30 Nisan 2011 Cumartesi

10 FUTBOLCU DRAMI


















Uzun zaman önce Top 10 Anlaşılmaz Futbol Ritüeli'ni yazdığımızda futbol sahasında, genelde futbolcuların çözemediğimiz, kaynağı belli olmayan ve bir mantık çerçevesine oturtamadığımız davranışlarını sıralamıştık. Bir de saha içinde düşülen dramatik durumlar var. Tabii burada bilinen kaleci dramı tipi klişelerden uzak duracağız yoksa 6 tane gol yemiş kalecinin dramından bahsetmenin bir anlamı yok, ya da bir maçta kendi kalesine 2 gol atmış adamın. Bizimkisi biraz daha ayrıntıda gizli olanlar.

1-Jübilenin yancısı: Takıma katılalı 2-3 hafta olmuştur. Takım için kaynaşma henüz sağlanamamıştır. Derken takımın abilerinden birisinin jübilesi gelip çatar. Oyun başlar, 15 dakika geçer ve hakem düdüğü çalar. O an kaynaşmak için büyük fırsattır. Arkadan alkışlayarak sırıtılır, ben de sizdenim lan mesajı vermek için hiç tanımadığı adamı omuzlarına alan da vardır. O şartı bulamayanlar arkadan şort veya formaya sarılıp yancılık yapar.

2-Cezali sampiyon: Bir futbolcu icin en buyuk iskencelerden birisi herhangi bir kupanin yari finalinde gordugu kartla cezali duruma dusmektir. Zira final macinda ya tribunde ya da kulubede oturur. Bu oyuncu icin bazen kupanin kazanilmasi bile daha buyuk ciledir, zira mac boyunca ter akitmis formasiyla mucadele etmis arkadaslari madalyasini alirken o takim elbise veya esofmanla kursuye cikar. Arkadaslari gulup eglenirken o kravata ceketle adapte olmaya calisir ama yok, samimi durmaz. Roy Keane ve Paul Scholes'un basina 1999 yari finalinde bu gelmistir mesela.
















3-Gol sevinci yancisi: Bu da bir baska yanci. En buyuk ornegi yabanci oyuncularin kendi aralarindaki gol sevincine adapte olmaya calisirken yaptigi acaip hareketlerle karsimiza cikan Turk futbolcusudur. Yengec Dansi'ndaki Semih Şentürk boyle olmustur misal. Zira her sevinc timsah yuruyusu gibi kolay adapte olunasi degildir.

4-Futbolcu dugunundeki sap: Bu sadece futbolcuya ozgu bir durum degildir ama futbolcunun basina geldiginde dunya alemin duymasi acisindan farklidir. Yildiz futbolcunun dugunune gelen takim arkadaslari ve ciftleri "goz kamastirirken" ozellikle genc oyunculardan kurulu masa limonata ve kuru pasta ile ehehehe diye kameralara guler. Kiyafetleri ayri bir efsanedir. Yasi gecgin olanlar "muzmin bekar" sifatiyl isi kurtarir, gencler dans pistinin maymunu olur. Sabri'nin evlilik oncesi boyle cok macerasi vardir.

5-Elementary Seremoni: Turk futbolcusunun Ingilizce bilmemesi olaganustu bir durum degil. Acun Ilicali Anadolu Lisesi mezunu olsalar bile ben raziyim ama Hasan Sas'in yillar boyu kaleye giderken dusuruldugu her pozisyonda hakeme gidip 'e goooooo' diye kart istemesini gorunce icim parcalanirdi. Ama daha otesi seremonideki kaptanin Ingilizce bilmemesidir. Bir Turk futbolcunun seremonide kullandigi kelimeler "ball, this, you, okay, first half" gibi kelimelerden ibarettir. Yazi turada heads-tails olayini nasil beceriyorlar onu hala bilmiyorum.

6-Cakma Sinefil: Onemli bir mac oncesi futbolculari motive etmek isteyen teknik adam sinemaya gitme yolunu secer. Tum takimla sinemanin bir alonu kapatilir. Ancak zaman zaman ortalama seyircinin takip etmsi zor bir film secilir. Sinema cikisi mikrofonlar uzandiginda "ehehe cok guzeldi cok eglendik, gerci ben Recep Ivedik'i daha cok begenmistim" turu bir yorum gelir. En buyuk hayalim bir gun Mustafa Sarp, Baris Ozbek ve Ayhan Akman'la oturup David Lynch'ten Mulholland Dr.'i izlemek.

7-Valla birakmam: Bu ozellikle Hakan Sukur'un basina gelirdi. Attigi gollerden sonra mutlaka icine giydigi tisortlerle birilerine mesaj yollamakla mesgul olan Hakan golu atar ancakbir turlu saha kenarina gidip formasini acamadigindan mesaji veremez bu yuzden de arkadaslarinin karambolunde cirpinirdi. Hatta Westfalen'deki Juventus macinda attigi golden sonra uzerine kosan Petre'yi sirf mesaj vericem diye boynundan itmisligi vardir. Bir de Bebeto'nun 1994'te cocugu olmasi sebebiyle attigi golden sonra bebek sallama hareketi yapmasini her mac sonrasi yapip "yahu bu adamin karisi da her hafta cocuk mu doguruyor"dedirten Trabzonlu Soner vardi...

8-Kenara işe kenara: Mahalle maclarinda isimiz kolaydi. Takimlara top gelmesi aninda macin oynandigi muhitteki en yakin agac veya direk dibine gidilerek isenir ve eskisinden daha iyi sekilde maca girilirdi. Futbolcunun boyle bir luksu yok. "Orasi"na top gelmesi halinde yapilan sey saglik mudahalesi ama o daha komik. Saglik gorevlisinin sortun icine gitmesi icin buldugu her delikten spreyi iceri sikmaya calismasi ve akabinde adama kisa bir handjob uygulamasi meshurdur.















9-Forma mankeni: Yeni sezon acilir, yeni formalar tanitilacaktir. Genelde o kulubun en sevilen futbolcusu ve yakisiklisi secilir. Bu ikili genelde sirf "cocuk sevindirik olsun lan"diyerek fonksiyonsuz carpik bacakli da olsa secilmis bir ucuncu futbolcuyla desteklenir. Iste bu ucuncusu podyuma ciktiklarinda diger ikilinin yaninda Kalayci Bekir'in ciragi gibi kalir. Dusunun simdi, Harry Kewell, yaninda Lorik Cana, onlarin yaninda Ali Turan....Olmadi

10-@2'yi takmiyoruz beyler: Bu ozellikle yabanci kalecilerde cok fazla rastlanan bir durumdur. Frikik oncesi kaleci baraji itinayla ayarlar, bagirir cagirir. Sonra frikik atilir. Top gol oldugunda tepkisiz kalinir ama usten auta giderse yabanci kaleci mutlaka kaleden firlar defansa kendi dilinde bir seyler saydirir. Barajdakiler once birbirine sonra kaleciye bakar, zavalliyi kimse anlamaz ve herkes arkasini donup yurur. Hatta bazen bu mac sonlarinda ise kaleci zaman gecirmekten sari kart da gorur. Izleyen frikikte ayni hatalar tekrarlanir.

2 yorum:

Smt dedi ki...

gol sevinci yancısı dedin mi, şu videodaki dramın üstüne dram tanımam.

http://alkislarlayasiyorum.com/icerik/26354/sambaya-yanci-olmaya-calisan-emre-belozoglunun-drami

Bozkurt K.Yılmaz dedi ki...

Güzel ve keyifli detaylar :)