25 Ağustos 2010 Çarşamba

YUNANİSTAN'IN FUTBOL TANRISI: VASSILIS HATZIPANAGIS

























Daha önce Rafları Boş Kalmış Efsane 11 yazısında Jorge Alberto Gonzalez Barillas yani meşhur El Magico'dan bahsetmiştik. Cadiz'de oynadığı yıllardaki yetenekleriyle herkesi kendine hayran bırakan El Salvador'lu için birçok kişi "eğer Arjantin ya da Brezilyalı olsaydı bugün Pele ve Maradona gibi anılacaktı" der. Kendisi hakkındaki videoyu izleyin derim. Bugün bahsedeceğimiz adam da aynı kaderi paylaşan bir adam. Onu ilk kez görenlerin kullandığı cümle hep aynı oluyor. "Adını ilk kez duyduğum oyuncular içinde en iyisi". Kendisine futbol oynadığı dönemde "futbolun Nureyev'i" kalabı takılan (ünlü Tatar balet Rudolf Nureyev'e atıf) Özbek asıllı Yunan futbolcu Vassilis Hatzipanagis.

26 Ekim 1954 yılında Özbekistan'ın Taşkent kentinde doğdu Hatzipanagis. Ailesi Yunanistan'dan Sovyetler Birliği'ne yerleşmiş göçmenlerdi. Futbola 17 yaşında FC Pakhtakor Tashkent takımında başladı. Takım bu genç oyuncudaki cevheri görmüştür ama Sovyetler Birliği yasasına göre eğer ligde forma giymek istiyorsa Sovyet vatandaşlığına geçmesi gerekmektedir. Kulüp yetkilileri Hatzipanagis'in annesi ve babasına bu yönde büyük baskı yaparlar ve sonunda ikna ederler. Futbol başladıktan kısa bir süre sonra Sovyetler Birliği 19 yaş altı milli takımına çağırılır. Burada hiçbir maç oynamadan 1976 Olimpiyatları'ndaki Sovyetler Birliği takımına dahil edilir.

























Teknik direktör Konstantin Beskovonun yeteneğinin Doğu Bloku liglerinden çok üstte olduğunu söylemesine rağmen Hatzipanagis, vatanı olarak gördğü Yunanistan'da futbol oynamak istemektedir. İlk olarak Panathinaikos takımına tavsiye edilir. Ama PAO yetkilileri komünist bir futbolcuyu (ya da komünist bir ülkeden gelmiş) transfer etmek istemezler. Böylece tarihi bir fırsatı kaçırırlar. 1975 yılında Selanik takımı Iraklis onu transfer eder. Aralık 1975'te ilk kez takımla sahaya çıktığında Kaftanzoglio Stadyumu kapalı gişe çeker ve taraftarlar sahada o güne kadar görmedikleri bir yeteneğe tanıklık ederler. Kısa sürede büyük bir etki yapan Hatzipanagis buna rağmen, o yıllarda serbest dolaşım gibi bir durum bulunmadığından, Yunan futbolcuların yurt dışına transfer zorluğundan etkilenir. Buna rağmen Lazio, Arsenal, Porto, Real Madrid ve VfB Stuttgart gibi takımlar peşine düşerler. Ancak Iraklis kulübü yetkilileri onu satmaktan korkarlar, zira taraftarların dünyayı başlarına yıkacaklarından çekinirler.

16 yıl boyunca Iraklis'te kalır Yunan oyuncu. Bu sürede hiç şampiyonluk yaşayamaz ama 1980 ve 1987 yıllarında Yunan Kupası'nı kazanır takımla. Yunanistan'daki rivayete göre defans oyuncuları "kendilerini bir aptal gibi gösterdiği için" Hatzipanagis'e dava açmayı düşünmüşlerdir zamanında. Kendisi hakkında "bir telefon kulübesinde bile 5 defans oyuncusunu çalımlayabilir", "Futbolun Zeus'u", lafları üretilir. Zira futbolcu da bizzat "karşımda defans oyuncusu gördüğüm zaman, onları geçmek için kendimi kontrol edemiyorum" der. Kendisi hakkındaki videoyu izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.




Mayıs 1976'da Hatzipanagis Yunanistan milli takımı ile Polonya karşısına çıkar. Ancak daha önce Sovyetler Birliği alt yaş gruplarında oynamış olmasından dolayı, o zamanki kurallar çerçevesinde başka bir milli takımda forma giymesi yasaklanır. Defalarca itiraz eder bu karara ama komiteler reddeder yeni taleplerini. Böylece milli takım kariyeri, Apostolos Nikolaidis Stadyumu'nda oynadığı ve herkesi kendisine hayran bıraktığı o maç ile son bulur. 1991 yılı ekim ayında, Valencia ile oynanan UEFA Kupası maçı sonrası, 37 yaşında iken futbola veda eder. 2 kupa şampiyonluğu dışında müzesi boştur. Böyle bir adam bırakın yanlış ülkede doğmayı, doğru dürüst milli olamamıştır bile. Bununla ilgili bir pişmanlık duymadığını açıklasa bile sonrada Yunanistan Ligi dışında bir ligde oynamamış olmasının önünü tıkadığını itiraf edecektir. UEFA'nın 50. yılı için seçilen Yunanistan'ın gelmiş geçmiş en iyi 50 oyuncusu arasında yer alır ama çoğu kimseye göre o 50 ismin tepesindedir. 2008 yılında kulübü tarafından, Selanik'te forma giyen en yetenekli oyuncu ödülü verilir.

7 yorum:

ozgurr dedi ki...

80lerin ortalarına doğru iraklis balkan kupası maçı için ankara ya gelmişdi,o maçda bile herkesin dikkatini çekmişdi.

cikkoleite dedi ki...

Murat Hacioglu´nu andiriyo :)

Adsız dedi ki...

yusuf şimşek ayarında bi adam.. ben de bi yusuf şimsek videosu yapsam böyle durur yani..ekstra bişeyi yok gibi.. götten bacaklı olması dışında. maradona ile kıyaslamak maradona'ya saygısızlık...

hakkitasci dedi ki...

abi adam çok yetenekli belli ama takım arkadaşları da bi o kadar yeteneksiz, özellikle 55 ve 1:07snlerdeki vuruşlar ne öyle, adamın bi bu kadar daha adı çıkarmış ama takım arkadaşları önünü kpatmış :)

Kurt dedi ki...

bildiğin beyaz ronaldo yahu bu =))

jrep dedi ki...

70lerde Yunan ligi... :) Fas, Arnavutluk ve Hint liginin kesfedilmemis starlarını da görmek isteriz yakında....

izi dedi ki...

bi kartal vuruşu eksik...