15 Ocak 2011 Cumartesi

CANTO'NUN KAFASI

21 Subat 1987 tarihinde Alp Kupasi finalinde Auxerre ve Neuchatel Xamax takimlari karsi karsiya gelecektir. Canal+ macin yayin haklarini 500 bin franka satin alir ki bu kucuk bir Fransiz sehri olan Auxerre icin bulunmaz bir nimettir. Ancak Stade de l'Abbe-Deschamps'in zemini karlarla kaplidir. Bunun uzerine akademi ve rezerv takimlarinin oyunculari sahanin temizlenmesi icin gorevlendirilir. Aralarinda antrenorler ve hatta teknik direktor Guy Roux da vardir. Ancak Fransa milli takiminn da kalesini koruyan, kaleci Bruno Martini (takimin genc oyunculari ile arasi pek iyi degildir, Kendisini onlarin ustunde goren Goethe okuyan, Handel dinleyen bir adamdir ama bu seckinligini kendisini yukarilarda gormekte kullanmasiyla taninmistir.

Butun herkes sahayi temizlerken, Martini'nin kenardan onlari izledigini goren, Auxerre kulubunde once fubolcu sonra da antrenor olarak yillarca gorev yapmis Daniel Rolland, kendisine "hey Bruno, sen de bir el atsan mi?" diye soylenir. O sirada bir kosede karlari kureyen 21 yasindaki Eric Cantona, "evet kesinlikle dogru soyluyor" diye aninda olaya girer. Martini bilindik magrurluguyla, kabul etmedigini gosteren bir hareket yapar. Guy Roux daha sonra olanlari "Bunu yapmamaliydi, Canto ona dogru yurudu ve BANG!!!!....Aksam uzeri Canal+ televizyonuna, oglen hava topu antrenmani yaptigimizi ve Martini'nin kafasina bir darbe aldigini soylemek zorunda kaldim".

Roux, diger genc oyuncular arasinda Cantona'yi o kadar seviyordur ki, ona ceza gelmemesi icin olayin Rolland'in hatasi oldugunu kabul ettirmeye calisir. Gercekte Cantona Martini'ye kafayi gecirmistir. Cantona'nin sakatligi sebebiyle oynamadigi maci Martini yarali sekilde oynar ve Auxerre 3-1 kazanir.

Philippe Auclair'in Cantona The Rebel Who Would Be King kitabindan

1 yorum:

mcdonell dedi ki...

yeter artık kitaptan spoiler verip durma dutchman! :) geçen bir bakındım ama türkiye'ye gelmemiş sanırım amazon'dan sipariş edeceğim gibi gözüküyor