17 Temmuz 2011 Pazar

EREDIVISIE 2011-12'YE DOĞRU: VVV VENLO



















1959 yılında Hollanda Kupası'nı kaldırmış olan VVV Venlo o yıldan bu yana Hollanda futbolunda hiçbir başarı sağlayamadı. Zaten 50'lerin sonu ve 60'ların başı kulübün en şaşaalı yılları. 1961'de elde ettikleri lig üçüncülüğü onların bugüne kadar elde ettikleri en iyi lig derecesi. 1961-62'de bu üçünülüğün hemen sonrasında küme düştüklerinde, üçüncü lige kadar giden bir yolculuk başlamıştı onlar için. Takımın Eredivisie'ye dönüşü 70'lerin ortasını buldu ama kalıcı olamadılar. 1985'te geri döndüklerinde Venlo kentindekiler, 60'lara dönüş sinyallerini aldılar. Hollanda-Sporting Lizbon başlantısının ilk temsilcilerinden olan Stan Valckx 1983-88 yılları arasında Venlo kentindeydi ve takım 1987 ve 88'de arka arkaya 2 kez ligi beşinci olarak tamamladı. Valckx PSV'ye transfer oldu ve bugün PSV'nin CEO'su olan Jan Reker da Roda JC'nin başına geçti (Valckx bugün, teknik direktörlüğünü bir başka hollandalı Robert Maaskant'ın yaptığı Wisla Krakow'un Genel Direktörü). Bu 2 hadise takımın son parıltılı günlerini yaşadığı anlamına geliyordu aynı zamanda. Aynen 60'larda olduğu gibi izleyen sezon 17. bitirip küme üdştüler. Sonra da 3 kez daha Eredivisie'ye uğradılar ama üstüste 2 sezon dahi göremediler (bu dönemde Nordin Amrabat da onların ligde tutunmasına yetmedi). Asansör takıma dönüşmeye başlamışlardı ki Keisuke Honda çıkageldi. Önce takımı Eredivisie'ye çıkardı sonra da orada tuttu. O gittikten sonra Venlo geçtiğimiz sezonu 17. sırada bitirip play-off maçlarına kaldı. Volendam ve Zwolle'yı eleyip üstüste üçüncü sezon Eredivisie'de mücadele etme hakkı kazandı ki bu 80'lerin sonundan berş gerçekleşmiyordu.

Venlo'nun başında Anderlecht'in iki bin yıl arasındaki geçiş döneminde en önemli oyuncularından olan Belçikalı Glen de Boeck var. De Boeck 2007-10 yılları arasında Cercle Brugge'un başında idi. İlk sezonunda takımı dördüncü yapmıştı ve 2009-10 sezonunda da Belçika Kupası finali oynadılar. De Boeck geçtiğimiz sezon Germinal Beerschot'un başındaydı. Takım ligi 13. sırada tamamladı ve Belçikalı hoca kuzey topraklara yelken açtı.

2 ilginç Japon oyuncusu var Venlo'nun bu sezon da. Birincisi 22 yaşındaki defans oyuncusu Maya Yoshida. Diğeri ise Robert Cullen. Daha önce blogda bahsettik. "Bu nasıl Japon yahu?" derseniz hikayesi basit. Baba Kuzey İrlandalı, anne ise Japon. Doğum yeri Ibaraki ve futbola da Japonya'da başlamış bir Japon vatandaşı, hatta Japonya 20 yaş altı takımında da oynamış. Bu yılın ocak ayında transfer edildi.

İrlanda asıllı Hollandalı Barry Maguire ile Borussia Monchengladbach'tan alınan Macel Meeuwis bu sezonun dikkat çeken transferleri. Honda'dan gelen 10 milyon euro hala bitmiş değil. Ancak geçtiğimiz yıl 11 golle takımın en golcü ismi olan Ruud Boymans'ın AZ'e gidişi, De Graafschap'tan sonra ligin en az gol atan takımı için hayra alamet değil. Venlo 15. sıranın üstünde nerede bitirirse bitirsin büyük bir iş başarmış olacak.

Sırada: De Graafschap

Eredivisie 2011-12'ye doğru: RKC Waalwijk

Eredivisie 2011-12'ye doğru: S.B.V. Excelsior

1 yorum:

august oscar dedi ki...

Yazı için çok teşekkürler. Hollanda ligiyle ilgili bilgi bulmak başka türlü mümkün olmayacak heralde.
Venlo biz Limburglular (!) için büyük önem taşıyor zira aslında bölgenin baş kenti Maastricht 2009'daki başarısının ardını getiremedi bir türlü. Aslında bu serinin ardından Maastricht Belediyespor'la ilgili bi yazı yazarsanız çok memnun olurum. Hala gözümde tütüyor Maastricht'teki zamanlarım..