9 Ağustos 2010 Pazartesi

ATOM BOMBASI SALDIRISI’NIN 65. YILDÖNÜMÜ

*

6 Ağustos, Japonya’ya atom bombası atılmasının 65. yıldönümüydü. ABD bu insanlık suçu için hala özür dilememiş durumda… Bu arada Japonya başbakanı ABD’den özür beklemediklerini, nükleer silahsızlanmanın daha önemli olduğunu açıklıyor…

Atom bombasından sonra ABD tamamen bilimsel araştırma amaçlı Atom Bombası Kazazede Komisyonu** kurmuş ve doktorlarını Japonya’ya göndermiş. Bu doktorlar araştırmaları sırasında herhangi bir tedavi uygulamamış. Zira tedavinin atom bombasından dolayı pişmanlık ya da özür anlamına geleceğini düşünmüşler! Ayrıca araştırma sonuçlarını da uzunca bir süre paylaşmamış.

*Videodaki şarkı, Nazım Hikmet Ran'ın Kız Çocuğu adlı şiirinin İngilizce'sinin bestelenmiş halidir. Seslendiren This Mortal Coil'dir.
**Orijinal adı Atomic Bomb Casualty Commission’dır. Casualty, acil servis vb. anlamlarda kullanılıyor olmakla birlikte, Komisyon’un görev tanımının yalnız bilimsel araştırma olması, hastalara herhangi bir tedavi uygulamamaları nedeniyle acil servis vb.  bir çevirinin anlamı manipüle edeceğini düşündüm. 

By Gand

8 yorum:

Ferhat dedi ki...

Irak savaşında kocasını kaybeden kadınlara ABD^li kadınların "kocan olmadığına göre artık bunu kullanırsın." diyerek dildolar gönderdiğini bir yerden okudum.

Amerika öyle bir ülkedir ki...Birilerini öldürsün diye ürettiği füzeyi fırlatmadan önce üstüne aşağılayıcı cümleler yazan askerleri vardır.Irak'ı işgal ettiklerinde kitle imha silahı bulamamalarına rağmen pişkince hiçbir şey olmamışcasına işgali sürdüren bir ülkedir Amerika.Ara sıra kılıf değiştirirlerç Katil olduklarını gizleyip "dünya polisi" oluverirler.Hatta Obama ile değişmiş taklidi yapıp şimdi yine yeniden gözünü Afganistan'a diken bir "süper" güç'tür Amerika.

Bu nasıl bir pişkinlik nasıl bir özgüven anlamıyorum.Anladığım dünya polisliğine soyunan bu arsız ülkenin istediklerini kimseye hesap verme ihtiyacı duymadan yapmasından duyduğum rahatsızlık.

Atom bombası Pearl Harbor'un karşılığı olamaz.Bugün İran'a diklenen "dünya polisi"'nin geçmişte yaptığı kendi pislikleri için de Japonya'ya bir özür borcu var.

berthelemy dedi ki...

japonlar özür beklemiyor çünkü kendilerinin de en az abd kadar ölenlerden sorumlu olduklarını biliyorlar. japonların abd sempatisi de bundan kaynaklanıyor.

Uhur dedi ki...

bu olayla ilgili başka bir şarkı daha var.

Almora - 1945
http://www.youtube.com/watch?v=5EpzfekWzRA

bence bu daha güzel

Gand dedi ki...

Almora candır.
sezen aksu 1945 de çok şyidir. hem söz hem müzik olarak...

outlaw dedi ki...

ferhat,

niyetim abd'yi ya da atom bombasini savunmak degil kuskusuz, ama savas basli basina pis bir seydir. atom bombasi atilan japonya, fasist almanya ve italya'nin müttefikidir ayni savasta. toplama kamplarinda milyonlarca insan ölmüstür. savas denen olgu neden var? bunu sorgulamadan savasan taraflardan birinin "öcü"lügünü öne sürmek bizi hicbir yere götürmez.

ki ikinci dünya savasi'na kadar geri gitmek zorunda da degiliz; ayni manyak askerlerden türkiye'de de var. kestikleri kafalarla poz veren askerleri unuttuk mu bu kadar cabuk? köyler yakildigini, insanlara bok yedirildigini? ya da obama'nin gözünü diktigi afganistan'da türk askerlerinin de savastigini?

savaslarin sorumlularinin bütün insanliktan özür borcu var ve bu borc öyle kelimelerle ödenecek türden degil, savaslarini da alip hayatlarimizdan defolup gitsinler...

Ruhi Düzen dedi ki...

En sevmediğim Gand yazısı.

Gand dedi ki...

sayın Ruhi Düzen, siz yorulmadan ben söyleyeyim: bu Gand çok gereksiz bir insan.
aklınızdan geçen hakaretleri de severek kabul ediyorum :)

ama siz de şunu bir okuyun. faydası dokunacaktır.

http://en.wikipedia.org/wiki/Obsessive%E2%80%93compulsive_disorder

Ruhi Düzen dedi ki...

Gand yorumunuzla ve de verdiğiniz link ile birden kendime geldim.

Alttaki linki tavsiye ederek teşekkür etmek istiyorum canım.

http://en.wikipedia.org/wiki/Narcissism

ne kadar teşekkür etsem azdır o yüzden bi tane daha.

http://en.wikipedia.org/wiki/Megalomania