2 Ağustos 2011 Salı

EREDIVISIE 2011-12'YE DOĞRU: AZ






















Yavaş yavaş zirveye doğru yaklaşıyoruz. Gertjan Verbeek'in Feyenoord'la geçirdiği kabus yılı (bir nevi uzatılmış Damned United) bir kenara bırakırsanız kariyerinin son 10 yılını hep iyi işler yaparak geçirmiş bir teknik adam. Heracles, Heerenveen, tekrar Heracles ve AZ. Şöyle söyleyelim, Feyenoord'u bir kenara ayırırsanız, kariyerinin son 6 sezonunda, çalıştırdığı takımlar hiçbir zaman 6. sıranın altında bitirmediler ligi. Koeman ve ardından kısa bir süre için göreve gelen Dick Advocaat sonrası görevi devraldığında, Louis van Gaal'in mirasının çok kısa sürede tüketildiği, başkanın ve baş sponsorun bankası olan DSB Bank'ın batışı sebebiyle reklamsız, gelirsiz kalan ve futbolcuların kaçtığı bir ekibi yönetiyordu. Lige çok iyi başlamadılar ama sezon sonuna doğru toparlayıp Avrupa Ligi vizesi aldılar. Bu sezon şampiyonluk yarışının içinde olacaklar bana göre. Takım 1981'deki şampiyonluktan sonra bir ara küme düşüp uzun yıllar orada mücadele etti. 1999'da geri döndüler ve 2008-09 sezonunda şampiyon oldular. Bu 2 şampiyonluk arasındaki dönemde kupa hep 3 büyükten birisine gitmişti. Ancak 2009 şampiyonluğu sonrası o kriz takımı dağıttı. Bugün şampiyon kadrodan çok az oyuncu halen AZ'de forma giyiyorlar. Maarten Maartens, Sergio Romero, Brett Holman bunlardan birkaçı.

Geçtiğimiz sezon attığı 15 golle takımın en çok gol atan oyuncusu olan İzlandalı Kolbeinn Sigþórsson bu sezon başı Ajax'a transfer oldu. Onun yerini Jozy Altidore ile doldurmaya çalışacaklar. Altidore'un Bursa dönemi pek iyi geçmemişti. Alkmaar kentine bonservisiyle beraber geldi. Ona alternatif olarak da Venlo'da iyi işler yapan genç Ruud Boymans'ı kullanacaklar. Co Adriaanse yönetimindeki Twente çok büyük futbol parıltısı gösteremese de Hollanda Süper Kupası'nı kazanarak bu sezon da zirveyi kovalayacağını gösterdi. Geçtiğimiz yılki 4'lü yine tepede olacak. Feyenoord?....Onların gidecek çok yolu var.

Twente son yıllarda Hollanda futbolunun "büyük" kavramını değiştirdi bir nebze. 2006-07 ve 2007-08 sezonlarında ligi dördüncü bitirdiler. İzleyen sezon ikinci oldular, sonra da şampiyonluğu kucakladılar. Geçtiğimiz yıl yine ikinci sıradaydılar. Bu çok net bir performans. Feyenoord bu dönemde sadece bir kez ilk dörde girebildi (2009-10 sezonunda dördüncü oldular). Bunun dışında son 5 yılda AZ ve NAC Breda da zirveye yakın sıralar elde ettiler. Son 5 yılda ilk 3 sıranın dışında hiç çıkmayan tek takım Ajax. Buna rağmen sadece geçtiğimiz sezon şampiyon olabildiler.

Hiç yorum yok: