12 Eylül 2010 Pazar

BREMEN, MÜNİH, VÖLLER VE KUTZOP'UN HİKAYESİ



















Birçok kişi 1993-94 La Liga'nın son haftasında Miroslav Djukic'in Deportivo adına kaçırdığı ve Barcelona'yı şampiyon yapan penaltıyı hatırlar. Ya peki 1985-86 Bundesliga'yı ve Michael Kutzop'u hatırlayan var mıdır?.....

Dün Bayern Münih'in kendi evinde Werder Bremen'le oynadığı karşılaşma 0-0 bitti. Bu da beni bundan 24 sene önce oynanmış bir maça götürdü. 1985-86 sezonunda, Bundesliga'nın kaderini tayin edecek olan, Bremen'deki Werder Bremen-Bayern Munich maçına. Zira o maçın sonucu da 0-0'dır ama dünkü 0-0'ın aksine, sezon başında oynanan bir maç değil, birçok kişinin hayatını değiştiren bir mücadeledir. Değinelim kısaca...Yine olayların öncesine değinerek.

Tarih 23 Kasım 1985. Bir önceki sezonun ikincisi Werder Bremen, aynı sezonun şampiyonu Bayern Munich'le karşılaşmak için Münih Olimpiyat Stadyumu'nun yolunu tutar. 4-2 mağlup olmuşlardır aynı statta 1984-85 sezonunda. Rövanşı aynı skorla kazanmışlardır ama bu Bavyara Aslanı'nın 4 puan gerisinde kalmalarını önleyememiştir. Otto Rehhagel'in takımı Münih'e kazanmak için gider bu sefer. Ancak maçın başında işler istedikleri gibi gitmez. Bayern 11. dakikada Norbert Nachweih ile öne geçer. Werder beraberlik için bastırır. 6 haftalık bir sakatlıktan sonra sahalara dönen Rudi Völler 30. dakikada beraberlik için bir fırsat yakalar ve rakip kaleye doğru akmaya başlar. Ancak Bayern defansından Klaus Augenthaler,milli takımdan arkadaşını çok sert biçimde durdurur. Völler sahayı terkeder, Augenthaler maçın hakemi Gerhard Teobald'dan sadece sarı kart görür.

Maçı Bayern 3-1 kazanır. Maçın Werder adına tek golünü, bugün takımın başında olan Thomas Schaaf atmıştır. Bayern'den Matthaus 44. dakikada takımını 10 kişi bırakmıştır. Rakip kaleye hücum ettiği sırada indirilir, sonra da sinirlenip rakibinin göğsüne basar. Maç sonrası Klaus Augenthaler Völler'e hareketinin çok ciddi olmadığını iddia eder. Bayern hocası Udo Lattek'in demeci daha ilginçtir. Söz konusu harekette Völler'in suçlu olduğunu, Alman oyuncunun çok hızlı hareket ettiğini (!) söyler. Uli Hoeness de hareketin "normal bir faul" olduğu görüşündedir. Tüm bunların videosunu aşağıda bulabilirsiniz.



Ertesi gün Der Spiegel Völler'in ağzından "suçlarını kabul etmek yerine hala konuşuyorlar, bugüne kadar hayatımda hiçbir zaman böyle bir müdahale ile karşılaşmadım, ama Bavyeralıların futbol anlayışı bu, 5 puan gerimizde olmayı kendilerine yediremediler" şeklinde tansiyonu giderek yükseltir. Bremen ligin ilk yarısını Bayern'in 3 puan önünde lider kapatır (2 puanlık sistem)

Tarih 22 Nisan 1986. Ligin 33., yani sondan ikinci haftası gelip çatmıştır. Bremen-Weserstadion'da takımlar rövanş için sahaya çıktığında, Werder Bremen 2 puan farkla ligin zirvesinde oturmaktadır. Galip gelmeleri halinde 21 yıl sonra, tarihlerindeki ikinci şampiyonluğu kucaklayacaklardır. Beraberlik de fena sonuç değildir aslında ama Bremen son hafta ligin güçlü ekiplerinden, ancak ligin ilk yarısında 6-0 mağlup ettikleri VfB Stuttgart deplasmanına gidecekken Bayern kendi evinde lig dördüncüsü Monchengladbach'ı ağırlayacaktır. Maç başlar. 2 takım da birbirlerini maç boyunca tartarlar ama gol bulamazlar. Dakikalar 75'i gösterdiğinde Rudi Völler kenarda belirir. Augenthaler'in tekmesinden tam 150 gün sonra, yine bir Bayern maçında intikam almak için sahalara dönüyordur (videosu aşağıda). Tüm kameramanlar etrafındadır. Völler sahaya yürümekte bile zorlanır kalabalıktan. 13 numaralı forması ve lüle saçlarıyla sahaya hareketlenir.





Maçın 90. dakikası gelir çatar. Bayern defansının arkasına atılan topa Rudi Völler hareketlenir, Danimarkalı Sören Lerby topa daha yakındır ama dengesiz bir hareket yapar ve topa eliyle müdahale eder. Hakem penaltı noktasına yürür. Bayern'in penaltıcısı Lerby, takımını şampiyonluktan edecek bir penaltıya sebep olmuştur. Topun başına Werder'in Polonya asıllı penaltıcısı Michael Kutzop gelir. Topu ağlara göndermesi halinde Bremen şampiyonluğunu ilan edecektir. O güne kadar kullandığı hiçbir penaltıyı kaçırmayan Kutzop topa hareketlenir ve vurur....

Kutzop, Jean Marie Pfaff'ı ve topu ayrı köşelere gönderir ama meşin yuvarlağı fazla sağa vurmuştur. Top kale direğine çarpar ve auta gider. Bayern'li futbolcular 2 puan geride kalmalarına rağmen şampiyon olmuş gibi sevinirler.Kale arkasında toplanmış gazeteciler sahaya girmemeleri için güçlükle zaptedilir. Maç 1 dakika sonra biter. Tüm gazeteciler bu sefer Pfaff'ın etrafındadır (video aşağıda)




Tarih 26 Nisan 1986. Ligin son haftası gelip çatmıştır. Bremen bir önceki haftanın şokuna rağmen hala 2 puan öndedir ve beraberlik onlara yetecektir. Bayern ise Stuttgart'tan "gol haberi" bekleyecektir zira Bremen'in mağlup olması ve kendilerinin kazanması halinde averajları daha iyi olduğundan şampiyonluğa ulaşacaklardır. Bekledikleri haber 22. dakikada Karl Allgöwer'in ayağından gelir. Stuttgart öne geçer. Bayern ilk yarıyı 2-0 önde kapayarak kendi işini sağlama alır. Allgöwer 72'de Bremen'i yıkan ikinci golü atar. Bayern o sırada durumu 5-0 yapmıştır. Artık gözler Stuttgart'tadır. 36 yaşındaki Manfred Burgsmüller 79'da farkı 1'e indirir Werder adına. Bremen kendisini şampiyon yapacak gol için rakip kaleye yüklenir. Monchengladbach'ı 6-0 mağlup eden Bayern artık kulaklarını batıya çevirir.

Rehhagel'in takımı rakibi ablukaya alsa da şampiyonluk golünü atamaz. Bayern +52'ye karşı +61 averajla şampiyon olur, Bundesliga tarihinde ilk kez bir takım, son haftaya lider girip şampiyonluğu kaybetmiştir. 2 takım arasındaki husumet yıllar boyu sürer, zira Augenthaler, Völler'i ilk yarıdaki maçta sakatlamasa yıldız oyuncunun varlığı Bremen'in çok daha erken şampiyonluğa ulaştıracaktır kimbilir. Michael Kutzop kariyerini 1990 yılında sonlandırdığında, Bremen formasıyla kullandığı 14 penaltının içinde kaçırdığı tek bir penaltı vardır. O da söz konusu 22 Nisan gecesi kaçırdığıdır.

Yıkım, kader, yollar ve vefa hikayesi. Bugün Kutzop, Rudi Völler'in Mallorca'da kurduğu futbol okulunda antenör olarak görev yapıyor...

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Ne? Stuttgart'ta maç 2-2 mi? :-)

pulp dedi ki...

okuması çok zevkliydi, film gibi canlandı gözlerimde çok sağol