15 Ocak 2011 Cumartesi

HIRVATİSTAN DA TRİBÜNLERİ "DÜZENLİYOR"


















Bir sure önce İtalya'da ezeli rakip-ebedi dost demeden taraftarları sokağa doken Tessera Del Leoni uygulamasından, geçtiğimiz hafta da Futbolda Şiddet Yasası'nın yaratacağı ortamdan bahsetmiştik.Benzer yasalar hemen hemen Avrupa'nın tüm ülkelerinde çıkmaya başladı. Yapılan düzenlemelerin yerinde olduğu noktalar var (gerçi hala meşale yasağının tam karşısındayım). Avrupa'nın taraftar aktiviteleri olarak en aktif ülkelerinden Hırvatistan'da da (sonuçta Torcida gibi tribün grubu anlamında bir "ilk"e sahipler) yeni bir yasa tasarısı var. Daha doğrusu zaten 2003'ten beri yürürlükte olan ve 2006 ile 2008'de değişikliğe uğrayan ve yine değiştirilmesi planlanan "Taraftar Yasası".

Hırvatistan hükümetinin yaptığı değişikliklere göre, maçlar sırasında stadyumlara ve etrafındaki tesislere verilen zararların cezasını artırdı ve bu kişilerin aynen İngiltere'deki gibi (bu konuda Kıta Avrupasındaki tek örnek durumuna geldiler) yurt dışına çıkmalarını engellemek için pasaportlarına da el konulabilecek. Taraftarların maç sırasında atkı veya şapka ile yüzünü saklaması veya stadyuma alkol sokmasına karşılık verilen cezalar ağırlaştırıldı. Ayrıca maça gitme yasağı olan taraftarlar konusunda da bir düzenleme var. Artık cezası olan taraftarlar maçtan 2 saat önce (bu süre daha önce 30 dakikaydı) polis istasyonuna gelerek, önlerindeki 6 saat boyunca pankartların nerede olacaklarını rapor etmek zorundalar. Polis bu süre boyunca ilgili şahısların bahsettiği yerlere giderek kontrol yapabilecek. Eğer taraftar buna karşı gelirse, cezası tüm gününü polis istasyonunda geçirmeye çevrilebilecek. Meşaleleri yasaklayan maddeler hala yerli yerinde.

Hapis cezalarının kapsamında ise, maç öncesi veya sonrası kavgaya karışma, spor karşılaşmalarında huzuru bozma, kamu ve özel mala zarar verme ve cezalara aykırı davranma gibi eylemler var.

Hırvat taraftarlar yasadaki yeni düzenlemelerle herhangi bir taraftarın, geçerli bir neden olmasa bile gözaltına alabileceğini ve hatta bu işin hapis cezasına kadar gidebileceğini konuşuyorlar. Ama onları daha da kızdıran, hükümetin, ülke tarihinin en büyük işsizlik oranı, politik skandallar ve ekonomik kriz ortadayken ilk plana futbol tribünlerini düzenleme konusunu almış olmaları ve aynı hassasiyeti diğer alanlarda göstermemeleri.

1 yorum:

bussballer dedi ki...

meşaleyi dumandan ve yangın riskinden dolayı yasaklıyorlar galiba. o kalabalıkta çıkacak bir yangını kontrol altına almak, insanların ölmesini engellemek hiç de kolay olmaz bana göre.