26 Ocak 2011 Çarşamba

DOĞUM GÜNÜN ELİNDE PATLASIN






















Hollanda'da bir iş arkadaşı için doğum günü hediyesi alacağımız ilk gün. Geldiler durum böyle böyle dediler. Dedim "tamam veririz tabii, pastayı nereden alacaksınız?". Baktılar yüzüme, dediler "ne pastası Fred, pastayı biz niye alalım?"...E dedim doğum günü diyorsunuz, "yok pastayı kendisi alıcak". Ben de burada adet böyle galiba diye ses etmedim. Neyse efendim, bu doğum günü çocuğu, gitti 40 kişilik departmana 3-4 çeşit pasta aldı, aşağı yukarı 30-40 euroluk para ödedi. Sat geldi, toplandık bunun etrafında, yavşak doğum günü şarkıları söyleyerek, her çalışan kendi dilinde "iyi ki doğdun" diyerek pür neşe eğlendik. Sonra hediye zamanı geldi. Açtı bizimki. 40 kişiden çıka çıka 30 euroluk hediye çeki çıkmış. Şimdi hangi mağazanın çeki olduğunu hatırlamıyorum. Bazıları vermemiş, bazısı 1 euro vermiş, bazısı da 2 euro vermiş, 1 euroyu almış geriye o derece pintilik had safhada (Hollandalılarda bu gayet normaldir). Dolayısıyla bu arkadaş doğum gününde zararlı çıktığıyla kaldı.

Efendim Hollanda'da doğum günleri şöyle işliyor. Doğum günü olan paşa paşa iş yerine geliyor, doğum günü pastasını cebinden ödeyerek alıyor. Olursa akşam arkadaşlarıyla dışarı çıkıyor. Gidilen mekan paralıysa giriş parasını da yine hem kendisi hem de arkadaşları adına ödüyor. İçeride içilen içki yenilen yemeği herkes kendisi ödüyor (e artık), gece sonunda da şanslıysa bu arkadaşın eline helalinden bir hediye çeki tutuşturuyorlar. Yüksek ihtimalle 2 kişilik yemek, olmadı masaj salonu, olmadı elektronik eşya. Bir hediye alıp verme geleneği burada yok. Aslında bir yandan bizim hediye kültürüyle bağdaşmasa da pratikte iyi, adamın eline veriyorsun Media Markt çekini gitsin ne halt yerse yesin gönlünce. Ama arkadaş pastayı ben aldım, eyvallah, giriş parasını ben ödedim eyvallah, e ben niye doğdum o zaman. Bir de bunu adamlara söylediğinde "nasıl yani, onun doğum günü, pastayı niye ben alıyorum?" diyorlar suratıma sert sert bakıp. Bir daha doğum günümün olduğu gün hastalık iznine ayrılırım 2-3 gün.

8 yorum:

meinkissen dedi ki...

Bizim "Alman ödemek" dedigimiz, disariya cikildiginda herkesin kendi yedigini ictigini ödemesine Ingilizce de "go dutch" deniyor.. Pintilikleri dünyada meshurdur Hollandalilarin.. asimile olmayasin oralarda sakin..

İçimdekiAşk dedi ki...

Çok eğlendim birden :)Ben reyhan.Yakında gurbete çıkacak biri olarak hollandalılara bir tuhaf baktım sanırım gözüm korkuyor biraz. Benim maceralarım nasıl olacak bilmiyorum.Ama ben iyi ki Türkiye de doğmuşum büyümüşüm dedim.Bloğunda çok eğlendim her kafaya uyar Başarılarının devamını diliyorum.İzleyicinim artık.Bana da bekliyorum işe yaramaz bir blog olsa da :)http://reyhanlaikilidelilik.blogspot.com/

Onur dedi ki...

o zaman dogumgünü kutlamaktan çok başkasının dogumgününe katılmak mı gerek yani :)

glove dedi ki...

Almanya'da da farklı değil, her şeyi kendin hazırlıyordun. Ben şirkete girdiğimde ağırlığımı koydum da, bir önce d.günü olan hazırlamaya başladı organizasyonu. Büyük değişimdi valla almanlar için:)

ali'e dedi ki...

Valla süper bi mevzu. Bi kere burdan şunu anlıyoruz ki, bu Hollanda milleti birbirine pek değer vermiyor. En azından bu adetin çıktığı yıllar öyleymiş. Adam o kadar mutsuz ve yalnız ki, millet doğum gününe gelsin diye, pastasını da kendi alıyor, giriş parasını da kendi veriyor. Sanırım bu geleneği başlatan Umut Sarıkaya karikatürlerindeki gibi bir tipi olan, mali durumu iyi ama yalnız ve mutsuz bir Hollandalı :))

Bu arada bi şey sormak istiyorum. Şimdi ben orada yaşıyor olsam ve çok sevdiğim bir arkadaşımın doğumgününü organize etsem, pastasını alsam, o pinti Hollandalıların hesaplarını da "Lanet olsun sizin arkadaşlığınıza len. Tamam sizin giriş paralarınızı da ben ödüyorum. Doğum günü çocuğundan para almak yok " diye önceden ödesem,hatta doğum günü olan arkadaşın içerideki hesabını da ödesem, kısaca sıradan bir Türk gibi davransam, acaba bu Hollandalı milleti benim ahkkımda ne düşünür? :))

orion dedi ki...

üstad, iznini doğum gününe denk getirip Türkiye'ye kaçman lazım bence :)

beyenpe dedi ki...

Ya hakkaten benim okudugum yerde de gecen sene Hollandali bir kiz vardi. Bu bir yerden bisiklet bulmus ama kilidi yok. Geldi bana sordu fazla kilit var mi diye. Ulan dedim ne alaka fazla kilit kendimin var iste. Kilit dediginde tas catlasa 10 liralik bir sey...Yuh dediydim yaa...

Black Pearl dedi ki...

Birisi bana Turkiyede birinin dogum gunune gitmem için bir NEDEN soylesin.

Dogum gunu hediyesi aliyosun, mekana girme parasi oduyosun derken icerdeki ictiklerini öduyorsun bir de pastayi surprizi falan ayarliyorsun. Kusura bakma bu sartlara kimse beni dogum gunune cagirmasin! Varin bana Dutch deyin.