından yapılmış bir transfer olduğunu ekleyelim.

2 yorum:

marine engineer dedi ki...

Dutchman unutmuş olmalısın Shakhtar bir sene önce Barça'ya sattığı Dimitry Chyrginsky geri aldı.Shakhtar sezona 7-1 lik süper kupa zaferiyle başladı.Tavriya Simferopol'u ezici skorla yendiler.Dün ise Metalurg Zaporizhya deplasmanından 1-1 lik beraberlikle döndüler.Zaporizhya kalecisi Koval inanılmaz kurtarışlar yaptı yani bu skor çokta aldatıcı olmamalı.Normalde 1-6 bitebilecek bir maçtı.Diğer başka bir haberde eski İtalyan hakem Collina Ukrayna'lı hakemleri eğitmek üzere Futbol Federasyonu tarafından göreve getirildi.Şimdiden karizmasıyla Ukrayna'da insanları etkileyebildi.Dergilerde, gazetelerde açıklamaları yayınlanıyor.Bizim Chernomorets Odessa'nın durumu ise vahim ikinci ligdeki ilk maçında kendi sahamızda zayıf Ctal Alchevsk ile 1-1 berabere kaldık.2012 için stad henüz inşa halinde olduğundan maçlar ufak Spartak stadyumunda oynanıyor.Odessa'da İstanbulu aratmayan bir hava olmasına rağmen maça ilgi azdı.Odessalılar Chernomorets'ten çok umutlu değiller..Ukrayna'nın en zengin insanlarının yaşadığı Dünya'ya açılan kapısı Odessa maalesef şehrin ışıltısını yaşayamıyor.Ukrayna'dan haberler böyle.tekrar görüşmek üzere....

Adsız dedi ki...

FC Metalurh Zaporizhya Shaktar'ın pilot takımı zannedersem.Alt yapıları bayağı iyi gözüküyor.FM'de gerçekte nasıl acaba?