4 Mayıs 2011 Çarşamba

1982-83 HONG-KONG LİGİ VE GEORGE BEST, IORFA VE SHAKA
















"Hong-Kong'da lig mi vardı?" ile başlayıp "2010-11 Hong-Kong Ligi'ni bitirdik de 1982-83'e sıra geldi" arasında değişen bir yorumlama olabilir bu başlığa. Bu sezonu seçmemizin özel bir sebebi var elbet. Hikaye İskoçyalı bir işadamından George Best'e kadar uzanıyor, zira. Çok fazla lafı dolandırmadan sadede gelelim.

1958 yılında İskoç bir göçmen olan John Petrie Hong Kong'da yaşadığıyıllarda bir futbol kulübü kurmaya karar verir. İsmini ve armasını favori takımı Glasgow Rangers'tan alan Petrie Hong Kong Rangers kulübünün yaratıcısı olmuştur. Takım uzun yıllar boyunca genç oyunculara dayalı olarak mücadelesini verdikten sonra 80'li yıllarda tüm Hong Kong futboluna hakim olan, Britanyalı futbolcuları lige transfer etme furyasına katılır. 1980'lerin başı bu anlamda ligin zirve dönemidir. Aşağıda 1982-83 sezonunda oynanan ve birçok emektar Britanyalı'nın forma giydiği Bulova-Sea Bee maçının görüntüleri var. George Best bu maçta yeşil formalı SeaBee takımında 11 numarayı giyiyor. Best SeaBee'nin formasını sadece bu maçta forma giydikten sonra Hong Kong Rangers'a transfer olmuş ve burada da 2 maç oynadıktan sonra İngiltere'ye dönerek Bournemouth'da forma giymeye başlamıştır (hoş orada da 1 maç oynamıştır ya)...



Sea Bee'nin kaderi ise daha ilginç olmuştur. Takım 1990 yılına kadar bu isimle mücadele ettikten sonra 1990 yılında ünlü İsviçreli saat markası Ernest Borel'in sponsorluğuyla beraber adını da değiştirmiş ve 3 sezon boyunca ligde Ernest Borel adıyla mücadele etmiştir. 1993-94'te de Voicelink adıyla son kez lige katılıp kulübün kapısına kilit vurulmuştur. Onun boşalttığı yeri Golden kulübü doldurmuş ve 1999 yılına kadar ligde mücadele etmiştir.

























1980'li yıllar boyunca George Best dışında Hong Kong'a gitmiş ve birkaç maçtan, 1-2 sezona kadar yayılan bir yelpazede çeşitli takımların formasını giymiş oyuncuların sayısı bir hayli fazladır. Peter Aitken, Charlie George, Clive Heywood, Brian Greenhoff (Best ile Man. Utd'dan takım arkadaşıdır), Tommy Hutchison, John Marsh (Stoke City'de 15 yıl forma giymiştir), Derek Parlane (Glasgow Rangers ile İskoçya'da sayısız başarı kazanmıştır), Don Masson, bugün Cardiff City'nin başında olan Dave Jones, Theo de Jong, Seiko firmasının sponsorluğundaki Seiko SA ile 1982 ve 1983'te Hong Kong şampiyonluğunu kazanan, Ajax ve Total Futbol efsanelerinden Gerrie Mühren, Dick Nanninga, bir başka Hollandalı efsane Arie Haan, Rene van de Kerkhof, West Ham efsanelerinden Trevor Brooking, İngiliz futbolunun efsanelerinden Alan Ball ve 26 yaşında Happy Valley formasını giyen, bugünkü Stoke City'nin menajeri Tony Pulis bu isimlerin arasındadır. Daha ilginci bu sayılan isimlerin neredeyse tümü 1981-83 arasında Hong Kong'u tavaf ederek tam bir futbol ziyafeti yaşatmıştır.

Burada kapatırken 2 ismi de anmadan geçemeyeceğim. Blogun ilk yazılarından olan, Türk futbol tarihinin en kötü 10 transferinde ismi geçen, efsane 2 isim, kendi kendisine yan orta yapan Dominique Iorfa ve Tolunay Kafkas'a göre çok iyi göğüs istopu olduğu söylenen ama topu 5'ten fazla sektiremeyen Victor Shaka da Hong Kong Ligi'nde forma giymişler. Shaka Trabzon'dan ayrıldıktan sonra uzun yıllar Uzakdoğu'yu dolaşmış ve 2004'te Happy Valley ile kariyeri kapatmış. Iorfa ise 1996-97 yılında Instant Dict formasını giymiş.

Fiyasko Transferler

Hiç yorum yok: