14 Şubat 2011 Pazartesi

FUTBOLUN ROBIN HOOD'U GERI DONUYOR















Nottingham Forest 1977-78 sezonunda şampiyon olduğunda günümüze kadar geçen zaman diliminde 2.ligden gelip İngiltere şampiyonluğuna ulaşan son takım olmuştu. 27 sene sonra ülke futbolunun üçüncü kademesine düştüklerinde ise o seviyeye kadar düşen ilk Avrupa şampiyonu oldular. Bu iki uç arasında geçen çeyrek asırlık sürede Forest sadece tüm ada futboluna yön veren bir takım olarak kalmadı. Aynı zamanda tüm zamanların en büyük hocalarından birinin, hatta ikilisinin kariyerlerinde çok önemli bir atılım yapmasına sahne oldu. Bugün Brian Clough, İngiltere ulusal takımının başına geçmemiş en büyük hoca olarak biliniyorsa bunun en önemli sebebi 270 bin kişilik Nottingham şehrini Avrupa’nın zirvesine oturtmasıdır.

Nottingham Forest, 1965’te kurulduğundan sonraki dönemde federasyon kupası başarısı yaşamış, İrlandalı hoca Johnny Carey yönetiminde lig ikinciliğini yakalamış bir takımdı ama hiçbir zaman ülkenin önde gelen takımlarından birisi olarak görülmedi. Zaten bu dönem öncesindeki uzun bir süreyi ikinci ligde geçirmişlerdi. Ancak ezeli rakip Notts County’den daha ileride olmayı kısa sürede başardılar.

1975 yılına gelindiğinde Nottingham Forest, takımın başına, Leeds United’a efsane yıllarını yaşattıktan sonra İngiltere ulusal takımının başına geçen Don Revie’nin yerini alan, ancak bu görevde sadece 44 gün (6 maç) dayanarak kovulan Brian Clough’u getirdi. Clough 1972’de, 3 sezon önce 2. ligden çıkardığı Derby County’i şampiyonluğa taşımıştı (bu şampiyonluk kulübün tarihindeki 2 şampiyonluktan biridir). Ancak hem o kulüpte hem de Leeds United’da yönetimle ve futbolcularla birçok çekişme yaşamış, üstelik Leeds United’a yardımcısı ve dahası yoldaşı Peter Taylor olmadan gitmesi (Taylor, Derby sonrası beraber gittikleri Brighton Hove & Albion’ın başında kalmayı tercih etmişti), 2 yıl önce piyasaya sürülen “The Damned United’ filmine esin kaynağı olan o kabus dolu Leeds günlerinin yaratılmasına da sebep olmuştu. İkili 1975 yılında tekrar birleşti. O sırada Forest ikinci ligdeydi ve kimse o takımın sadece 3 yıl sonra bırakın İngiltere’yi Avupa’nın zirvesinde olacağını tahmin etmemişti. 1976-77 sezonunda üçüncü olarak 1. lige yükselmeyi başardılar. Yükselir yükselmez de şampiyon oldular. İzleyen de sene de finalde Malmö’yü mağlup ederek Avrupa şampiyonu. Bu inanılmaz bir başarıydı. Takım 1978-79 sezonunda ligi şampiyon Liverpool’ın takipçisi olarak bitirmek zorunda kaldı ancak, Hamburg’u fınalde 1-0’la safdışı bırakarak Avrupa şampiyonu unvanını kimseye bırakmadı. Ancak bu müthiş dönemin ardından, 1980 yılında Clough ile Taylor’ın arası yine açıldı. 2 yıl sonra da Taylor eski takımları Derby County’nin başına geçti. İlişkileri o kadar sertleşti ki, Clough Taylor için “yol kenarında arabası bozulmuş olsa ve otostop yaptığını görsem, durmak yerine üzerine sürerim” demiştir. Taylor sonraıs, Clough Forest ile 4 Lig Kupası kazandı ama hiçbir zaman şampiyonluğu yakalayamadı. 1993 yılında küme düştüklerinde ise rüya bitmişti. İngiliz futbolunun en nev-i şahsına münhasır kişiliklerinden birisi görevi bıraktı. 18 yıl görevde kalmasının ardından kulüp 27 senede 8 menajer değiştirdi ve Premier Lig’de sadece 4 sezon geçirdi.

Takım 1999 yılında, Ron Atkinson yönetiminde küme düştü. Futbol sahasındaki başarısızlığı, mali çöküş de bekliyordu. Takımı eskş günlerine döndürmek içni göreve gelen, David Platt İtalyan oyuncuların da içinde bulunduğu 12 milyon paundluk bir harcama yaptı bu hiçbir işe yaramadı. Birkaç kez atlatılan 3.lig tehlikesi sonunda kapıyı çaldı ve kulüp 2005 bahar aylarında uçuruma yuvarlandı. Göreve gelen Colin Calderwood takımı oradan çıkararak Championship’e taşıdı, Ocak 2009’da göreve gelen Billy Davies ise ilk sezonunda lige tutundu. Geçtiğimiz yıl play-off’ta Blackpool’a mağlup oldular. Bu sezon ise işler daha da iyi gidiyor. Takım bir başka eski Premier Lig demirbaşı Queens Park Rangers’ın 7 puan gerisinde ikinci sırada, ama 2 maçları eksik. Bunları kazanmaları halinde şampiyon olarak Premier Lig’e gelmek için önemli bir aşama kaydedecekler. Takım ligdeki son 8 maçtaki potansiyel 4 puanın 22’sini aldı,üstüste 5 maç kazandılar ve kendi evleri City Ground’da 33 maçtır mağlup olmuyorlar. Yüksek ihtimalle, teknik direktör Davies 4 galibiyet 1 beraberlik aldıkları Ocak ayının menajeri seçilecek. Ancak asıl büyük sınavları bu hafta sonu Pazar günü. Lider QPR deplasmanı için Londra’ya gidiyorlar (Bu yazinin yazilmasindan sonra mac 1-1 berabere bitti).

Robin Hood’un
mekanı romanı okuyanların çok iyi bildiği gibi Sherwood Ormanı’dır. Orman Nottinghamshire sınırları içindedir ki zaten Forest de “orman” anlamına gelmektedir İngilizce’de. Bir zamanların Robin Hood’una, İngiliz futbolunun her zamankinden fazla ihtiyacı var belki de. Zira tepede yer tutmuş ve bir çeşit İngiliz futbolunda burjuvazi sınıfı yaratmış zenginlerden alıp ortadireğe verecek ya da en azından kendisine saklayacak bir takıma fena halde ihtiyaçları var. Napoli bu sezon Serie A’da, Maradonalı yıllara dönüşü arıyor. Nottinghamlılar da Clough dönemini anıyorlardır yüksek ihtimalle.

4 yorum:

orkut dedi ki...

coooome on youu reeeeedddsss!!

Adsız dedi ki...

Hocam eline sağlık çok güzel bir yazı olmuş ama bir hata yapmışsın. Bildiğim kadarıyla Arthur Conan Doyle'un "Robin Hood" isimli bir eseri yok.

eren kıyak dedi ki...

Dutchman hocam yanılmıyosam Forest 1865 yılında kuruldu bir hatan olmalı.Notts Country'den 3 yıl sonra kurulan ikinci futbol kulübüydü. Bu arada EPL'ye hergün bir adım daha yaklasmaktalar umarım görürüz onları EPL'de :)

Flying Dutchman dedi ki...

ya hakkaten ne yapmisiz
Sherlock Holmes'u Robin Hood yapmisiz