29 Eylül 2010 Çarşamba

HOCALIK YAPMAMIŞ 10 BÜYÜK FUTBOLCU























"Buyuk (ya da cok iyi) futbolcudan buyuk (ya da cok iyi) teknik adam olmaz"....Bayiliyorum bu lafa. Aslinda bu klisenin Turkiye'ye ugramasinin sebebi biraz da Gheoghe Hagi'nin hem Bursaspor hem de Galatasaray'da yasadigi basarisizliklardir. O donemden sonra ne zaman bu lafa siginilsa verilen ornek Hagi oldu. Uzerine bir de Maradona'nin son Dunya Kupasi'ndaki basarisizligi da eklenince artik bu, genel gecer bir kanunmus gibi dillere pelesenk oldu. Ama once sunu soyleyeyim, futbol tarihinde kac tane buyuk futbolcu var ki zaten. Eger burada kastedilen Maradona, Hagi, Pele gibi isimlerin ayariysa. Ama eger cok iyi futbolculardan bahsediyorsak uzun bir liste yapmaya hazirim. Didier Deschamps, Carlo Ancelotti, Franz Beckenbauer, Pep Guardiola, Johann Cruijff, Jupp Heynckes, Frank Rijkaard, Vicente del Bosque, Kenny Dalglish ve hatta Mustafa Denizli ve hatta Fatih Terim.....Ilk anda aklima gelenler bunlar....Bu adamlar kariyerlerinde cok iyi futbolcular degil miydi (ve hatta bazilari buyuk futbolcular)...Peki teknik direktorluk kariyerleri basarisiz miydi? Dolayisiyla bu kliseyi kullanmayalim artik, dupeduz futbol tarihini yadsimak oluyor. Biz ise cercevenin ote yanina bakalim. Kariyerlerinde buyuk isler basarip teknik direktorluk sularina henuz girmeyenler.

1-Sócrates: Dunya tarihinin dunya sampiyonu olmamis en iyi kadrosu unvaninda 1974 Hollandasi ile surekli yarisan 1982 Brezilyasi'nin maestrolarindan Sócrates, futbolu kariyerini bitirdikten sonra asil meslegi olan tipa gonul verdi. Bugun ulkesinde politika ve ekonomi uzerine yapilan programlara da katiliyor. Hicbir zaman teknik adamlik yapmadi, 56 yasinda yapacaga da benzemiyor.

2-Alan Hansen: 70'lerin sonu 80'lerin basinda Avrupa'ya damgasini vuran Liverpool'in savunmasinda oynayan Hansen bugun BBC Match of The Day'in yorumcusu. Kariyerinde 8 Ingiltere ligi, 3 Avrupa sampiyonlugu var ama futbolu biraktigi gun teknik direktorluge sirtini donup bu kararindan vazgecmeyenler.

3-Gary Lineker: Match of The Day'den Hansen'in gorev arkadasi. Ama kariyer acisindan Hansen'a degil programin diger yorumcusu Shearer'a daha yakin zira kariyerinde sampiyonlugu olmayan bir futbol efsanesi. Teknik direktorluge hic adim atmadi. Bundan sonra da atmayacak.

4-Pele: Siyah Inci futbolculuk doneminde oyle bir efsane haline gelmisti ki, bu sohretini artiracak herhangi bir seye ihtiyac duymadi. 33 yil once kariyerine nokta koymasina ragmen hicbir zaman bu sulara girmedi. Zaten son 10 yilini sevgi kelebegi olarak geciriyor. Lafin Maradona'ya geldigi anlar disinda tabii

5-Roberto Baggio: Gerci futbolu birakali henuz 6 yil oldu ama Baggio'dan pek takim calistiracak sinyalleri almiyoruz. Su anda Italya Futbol Federasyonu'nda Teknik Konulardan sorumlu direktor gorevini yurutuyor.

6-Garrincha: Zaten adam futbolu biraktiktan 11 yil sonra hayata gozlerini yumdu dolayisiyla takim calistirmaya firsati olmadi diyebilirsiniz. Ama bazilarina gore ne Maradona ne de Pele'nin eline su dokemeyecegi bu hazin hayat hikayeli Brezilyali hocalik yapamayacak kadar calkantili bir hayata sahipti belki de.

7-Paul Breitner: Yesil sahalarin devrimcisi icin belki de futbol topuyle ilgilenmek ona futbolcu olarak yeterli olmustu. Sayisiz Bundesliga sampiyonlugu, Avrupa sampiyonlugu ve Dunya Kupasi basarisina ragmen hicbir zaman kulubeye takim elbiseyle oturmadi. Bugun TV yorumcusu ve Bayern Munich kulubunun bir nevi mentoru.

8-Lev Yashin: Dunya futbol tarihinin bircoklarina gore en buyuk kalecisi kariyeri boyunca oynadigi Dynamo Moscow'da futbolu biraktiktan sonra bircok gorevde bulundu ama hicbir zaman teknik direktorluk koltuguna oturmadi. Eski kalecilerin arasindan buyuk basarilar kazanmis hocalarin cok fazla cikmamasina istisna olusturur muydu bilinmez.

9-Paolo Rossi: Mario Kempes'le birlikte bir Dünya Kupası'nda şampiyon olup aynı zamanda Gol Krallığı ve Altın Top ödülünü kazanan tek isim Rossi. 1982'de İtalya ile kazandığı bu başarının yanında Avrupa'da ve Dünya'da yılın oyucusu ödüllerini de kazandı. Ardından Juventus'la lig ve Avrupa şampiyonlukları geldi. 23 sene önce futbolu bıraktığından beri teknik direktörlüğe yanaşmadı.

10-Eric Cantona: Fransa Plaj Futbol takiminin teknik direktorlugunu saymiyorum tabii. Gerci "Talisman"inbundan sonra da teknik direktörlüğe gireceği falan yok ve bundan hiçbirimiz şikayetçi değil. O Ken Loach filmlerinde oynamaya devam etsin, arada meydana çıkıp 2 cümle kursun, Mourinho'nun onca enedir yapmaya çalıştığı karizmayı o 2 cümleyle yapıyor zaten....when the seagulls.....

9 yorum:

Sıradanbirblog dedi ki...

Sonuçta klişelerden kurtulmak lazım.
İyi futbolcudan iyi teknik adam oladabilir, olmayadabilir.

Unknown dedi ki...

gabriel batistuta neden yok diye sorulacaktır elbette. ben listenin 10 kişiyle sınırlanmasına veriyorum.

Adsız dedi ki...

George Best yapmış mıydı?

thieboudienne dedi ki...

george best teknik direktörlük yapmış mıydı?

Bir de Enzo Francescoli'yi merak ediyorum.

Türkiye'den de çok Şükür henüz o işlere bulaşmamış biri var. Anladınız kim olduğunu...

raul #7 dedi ki...

baggio hocalık yapmıyacağını futbolu bırakırken açıklanmıştı zaten

Flying Dutchman dedi ki...

Evet George Besti atlamisiz ama Hakan Sukur'u de atlamisiz o yuzden ziyani yok :))


yahu Hakan daha yeni birakti onu yazarsak Bergkamp'i, Zidane'i da yazmak gerekir

AFO dedi ki...

When the seagulls follow the trawler, it's because they think sardines will be thrown into the sea.

nohut dedi ki...

hakan antrenörlük kurslarına gitmiyor muydu ? niyeti var bence.

tatava dedi ki...

Fethi Heper var bir de. Gerçi o üniversitede hocalık yaptı yapıyor ama o sayılmaz galiba.