22 Eylül 2010 Çarşamba

1000 AH VE CRUIJFF


















Cruijff"un dun aktardigimiz aciklamalarindan sonra Hollanda basinina yansiyan tepkiler.

Feyenoord kulup ikonu Coen Moulijn'in kendi kulubunu boyle kucuk dusurdugune hic rastlamadim.

Martin Jol, Ajax teknik direktoru

Johan biraz cenesini kapamali ve Barcelona ile Ajax'i elestirmeye bir son vermeli.

Sjaak Swart, Cruijff'un Ajax'tan takim ve oda arkadasi.

Cruijff'u artik ciddiye alasim gelmiyor.

Wesley Sneijder, Inter ve Hollanda milli takim oyuncusu.

Cruijff artik gecmis yillara takili kalmayi birakip etrafinda olup bitenleri anlamaya calismali.

Mark van Bommel, Bayern Munich ve Hollanda milli takimi kaptani.

Cruijff, cep telefonuna bile karsi olan bir buyukbabaya benzedi, 70'lerde takili kalmis bir yeni nesil dusmani, kamera sakasi gibi.

Adi aciklanmayan bir Hollanda milli takim oyuncusu

Cruijff gecmiste yasiyor. Bu saatten sonra bana ne ogretecek. Sampiyonlar Ligi finalinde nasil 4-0 kaybedilecegini mi?

Jose Mourinho, Real Madrid teknik direktoru (bu aciklamayi Cruijff'un dunku sozleri icin degil daha once yapmistir).

13 yorum:

bonaventure dedi ki...

hollandanın hıncalı olmuş cruijff.

Borges dedi ki...

Burada bir garip durum yok.Şimdi Cruyff Ajax'a saldırıyor. E şimdi bu takımın teknik adamları, yöneticileri haliyle cevap verecek, eylemlerini geçersiz kılma çabasında olacak..

Bu doğal.

Cruyff -ki bu konuda yalnız değildi- Hollanmda milli takımını finale kalmasına rağmen eleştiriyordu. Şimdi bu futbolcular da cevap veriyor.

Olağan.

Bence sorun tüm bu sataştığı yerlerimn çıkardığı sesleri 'genel doğru' ya da Hollanda basını gibi algılanmasını sağlayacak şekilde bu haberi vermektir.

Şimdi burada çıkan Hollanda milli takımı hani güzel futbolcu yahu eleştirilerini sıralasam tam da aksini yapmış olur, Cruyff da kocamaz mı ?

Cruyff kocamış mı bilemem ama Hollanda Milli takımı dünya çapında eleştiri aldı. Ajax'ı yakından takip etmiyorum lakin Holanda konusunda geçmişe bağlı mı kaldı yoksa yenileyemedi mi kendisini ?

Barcelona ve İspanya'ya bakıp başardıkalrından sonra 'kocadı, eskide kaldı' çok da doğru değil gibi gelir bana. Ben onun kocamış halini misal GS' a getirmek için her şeyi yapardım gibi..

Kalau dedi ki...

Ben burada bi provokasyon seziyorum! Blog sahibi FD mourinho ile cruiff'in arasını bozmaya çalışıyor! :)

Hunili dedi ki...

Bende biraz Orhan abiye yakınım. Cruyff benim için ayrı bir adam.
Dünya futbolu için ayrı bir adam.
'kocadı','eskide kaldı' gibi şeyler söylemek Cruyff'a olmaz.
Eleştirilebilir elbette ama bu dozda değil.

egemenaydin dedi ki...

herşeye rağmen yine de önüne gelen Cruyff'a geçirmiş....

Jrep dedi ki...

Hollandaca bilmediğimiz için seçmece Cruijff karşıtı ve blog görüşünü destekleyen yazılar geliyor önümüze. Futbolculuk ve teknik direktörlük kariyerinde kendini fazlasıyla kanıtlamış bu adamın söylediklerini daha ciddi bir bakış açısıyla değerlendirenler de vardır elbet.
Martin Jol'ün yoruma cevabı blogta belirtildiği kadar sert olmamakla birlikte, Cruijff'in yorumuna ne kadar saygı duyduğu 5-0'lık mactaki kadrosundan anlasilabilir..

QuaresmA dedi ki...

"Koşsa Real Madrid'de oynardı."

- Adnan Aybaba

BasitOyna Blog dedi ki...

Futbolda yeni bir çığır açan adama "kocamış" demek olmamış.

Cruijff için sonuçtan önce oyun geldiğini herkes bilir. Bu yüzden eleştirdi Dünya Kupası finaline çıkan Hollanda takımını. Finalden sonra da şöyle demişti: "İşte bu oyundan nefret ediyorum. (Mourinho'yu kastederek) Hollanda sert kaba ve çirkin oynadı."

Uzun uzun tartışılır ama ben kısa tutayım.

Flying Dutchman dedi ki...

Jrep

"Martin Jol'un yorumu blogda belirtildigi kadar sert olmamakla birlikte"den kastin nedir?

Adamin soyledigi laf su:

"van Feyenoord-icoon Coen Moulijn hoor je nooit dat hij de club beschadigt"

benim yaptigim ceviri bu lafin neresini sertlestirmistir ogrenebilir miyim?

Bir de secmece Cruijff karsiti gorusler ne demek?Son 2 gundur Hollandanin hangi gazetesini alirsan bu ve benzer goruslere yer verildigini gorursun. Hatta ben az bile yazdim zira bazi gazetelerde "Hala Cruijff'u ciddiye alan var mi?" baslikli makaleler de var y neyse...Cruijff'u Muppet Show'da balkonda hicbir seyi begenmeyen yasli kuklalara benzeten var...var da var....hangi secmece onu cozemedim?

Flying Dutchman dedi ki...

@Borges Hollanda milli takiminin dunya capinda aldigi elestirilerin % 99.99'u "Total Futbola ihanet"le basliyordu ki benim icin zerre degeri yoktur.

Cruijff"un Barcelona'da yaptigi onun kendisiyle ilgili bir seyi yenilemesinden degil bizzat bildigi seyi aynen tekrarlamasindan kaynaklanir bana sorarsan. Altyapi, futbol felsefesi ve duzen olarak. Kendisini yenileyerek degil bana gore zaten basarili olan bir formulu uygulayip bir daha uygulayip basarili olmustur ki olabilir bu, dogaldir.

Bugun yaptigi "Ajax 1965 takimindan da kotu" elestirisi cok net gerceklerdemn uzak temelsiz bir iddiadir.

Jrep dedi ki...

Normal insanların normal dusunerek basarilar yakalayacagi endüstri degildir futbol. Cruyff'u zaten Cruyff yapan bu vizyonu ve bazilarinin elestirdigi dusunce tarzidir..Coen Moulijn ile kıyaslamak anlamsiz..Bommel'in de aciklamasi fazlasiyla haddini asiyor..Blogunuz bence turkce olarak en iyilerinden dolayisiyla Cruyff gibi efsaneleri tanıma fırsatı olmayan cok sayida genc insan da takip ediyor..Kocamis derken,biraz da Cruyff institute gibi kurumlardan da bahsetmek fena olmaz sanki..

Adsız dedi ki...

Başlığa pek takılmamak lazım.
Bir blog yazarından, editör titizliğinde bi hassasiyet beklemek yanlış.

Nasıl ki, bu üslubu ve olayı "Cruyff kocamış"a indirgemesi, FD'yi tümden haksız çıkarmıyor; Cruyff'un bu fevri ve mübalağalı üslubu da, söylediklerini kaydadeğer şeyler olmaktan çıkarmıyor.

Şimdi şöyle bişey var ki;
Ajax, Real Madrid karşısında bile figüranı oynamayacak kadar büyük bi ekol ve adamın da kanına bu dokunmuş, belli.. ki son zamanların en iyi Ajax'ından bahsediyoruz. Ennihayetinde artık Şampiyonlar Ligi'ne katılması bile başarı haline gelen Ajax'ın bu gidişatından Cruyff rahatsız olmasın da kim olsun?
Ben bile ara ara Kluivert'lı, Seedorf'lu, De Boer'lu o enfes dönemi yad ederken; kulübün en parlak dönemlerini bizzat görmüş, yaşamış ve yaşatmış Cruyff da biraz nostalji yapmış işte. Ha tabii bu, Cruyff'da artık bi saplantı haline gelmişse ve sizin eleştiri getirdiğiniz nokta bu ise, yine de sormakta fayda var; Cruyff sürekli geçmişten dem vururken, o sırada Ajax, yerinde saymaktan başka ne yaptı?

Adsız dedi ki...

Futbol tarihindeki en büyük devrimi gerçekleştiren ( hocası Rinus Michels ile birlikte ) bir deha daha fazla saygıyı hak ediyor.