23 Ocak 2011 Pazar

TÜRK FUTBOLUNUN ABSÜRD KARAKTERLERİ: YURDEŞEN KARAHASAN

























Türk futbolunun bilinen, ilk esaslı kaçırma hikayesi Hasan Vezir'e aittir. Buna göre meşhur 3-0'dan 4-3'lük maçta Galatasaray kalesine 3 gol sallayan Hasan Vezir, efsaneye göre bir gece eşiyle dondurma yemekten dönerken kapısını Galatasaray'dan geldiklerini söyleyen adamlar çalmış ve Hasan'ı arabaya attıkları gibi Yurdeşen Karahasan'ın Antalya'daki yazlığına götürmüşlerdir. Burada ricadan tehdite kadar varan bir dolu uygulama ve Karahasan'ın telefonlarıyla pes eden Hasan Galatasaray'a imzayı atmış, bunun üzerine o sezon başı göreve getirilen Alman hoca Sigi Held, (Galatasaray'dan önce 1990 Dünya Kupası elemelerinde Türkiye'nin gruptaki rakibi olan İzlanda milli takımının hocasıdır) Fotospor'a "Galatasaray kağıt üzerinde şampiyondur" demecini vermiş ama sezon sonunda Beşiktaş'ın 12 puan arkasında dördüncü olunca görevinden kovulmuştur. Ancak bu transferin daha önemli yanı Hasan'ın Galatasaray formasıyla Fenerbahçe karşısına çıktığı ilk maçta, Fenerbahçe ağlarını sarsmasıdır. Berbat geçen maçın 90. dakikasında kale sahası içinde topla buluşan Hasan topa kafasıyla dürtmüş ve Galatasaray o yıllarda genelde 5 gol yiyerek ayrıldığı Fenerbahçe maçlarından galibiyetle ayrılmıştır. İşte Yurdeşen Karahasan böyle bir adamdır.

Karahasan'ın bir başka icraatı UEFA Kupası'nı kaldıran kadronun 2 önemli adamı (forvet hattı), Arif Erdem ve Hakan Şükür'ü kaçırmasıdır. Özellikle Hakan Şükür Torino'ya transferi belli olduğunda Şansal Büyüka'nın henüz başladığı Maraton programına çıkmış, elinde tuttuğu kağıt parçasıyla her zaman olduğu gibi Galatasaray yönetimin kırgın olduğunu, kendisini istemeden sattıklarını söylemiş (buna rağmen Torino'da çekilen FIAT reklam filminden paraları cebe indirirken kırgınlığını dizginlemiştir), programda Yurdeşen Karahasan'ın gitmeden önce kendisine yazdığı mektubu, Şansal Büyüka'nın büyük ısrarlarıyla yaşlı gözlerle okumuştur. Ardından Torino'dan "Rizzitelli'nin kendisine pas atmadığı ve çok yalnız olduğu" gerekçesiyle ayrılan Hakan'ı Türkiye'ye getiren yine Karahasan olmuştur.

Karahasan, bu kaçırma ekolünü öyle sağlamlaştırmıştır ki, bunu yıllar sonra Abramovich'in Chelsea'si dahi uygulamıştır.

Chelsea'de Yurdeşen Karahasan Ekolü

Türk Futbolunun Absürd Karakterleri: Erol User

3 yorum:

Yasin dedi ki...

Hasan Vezir'i bugün ve kısa zaman öncesine kadar tribün lideri olan birkaç kişi kaçırıyor ancak Karahasan'ın değil Ergün Gürsoy'un Marmaris'teki yazlığına gidiyorlar.
Hasan Vezir o tarihte nişanlı olabilir, evli değil sanırım, daha sonra evlendiği eşi de Fenerbahçe başkanı Tahsin Kaya'nın yeğeni olan Fulya Vezir.
Kaçırılma nedeni de GS ile anlaşma olmasına rağmen Fener'in bir maçı daha olması (Kadıköy'de kupa finali 2.ayak) ve stadda Hasan Vezir'in Fenerlilerce alıkonması endişesi.

Yasin dedi ki...

Bu arada Karahasan halen atlayıp arasıra deplasmanlara sessiz sakin gelir. İmajının aksine son derece medeni ve kültürlü biridir.

Sade dedi ki...

bu nasıl gülüş lan çok güldüm :)))