14 Kasım 2010 Pazar

İKİ KONSER



11 Aralık: Kurban İstanbul Konseri

1999 yılında Kurban adlı albümünün Yalan adlı şarkısıyla tanıştığımız Kurban Grubu 5 yıllık aradan sonra 2010 yılında Sahip adlı stüdyo albümünü çıkardı. İlk kadrosundan yalnız gitaristini değiştiren grup, son albümü ile de tekrar hatırlattı ki artık “yalan dostum aşk diye bir şey yok” diye hoplatıp zıplatan gruptan çok farklı bir noktada. Gitar tonları sertleşirken müzik, alternatif rocktan heavy metale(/hard rock’a?) doğru keskin bir geçiş yapıyor. Zaten her biri çok iyi olan grup elemanları, her bir enstrümanı ayrı ayrı konuşturmuş. Bu özelliği ile kendini uzun süre sıkmadan dinletebilen albümler listesine aldırıyor.

Albümün en eşsiz yönü ise mevcut iktidara ve konjonktüre en sağlam eleştiriyi getiren belki de ülke tarihindeki ilk albüm olması. Sözlerindeki kinaye ile tarihe şiirsel bir kayıt düşmüş oldu Kurban bu albüm ile. Tahmin ediyorum ki bundan 50 yıl sonra bu günlerin siyasetinden sözederken Sahip albümüne de değinilecek (Günün birinde bu topraklarda da siyasetten sözederken sanatçıların tepkilerinden referanslar alınacağı, bu bilgelikte belgeseller, araştırmalar yapılacağı varsayımıyla…)

İşin bir diğer ilginç yanı ise tüm şarkıların söz yazarı Deniz Yılmaz’ın inançlı olması. En azından sözlerden böyle anladım:

MESİH
Ey kullar, insanlar, bir tanrı var
Bir mahluk uslanmaz, eder inkar
Ona uyma, düz yürü bu yolda
O yol ki sonunda bir cennet var

Şarkıların sözlerini bir bütün olarak okuduğunuzda anlamlı oluyor. Yine de değindiğim eleştirelliğe kısa örnekler vermeyi deneyeyim:

YOBAZ
Sahipten emir alan tüm acizler azar
Bilmez cahil; ruh evidir, bedense mezar
Yüzyıllardır kanla beslendi, tarihte yazar
Hem sapkındır hem de der ki; "değmesin nazar"

Sen, yobaz! efendine inanmayanın canını al
Sen, düzenbaz! efendinin haramından payını al
Ve sen, etme naz! efendinin kucağında yerini al

SON EMİR
Korkutun ki tapsınlar
Kaçan varsa vursunlar
Günahsızsa yaksınlar
Saklanan varsa bulsunlar

Albümdeki sözlerin divan edebiyatından hece ölçüsüne bu toprakların şiir tarihinden köklerini aldığı çok net. Bu içtenlik, vokal yorumu zaten oldukça Anadolulu olan şarkılara daha da ısınmayı sağlıyor.

İFRİT
Cemre düştü toprağa
Toprak döndü insana
Boynun eğdi önünde
Tüm mahlukat saygıyla

Rock tarzında bu toprakların gördüğü en orijinal ve kaliteli müziği yapan grubun konserleri devam ediyor: http://www.kurban.com/anasayfa.aspx

Yazık ki hak ettiklerinden çok daha az tanınıyor ve sahne alıyorlar. Daha geniş kitlelerce bilinmelerini dilemekten başka çare yok. Bunca yıldır çizgilerinden, inançlarından tüm imkansızlıklara rağmen ödün vermeyen; anlaşılmamak pahasına müziklerinde de sözlerinde de bu ülkede yapılan yalnız ortalama işlerin değil alt kültür eserlerinin bile çok çok üstüne çıkmış bu Don Kişot’ların önünde 11 Aralık’ta saygıyla eğilmek farzdır…



15 Aralık: Orphaned Land İstanbul Konseri
İsrailli dostlarımızı daha önce anlatmıştım.

Sonisphere’de yazık ki çıkamayan grup, yanılmıyorsam 2.5 yıl aradan sonra İstanbul’a tekrar geliyor. Ne yalan söyleyeyim, Sonisphere’de 5 şarkı ile dinlemektense kendi konserlerinde 15 şarkı ve bir o kadar tatlı sohbetleri ile dinlemeyi tercih ederim.

By Gand

4 yorum:

ilnevyA dedi ki...

9 Ekim'deki konserlerindeydim. Çok çok iyiydi performansları. Kurban bu ülkenin bir türlü gereken değeri göstermediği, o değeri görmedikçe de daha iyi işler yapan bir grup. Bir önceki albümde belli ettikleri, bu albümde tamamladıkları müzikal değişim de yakıştı onlara. Sözlere değinirsek çıkması çok zor olur. İnsanlar albümündeki A şarkısı Allah'ın A'sı. Deniz Yılmaz tasavvufa çok ilgili ve Mevlana hayranı. Uyut Beni Allah'la afrikalı bir çocuk arasında geçen bir diyalog.

Bu adamları bir gün anlar bu ülke belki ama, iş işten geçmiş olur.

ultrAs dedi ki...

2010 foça rock tatiline gelmnişti bu adamlar ve yeni kliplerini ilk kez orda tanıtmışlardı.ve olağan üstüydü ilk kez dinlemek:)adam sahnede psikopatlaşıyor ve ağzından geleni esirgemiyor hükümet için:D.28 temmuzda sahne almışlardı 2 gün sonrada ifrti klipleri çıkmıştı.ayrıca çok sıcak kanlı insanlar.konserden sonra udo die yabancı bir grubun konseri vardı ve bunlar konser alanına girdiler.biz gördük deniz abi deniz abi diyerek koştuk bunlara ve tabi sonra geldi fotoğraflar:Dha birde kurban konserlerinde eksik olmayan bişeyde pogo'dur.ama diyim zayıfsanız girmeyin bi tarafınız sakatlanabilir:D

güzel paylaşım flying dutchman:D

Flying Dutchman dedi ki...

Rica ederiz de paylasan ben degilim Gand insani :) Repleri ona verin

Majesty dedi ki...

Kurban konserleri şahane olur. Ekim ayındaki konserde herkes gitti tekrar sahneye çıkmışlardı 70 80 kişiye.