24 Aralık 2010 Cuma

GURBETÇİNİN DAMAK TADI-2



















Şimdi yukarıdaki fahiş vaziyeti anlatmadan önce bir giriş yapayım. Hollanda'ya ilk geldiğim günlerden birisi (bu arada bana çok sık sorulan bir soru yeri gelmişken bir kere daha belirteyim, bu ay içinde 3. yılımı doldurdum efendim), 26 sene Türk yemeklerine kendimizi adadığımız için ilk birkaç ay her türlü mutfağı tadalım dedik. Ama itiraf edeyim, çabuk ve ciddi doyuran bir şeyler arıyorsanız yine yolunuz bir şekilde Türk dönercilerine düşüyor. Zira Hollandalıların ayak üzeri yediği şeylerle bizim milletin karnının doyması mümkün değil. Neyse girdim bir dönerciye, dedim "usta yap bana bir lahmacun"...Zaten biliyorsunuz bilim lahmacunun Avrupadaki adı "Turkish Pizza", Hollandadaki versiyonu "Turkse Pizza". Lahmacun dediğinizde sizin hemen Türkiye'den geldiğinizi ve burda doğmadığınızı anlıyorlar. Buna rağmen Lahmacunu saran arkadaş "ketçap mayonez?" diye sorunca şöyle bir baktım. Ağzıyla tükürük yapan Thierry Henry'e bakan Arif Erdem edasıyla, "sen rahatsız mısın oğlum" diyecektim de çok açık vermedim, "yok bir şey koymayın" dedim.

Hollanda'da Lahmacunun içine ketçap mayonez, sarmısak sosu, sambal gibi malzemelerin konulması oldukça yaygın ve hatta yukarıda gördüğünüz, artık dayak sebebi haline gelmiş şey de yapılıyor. Lahmacunun içine "shoarma" denen bir tür döner koymak, hatta yukarıdaki örnekte olduğu gibi kaşar peyniri eritmek. Tabii adının içinde "pizza" geçtiği için üzerine her şeyi koyabiliriz sanıyorlar. Geldiğimden beri buradaki tüm yabancılara "şunu bir de İstanbul'da yiyin o zaman anlayın değerini" demekten dilimde tüy bitti. Adamlar bizim lahmacunun aslını böyle biliyorlar ona yanarım. Bakalım daha neler göreceğiz...

Gurbetçinin Damak Tadı-1
Arif Erdem'le Avrupa Takımlarına Bakış

11 yorum:

Batistuta35 dedi ki...

Eritilmiş kaşar iyice bozmuş olayı,caanıım lahmacunu hiç etmişler:)

natura horror vacui dedi ki...

Almanya'da lahmacunumun üstüne küp hindi eti konulmuşluğu vardır. Hayata küstüm o an...

eren kıyak dedi ki...

o şimdi lahmacun mu ? nasıl bir yemek ya o ?

Kurt dedi ki...

yahu adamlar kebap diye tavuk döner yiyorlar sonra da ayılıp bayılıyorlar anlamadım bu avrupadaki fast food olayını. toplayıp çocukları götürcem memlekete sabaha kadar yedircem...

hasan dedi ki...

evet bende geleli yaklasik 3 sene oldu ve bende bu kulture alismaya calisiyorum. sadece lahmacunda degil herseye sarmisakli sos ve sambal katiliyor. herseye ama herseye. gerci ben baya alistim bu soslara ya... simdi kapsalon olsada yesek :)

Adsız dedi ki...

Üstündekileri bırak, lahmacun olmamış bir kere. Adam yufkanın üstüne domates sürmüş satıyor.

Valla herhangi bir yere geleli 3 yıl olmadı ama, şu resmi gördükten sonra sokakata el çantası gibi dalgada satılan lahmacun buna on basar. Tadını bilene afiyet de olmaz ki bu şekille.

Üzüldüm halinize valla.

jacques

Adsız dedi ki...

ben hollanda dogdum buyudum (ve buyuyorum) ama avrupada disarda hic doner veya lahmacun yemem. Cunku berbat icinde ne var ne yok belli olmuyor. Zaten lahmacun demek icin bin sahit lazim.

Bu arada ben hicbir gurbetcinin Turkse pizza dedigini duymadim. Hepsi lahmacun'derle. Ben kendim antepliyim ve olsam boyle yerlerde yemem, evde yapar yeriz ac kalir daha iyi :)

Suomistan dedi ki...

Yahu siz yine Türkiyeden gelen belli bir nüfusun oldugu ülkede yasiyorsunuz. Finlandiyada adamlar döner etini kesip tabagin üzerine koyuyorlar kebab diye satiyorlar. Geleli 1,5 sene olacak daha lahmacun falan görmedim. Bir adanali olarak "Nasilmis buralarin kebabi" diye bi bakim dedim, Allahtan menuye bakmisim, adamlar bazi "kebab cesitlerini" domuzdan yapiyorlarmis, geri kalanida 2 gün önceden kesilmis döner eti zaten.

anti_silence dedi ki...

aynı şey dönerler için de geçerli. adamlar türk-alman sentezi bir döner yapıyorlar.orjinali ile alakası yok.

Black Pearl dedi ki...

En guzeli kirmizi lahana ve biber tursusuyla oluyor, bol bol da sambal..oh mis! Siz de deneyin, hosunuza gidecek!

baha dedi ki...

Barcelona'da bizden iyi kuru köfte yaptıklarını gördükten sonra bu görüntü midemi kaldırmadı desem yalan olur.