14 Ekim 2010 Perşembe

RABONA















Ünal Karaman Türk futbolunda Rabona'yı en iyi yapan futbolcudur gözümde. Hani şu top önünüzdeyken bir ayağınızı öbürünün arkasından geçirip topa vurma hareketi. Hatta böyle bir tango figürü de var ki adını futboldan alıyor. Bu şekilde korner bayrağına yakın bir noktadan orta kestiğini bile bilirim Ünal'ın. Rabona zor harekettir çünkü vücudun aldığı şekil bakımından ters bir hamle yapılırsa sakatlık bile yaşanabilir. Zira topukla topa vurmak gibi değildir pek. Zaten hamle anını, topun önünüzde yuvarlanışını iyi hesaplayıp yerinde bir zamanlama ile hareketi yapmak gerekir, örneğin Avustralyalı Nick Carle gibi bir duruma düşebilirsiniz. Ama örneğin bunun çok iyi yapılmış bir örneği için Queresma'yı gösterebiliriz.

Rabona'yı ilk olarak futbol sahalarında kullanan adam Giovanni Roccotelli'dir. Hatta kendisinin lakabı "il padre della rabona" yani Rabona'nın Babası'dır. Aslında bu konuda Pele'nin hareketi ilk kullanan olduğu yolunda bilgiler vardır ama Siyah İnci'nin kendisi dahi bir röportajda "bu hareketi benden önce yapan bir İtalyanı hatırlıyorum" demiştir. Roccotelli 1971-90 yılları arasında İtalya'da futbol oynamış çok sık takım değiştiren bir oyuncu. Kariyerinin en iyi yıllarını Ascoli'de geçirmiş. Her maç öncesi seyirciler kendisine hareketi yapması yönünde istekte bulunmuşlardır. Roccotelli hareketi yaparken hiç zorlanmadığını çünkü daha 10 yaşında iken topa böyle vurmaya başladığını, hatta Avellino'da forma giyerken bu şekilde 2 gol attığını söylemiştir. Kendisinin ufak bir resmini aşağıya aldım.













Rabona ile verilen pasları çok sık olmasa da zaman zaman görüyoruz. Peki rabona ile atılan gol var mı? Bu konuda elimizdeki video görüntüsü çok az, Ağustos 2005'te, Hollandalı Dave de Jong'un Alman üçüncü liginde VfL Osnabrück forması giyerken, Almanya Kupası maçında Greuther Fürth'e attığı gol buna örnek olarak verilebilir. San Lorenzo'nun Kolombiya'lı oyuncusu Andrés Pérez'in Independiente ile oynanan hazırlık maçında attığı gol bir başka rabona örneği. Geçtiğimiz sezon Angel Di Maria'nın Benfica formsıyla AEK'ya attığı golü de eklemek lazım.

Son olarak gole çok yaklaşan ama girmeyen bir rabona örneği verelim. Pablo Aimar Valencia'da oynarken yaptı bu hareketi. Tabii amacı topu kaleye sokmaktan çok orta yapmaktı ama o top 20 cm daha ileriye gidebilse tarihin en güzel rabona golü olarak kabul edilebilirdi.

6 yorum:

BT dedi ki...

Ünal'ın hatırladığın pozisyonu Ali Sami Yen'deki maç olabilir. kapalının önünde eski açık tarafındaki kaleye kesmisti ortayı. bugün bir sürü adamın düz ortalarından daha iyiydi. Ünal a sormak lazım aslında nereden kapmış diye.

ozan dedi ki...

en güzel rabona golü Vasquez'inkidir tabii ki. hatta golü nasıl attığını anlatırken bir kez daha atmıştı aynı golü=)

Flying Dutchman dedi ki...

evet muhtemelen Galatasaray maçıdır zira o kadar eskide Trabzonspor'un maçını izleyeceğime pek ihtimal vermiyorum.

Adsız dedi ki...

http://www.youtube.com/watch?v=iL9rrBjjPRQ&feature=related

Youtube' da gezerken şöyle bir videoya rast geldim. En güzel 10 Rabona golü.

Aimar' ın çok yaklaşıpta atamadığı golün bir benzeri de var içerisinde.

Unknown dedi ki...

Tuncay'ın Middlesbrough idmanında attığı gol var bir de. :)

http://www.youtube.com/watch?v=aVgwvT1Bj3E

QuaresmA dedi ki...

Pancu da 2-3 farkla öne geçtiğimiz UEFA maçlarında gereksiz yerlerde yapmaya başlardı bu hareketi.

Çok amaçsız bir hareket aslında, artistik değeri dışında.