3 Nisan 2011 Pazar

AKILLARA ZARAR 10 FİLM SERİSİ

























Yasak Sokaklar'ı listeye almayacağım için baştan bahsedeyim. Türk sinemasında seri film denince aklıma bu gelir. Emrah'ın tamirci çırağıyken Takeshi Kitano'nun Zatoichi'si gibi mahallenin asayiş memuru kesilmesi, derken okulun partisine gitmesi, bu partideki acaip figürler, Emrah'a aşık olan Seren Serengil her hayal sahnesinde pofuduk tavşanına, ayısına yumulup bir nevi Emrah niyetine onlarla foreplay yapması ve nice efsane. Bunun dışında başka serilerimiz de oldu elbet. Modern zamandaki çakma Hababam Sınıfı, Maskeli Beşler falan da filan..Bunlarla ilgili çok önceleri bir şeyler yazmıştık, içimize mi doğmuş ne o yazılardan birinde "dikkat ettim bu Şafak Sezer hangi filmde oynasa felaket oluyor" yazmışım. İçime doğmuş demek ki bu halis mulis Sincan magandasının sonra yapacakları. Neyse o başka bir Türkiye sorunu ben Hollywood sinemasından izlendikçe insanın içinden tüm kadrosunu gidip pataklamak gelen filmlere bir bakayım. Bu arada serinin 1 filmi elle tutulur bir şey olursa onu listeye almadım. Jaws gibi örneğin...

1-Scary Movie: Bak hangisi daha kötü seri bilmiyorum. Recep İvedik mi yoksa Scary Movie? Peker Açıkalın'la Şafak Sezer Türk sineması için neyse, Wayans kardeşler de Hollywood için o. Bu ikisini toplasan yaptıkları en müspet iş, (hangisinin hatırlamıyorum), birinin Requiem for a Dream'de rol almasıydı.

2-Police Academy: Mahoney, Harris, Lassard, Hightower, Tackleberry, Çavuş Callahan ince sesli Hooks ve diğerleri. Bu akıllara zarar seriden tam 7 tane çekilmiş hatta Rusya'da geçen sonuncusuna Ron Perlman ve Chistopher Lee de dahil olarak kendini paçavra etmiştir. Bu serinin kayda değer tek yanı İstiridye Barı ve hafızalara kazınan müziğidir.



3-Twilight: Kaç film oldu bilmiyorum. Bilmek de istemiyorum. Kız küçükken Panic Room'da oynamıştı onu haber ettiler dostlar. Peki dedik. Sanırım bir grup emo vampir bir kız için birbirini öldürüyor gerisi beni bağlamaz.

4-Children of the Corn: Stephen King bir röportajında bu film serisi için "yazdığım kitaplar arasında film uyarlaması en berbat olanı" der. Filmlerin hepsi birbirinden berbattır ve tümünün Imdb ortalaması 3,5 civarındadır.

5-American Pie: Pastaya ittiren abaza genç, flüt çalan içten içe azgın hatun, mature sevdalısı IQ fakiri abazan genç, "üniversitede kızlar teklif ediyormuş" oğlum efsanesinin Amerikan versiyonu apaçiler ve mutlu sonu "penetrasyon" olan seri...Ha bizim filmleri çok etkiledi o ayrı. Bkz. Çılgın Dershane

6-Tomb Raider: Sırf AngelinaJolie Lara Croft'u andırıyor diye, kostüm yapıp filme koyunca olmuyor işte. Milla Jovovich-Alice iyi kumardı ve en azından karakterin uyması açısından tuttu. Tomb Raider'dan geriye Jolie'nin yatay motorsiklet sürmesi kaldı.

7-Child's Play: Chucky, gelini, damadı, tohumu derken küçücük bebekten canavar yaratma çabası elde patlamıştır. Ha söylemeyi unuttum bebek de oyuncak bebek. Ama bebeğin suratını tam görünce tekme tokat girişilecek havada yapmışlar. Torunun ilk konuştuğu sahne de müthiştir. Aha aşağıda.



8-Rambo: Bak Rocky de kolpa filmdir ama ne bileyim ilk filmde Sly merdivenleri tırmanır, dördüncü film dibine kadar Amerikan milliyetçiliği koksa da izlenir falan hem toplamda serinin efsane bir soundtrack albümü vardır ama Rambo sözün bittiği yerdir. Bizimki dünyayı kurtarırken bir ara okla adamı havaya uçurur. Nasıl yaptı hatırlamıyorum.

9-The Blue Lagoon: American Pie'dan bir kuşak önceki ergen filmler böyle oluyordu. 2 tane sübyan adaya düşer. Dur ya ikimizin orasında farklı şeyler var, bir bunları birbirine değdirelim bakalım ne olacak diye uzun bir maceraya atılırlar. Sonunda ölüyolardı galiba. Hatırlamıyorum. Göl güzeldi yalnız, yanında iyi piknik yapılır. Devam filminde Milla Jovovich de boy gösterir.

10-James Bond: Bu listedeki en kişisel maddedir söyleyeyim. Hayatımda bir kere bile bir James Bond filminin tamamını izlemişliğim yoktur. Ama her filmin sonundan ya da başından 1 saatini izlemişimdir. Hiçbir James Bond'u sevmem, o tipik İngiliz ajanının her filmde sırf klişe yerini bulsun diye düşman kamptan bir hatunu götürmesine de ayar olurum. Malkoçoğlu > James Bond...O kadar

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Ben, tümünde senaryonun aynı olduğu(ilk başta dayak yiyip sonradan döven) ve 6.sıyla üstüne mum dikilen, Rocky serisinin bu listede yer bulabileceğini düşünüyorum.

Adsız dedi ki...

rambo şahanedir.

parrhesiastes dedi ki...

Yazının başlığını okuyunca aha dedim süper filmleri sıralayacak ama yazıyı okuyunca bir burukluk aldı içimi:)American Pie için yaptığın yorum on numara olmuş resmen tebrikler:)

Adsız dedi ki...

sean connery li james bond filmleri candır. tabi zevk meselesi saygı duyarım da malkoçoğlu> james bond demek resmen hıncal uluçluk olmuş.

Flying Dutchman dedi ki...

seninki de Ahmet Çakar'lık olmuş

"saygı duyuyorum seçimine ama Allah belanı versin" :))

Adsız dedi ki...

ahaha.bi daha baktım da resmen ahmet çakar a bağlamışım. kusura bakma artık.:))

drama dedi ki...

Abov naptın usta sen Polis Akademisi'yle büyüdü benim koca jenerasyonum

Adsız dedi ki...

Stephen king'in eserinden uyarlanan Stanley Kubrick'in "shining" filmini unutmasaydın keşke genelleme yaparken

Adsız dedi ki...

Arkadas yazdiklarina uc adet itirazim var:
1- Polis akademisi: Ilki efsanedir; Airplane gibi...

2- Rambo: Ilki ( aka first blood) saglam bir filmdir, severiz severler. Sonuncusud "La bir rahat durun, dellendirmeyin beni. Ahanda iste geliyom. Alayinizi..." tadindadir ki tadindan yenmez.

Selametle kal...