30 Ağustos 2010 Pazartesi

VANDEN STOCK'UN APPRENTICELERİ

















Anderlecht tarihindeki 30. şampiyonluğu kazandı geçtiğimiz yıl. Teknik direktör Ariel Jacobs Constant Vanden Stock Stadyumu'nda oldukça skorer bir takım kurdu. İnsanın 16 yaşında olduğuna inanası gelmediği Romelu Lukaku ve Mbark Boussoufa takımı genel anlamda taşıdılar. Tabii bu gruba hala kimsenin neden Belçika'da futbol oynadığını anlamadığı Arjantinli Lucas Biglia da dahil. Ajax altyapısından yetişmiş olan Boussoufa 13 gol, 17 asistle tamamladı sezonu. Lukaku da normal sezonda 15 gol atarak gol krallığını kazandı. 16 yaşında bir adam bunları yapıyorsa tüm Avrupa peşine düşer ki zaten öyle oldu. İspanyol ve İngiliz kulüpleri oyuncu için sırada. Boussoufa'nın ayrılması ihtimaline karşı Lukaku "kesinlikle bir yere gitmiyorum, daha öğrenmem gereken çok şey var" diyerek transfer tartışmalarına son noktayı koydu. Chelsea, Bayern Munich ve AC Milan sırada bekleyecekler en azından 1 yıl daha. Ancak bu süre sonunda önemli bir bonservis bedeli ödeyecekler. Bu da Anderlecht'in Lukaku örneğinden hareketle genç oyunculara yatırım yapmasını hızlandıracak. Bir yandan Şampiyonlar Ligi'nden gelecek parayı ve muhtemel maddi kaynağı düşünerek güçlü bir kadro kurmayı planlıyorlar. Boussoufa'nın yanında Jelle van Damme, Matías Suarez, Lucas Biglia ve Roland Juhász bir çok Avrupa kulübünün kıskacındaydı. Yakın geçmişte Vincent Kompany (Hamburger SV'ye) ve Anthony Vandenborre (Fiorentina'ya) oldukça genç yaşlarda Anderlecht altyapısından yurt dışına transfer oldular. Biz muhtemel haleflerine bakalım.

19 yaşındaki Senegalli Christophe Diandy ile başlayalım. Ülkesi Dakar takımlarından ASC Yego Dakar takımında futbola başladıktan sonra Gana takımlarından, Michael Essien, Sulley Muntari ve Asamoah Gyan gibi isimlerin geçtiği Liberty Professionals FC'ye transfer oldu. Burada 2 sezon forma giydikten sonra 5 mart 2009'da, Dakar'dan takım arkadaşı ve o zamanlar FC Brussels'de forma giyen Cheikhou Kouyaté'nin tavsiyesi ile Anderlecht'le deneme antrenmanlarına çıkmaya başladı ve sadece 6 gün sonra kulüple sözleşme imzaladı. Anderlecht formasını yeni yeni giymeye başladı. Hücuma dönük orta saha oyuncusu ve sol açık olarak oynayabiliyor. Bu sezon, özellikle de Boussoufa takımdan ayrılırsa daha sık şans bulacaktır. Senegal 21 yaş altı takımının da düzenli oyuncusu.

Bir başka 19 yaşındaki Afrikalı Bakary Bouba Saré'ye geçelim. 19 yaşındaki Fildişili orta saha oyuncusu ülkesi takımlarından Bibo'dan transfer edildi daha 14 yaşında. Aralık 2007'de Mons maçıyla ilk kez sahaya çıktı. Ancak Ariel Jacobs ona pek fazla şans vermeyince medyaya yakınmaya başladı. Jan Polak, Lucas Biglia, Guillaume Gillet gibi isimleri kesmesi gerektiğinden bu yakınmaları bir sonuç vermeyecek gibi görünüyor. En azından bu oyuncular ayrılmadan. Bu sene 13 maç oynadı. 10 yıl boyunca Anderlecht forması giyen Zambialı Charly Musonda'ya benzetiliyor.

Anderlecht sadece Afrika kıtasında değil Güney Amerika'da da bir hayli aktif. Daha önce Rubenilson dos Santos da Rocha'yı transfer etmişlerdi. 20 yaşındaki Brezilyalı defans oyuncusu Renan Felipe Boufleur bu akımın bir parçası. Santos'tan gelen sol ayaklı oyuncu henüz Anderlecht formasını A takımda giyemedi ve rezerv takımda oynuyor. Belçikalıların Güney Amerika'ya yaptıpı bir scout turunda keşfedildi. Brezilya'dan Benelux'e getirilen bir başka defans oyuncusu Chelsea'de top koşturan Alex gibi frikikleri etkili kullanabiliyor. O da bu sezondan itibaren kadroyu zorlayacak.

18 yaşındaki Kongolu orta saha oyuncusu Olivier Mukendi'ye değinelim. Kinshasa doğumlu olyuncu ailesiyle beraber Belçika'ya yerleşti ve 5 yaşında ve ülkenin alt lig takımlarından R. Union Saint-Gilloise formasını giymeye başladı. 10 yıl sonra Anderlecht onu transfer etti. Mart 2009'da ilk maçına çıktı ve henüz 2 maç oynamış durumda. Rezerv takımın gol kralı pozisyonunda. Ama onun da Sare gibi kadroya girebilmesi için kesmesi gereken oyuncular var. Belçika vatandaşlığını seçen oyuncu 18 yaş altı takımında forma giymeye başladı. Şu an Cercle Brugge'da kiralık olarak forma giyiyor.

Aynen Jan Polak gibi, Brno altyapısından yetişen ve 3 ay önce transfer edilen 20 yaşındaki orta saha oyuncusu Lukáš Mareček ve bir başka Brezilyalı, yine Cercle Brugge'da kiralık olan 20 yaşındaki orta saha oyuncusu Reynaldo dos Santos Silva, Jacobs'dan bu sezon ve gelecek sezon için forma bekleyen diğer genç yetenekler.

2 yorum:

Her Yol Roma dedi ki...

En son açıklanan u17 milli takımımızda yer alan 94'lü Tayfun Aksoy da Anderlecht altyapısında yer alıyor. Eklemek istedim :)

http://www.tff.org/default.aspx/Resources/TFF/Documents/Resources/TFF/Flash/default.aspx?pageId=30&kisiId=1343597

Adsız dedi ki...

keşke ülkemizde de yabancı kısıtlaması olmasa...