23 Eylül 2010 Perşembe

DIL ALMAN, HOCA ITALYAN, ULKE BELCIKA....


















Futbolda teknik kadro ile futbolcularin arasindaki iletisimin ve teknik adamin soylediklerinin futbolculara tamamiyle dogru aktarilmasinin ne kadar onemli oldugunu daha once bircok yazida ve hatta son 1,5 sezonda Rijkaard ile tercumanlarinin macerasina deginerek belirttik. Bu ortamin eksikliginin nelere yol acacagi konusunda cok guncel bir ornek verelim. Belcika Ligi'nde 8 hafta geride kalmisken 7 maglubiyet ve sadece 1 puan alan K.A.S. Eupen'den. Ama oncesini anlatalim.

Eupen Belcika futbol tarihinde, Almanca konusulan bir bolgeden gelip Jupiler League'de oynama hakki kazanan ilk takim. Eupen sehri Alanya'nin Aachen kentine 15 kilometre uzaklikta ve bolgenin yerel dili Almanca. Boylece daha cok Fransizca ve Hollandaca dillerinin hakim oldugu bu ulkede aslinda bir baska dilin daha konusulduguna dikkat cekelim. Eupen kentinin 18.000 nufusuna dahil oln insanlari kendi takimlarinin maclarindan cok, yakindaki Koln'un maclarina istirak ediyorlardi. Bu takim Ekim 2008 yilinda Belcika 2. Ligi'nin dibindeydi ve guvenli bolgeye 5 pun uzakliktaydi. Ta ki Italyan isadami Antonio Imborgia kulubu satin alana kadar. Imborgia 1980'lerde bircok Italyan kulubunde futbol oynadiktan sonra futbolcu menajeri olmus, Batistuta ile calismis sonra da Como, Genoa ve Piacenza gibi kuluplerin sportif direktorlugunu yapmisti.

2008 yilinda Belcika'dan bir takim almak icin ulkeye gitti Imborgia. Charleroi, Tournai gibi takimlara talip oldu ama sonunda Eupen yoneticileri ile fiyatta anlasildi. Imborgia stadyum yenilemesi de dahil olmak uzere ilk anda 3 milyon euroluk odemeyle kulubu satin aldi, ardindan da Italya kuluplerinde tutunamayan bir dolu genc oyuncuyu kulube getirdi. Takim once kume dusmekten kurtuldu, ardindan da gectigimiz yil yukselme play-offlarina kalip finalde Roulers'i 3-0 maglup ederek Jupiler League'e yukseldi. Ornegin finaldeki 3 golu de atan 22 yasindaki Fransiz Mathias Lepiller Fiorentina'dan kiralik. Bu Belcika'daki ilk bir ulkeye yogunlasmis oyuncu yatirimi degil. Daha once Beveren Arsenal'le yaptigi anlasma cercevesinde bircok Fildisili oyuncuyu takima getirmis, Mouscron da La Liga'ya yonelmisti. Bu kuluplerden ilki iflasin esigine geldi, digeri ise gectigimiz yil kepenkleri kapatti.

Imborgia'nin kendisi de pek saglam ayakkabi degil. 2002 yilinda adi Como ile Sampdoria arasinda oynanan bir mac nedeniyle sike iddialarina karismisti ki bu iddialarda suc ortagi olarak bugun Juventus'un genel menajeri olan ama o gunlerde Samprdoia'da ayni koltugu dolduran Giuseppe Marotta gosteriliyordu.

Gelelim giriste anlattigimiz konuya. Kulubun sahibi Italyan olunca hocanin da ayni milliyetten olmasi kacinilmaz tabii. Ama ortada bir sorun var. Belcikali futbolcular Eziolino Capuano'yu anlamiyorlar. Hani dediklerini yapamiyorlar anlaminda degil, dupeduz dediklerini anlamiyorlar. Kariyerinde Italyan alt liglerinde bircok takim calistirmis olan Capuano sadece Italyanca biliyor. Eski FC Utrecht'li Kevin Vandenbergh Belcika basinina verdigi demecte "hoca bir seyler anlatiyor ama anlamiyorum, bereket Italyancada Fransizcaya benzeyen yerler var ki bir seyler kapiyorum"diye konustu. Capuano antrenmanda dizilisi veya taktgi sahay cizip 3-4 tane de evrensel kelime kullaninca (defans, atak gibi) anlasiliyormus ama bunun disinda iletisim sifir. E sonuc 8 macta 7 maglubiyet olur tabii. Bu ise bir care bulamazlarsa o 7 maglubiyet olur 25 maglubiyet, Imborgia'nin paralari da sokaga atilmis olur. Ha diyeceksiniz ki "bu takimda bir tercuman yok mu arkadas?" ben de "bizde vardi da ne oldu?" diyecegim.

Hiç yorum yok: