14 Ağustos 2011 Pazar

EREDIVISIE'NİN MASKOTLARI

















Bu maskot işine çok taraftar değilim aslında. İçinde kim olduğu belli olmayan hayvandan bozma yaratıkları önümüzde getirip hoplatıp zıplatıyorlar. Ali Sami Yen'de maç boyu kenarda zıplayan Twiggy terliklerin içinde hep saçı sakalına karışmış, altın zincir-künye ve yumurta topuk sevdalısı tipler olduğunu hayal ettim. Zira böyle dışarıdan bakınca içinden Daenerys Targaryen çıkacakmış gibi duruyor ama pek sanmıyorum. Eredivisie'de maskotlar biraz daha söz sahibi. Maç öncesi tribünleri dolaşıp kalabalığı coşturuyorlar ve devre arasında miniklerin penaltı çekişmelerinde ortama gazı veriyorlar. Bazı maskotların futbol sahasına doğrudan müdahale etmişliği de var ki bununla ilgili geniş bir yazı yazmıştık. Bu yazı daha çok resim destekli, 18 takımın tek tek tanıtımı olacak. Ligde sadece 2 takımın "kıyafet giymiş" maskotu yok. Onları da aşağıda göreceksiniz.










ADO Den Haag (Storky)


The Hague dolaylarından gelen bir leylek Storky. Sebebi kulüp armasnda ve daha da öte şehrin armasında (yukarıda) bulunan leylek ve ağzında tuttuğu yılan. Efsanelerden gelen yılanın kötülüğü leyleğin de şansı simgelemesi sebebiyle ortaya çıkmış bir arma. "Stork" da zaten İngilizcede leylek anlamına geliyor.

















Ajax (Lucky)

Kendisi bir vaşak. Efsaneye göre Yunanistan'daki Olimpos dağında hayata gözlerini açmış. Kulüp üyeleri de Ajax'ın diğer Hollanda takımlarına göre nasıl "ballı" bir takım olduğunu kabul etmiş ve "şanslı" isminde bir vaşağı maskot olarak seçmişler. Seni hiç sevmedim vaşak...










AZ (Herry&Berry)

Herhalde bu kadar dört ayaklının arasında bir AZ yöneticisi zamanında "hayvanlığın lüzmu yok arkadaşım" diye masaya elini vurdu ki AZ maskotu insan kuklalardan oluşan bir takım. Yalnız bunlar tek kişi ile işi bırakmamış 2 tane zıpçıktı ile sahneye çıkmışlar. Bir de bu arkadaşların arasında tehlikeli bir yakınlaşma görüyorum, burası da Hollanda, sonra sorumlusu ben değilim.















De Graafschap (Guus)

Hem futbolcu hem teknik direktörlük kariyerine bir adam o kulüpte başlarsa, futbolculuk kariyerini o kulüpte bitirirse ve toplamda 11 sene o kulübe hizmet ederse maskota da ismini vermesi çok ihtimal dışı değil. Guus Hiddink'ten başkası değil De Graafschap'ın zebra maskotuna ismini veren. Yalnız hayvana bıyık yapmamışlar ona bozuldum. Takımın formasıyla da uyumlu nitelikte. İyi bir çalışma.



















Excelsior (Woutje Stein)

Bu takım niye pilot takım olmaktan öteye geçemiyor aha kanıtı. Şu tipe bakar mısınız. Futbol kulübü müsünüz, Afacan Dennis filmine oyuncu velet mi yetiştiriyorsunuz, azıcık ciddi olun.Woude bugün artık Hollandacada az kullanılan bir kelime ve "orman" anlamına geliyor. Woudestein bugün takımın maçlarını oynadığı stadyumun ve yerleşim yerinin adı.

















FC Groningen (Groby)

Kuzey kutbundan gelen, soğuk havaları sevdiği için, ülkenin en kuzeyindeki Groningen'de karar kılan Groby'nin ismi "Groningen" kelimesinin ilk 3 harfi ve Hollandacada "ayı" anlamındaki "beer" kelimesinin birleşiminden üretilmiş. Severim bu keratayı, bir ayılığını da görmedik şu zamana kadar.

FC Twente

İşte delikanlı kulüp. "Maskotla falan ne uğraşıcam arkadaş ben çıkar topumu oynarım" demişler. Maskot falan yok. Arada maçtan maça ortaya bir çocuk çıkarıyorlar ama bildiğin homo sapiens. Flora faunayla hiç muhattap olmamışlar. Bir kez daha gözüme girdiniz lan Enschede halkı.

















FC Utrecht (Tiger)

Aha bizim kaplanlar. Asli olarak desteklediğim takımın simgesinin aslan olmasının ardından sempati duyduğumuz FC Utrecht'in maskotunun kaplan olması da bizim şansımız. Yalnız elemana bir isim bulmamışlar, direk "kaplan" diye anılıyor, "öküz bildiğin öküz" der gibi, ha kendisinin "my name is Gladiator" şeklinde bir havaya girdiği de söylenir. Tüm sap maskotlara rağmen bizimkinin bir de sevgilisi vardır. Tiger Girl.


















Feyenoord (Coentje)

De Graafschap gibi kulüp efsanesinin adını maskotuna veren bir başka kulüp. Tam 17 sene Feyenoord forması giymiş ve 5 lig, 1 Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ve 1 Kıtalararası Kupa kazanan, Ocak ayında hayata veda eden Coen Moulijn'in adını alan Coentje. Feyenoord Moulijn'a efsane bir anma günü hazırlamıştı De Kuip'te.
























Heerenveen (Heero)

Maskotu bir insan karakteri olan takımlardan. Heerenveen ve "hero" kelimesi güzelce birbirine yedirilmiş. Arada federasyonla kontrat imzalayıp milli takımın da maskotluğunu yapmışlığı var. Gördüğünüz gibi Heerenveen sadece futbolcusunu, hocasını değil maskotunu bile ucuza alıp pahalıya satıyor. Ben dünyada bunlar kadar ticari kafası olan kulüp bir tek Porto'yu ve komşuları Groningen'i gördüm zaten.
























Heracles (Bultje)

Para insana neler yaptırıyor. Hollandanın ünlü camping firması Beerse Bulten, kulübün minikler takımıyla olan organizasyonlara sponsor olunca maskotun adı da "Bultje" olmuş. Yoksa bildiğin tavşan bizimki. Yalnız kulüpte söz sahibi bir isim. Geçtiğimiz günlerde Metro gazetesi sezon öncesi kulüpleri incelerken, o kadar adamın içinde bizim tavşanın görüşlerini almıştı.

NAC Breda

Maskot işine girmeyen diğer kulüp.





















NEC (Bikkel)

Bu arkadaşlar işi fazla ciddiye almış. NEC'in sembolü bir Roma askeri olan Bikkel. Peki neden Roma askeri? İşin içinde Den Haag'da olduğu gibi şehrin geçmişi var. Milattan önce 1. yüzyılda Romalılar buraya bir askeri kamp kurmuşlar ve hatta Hollanda'nın Roma İmparatorluğu geçmişine sahip 2 kentinden birisi Nijmegen. O yüzden de o taraftan girmişler maskot işine.



















PSV (Phoxy)

Yine güzel bir zeka ürünü isim. PSV'nin maskotu bir tilki. İngilizcede "tilki" anlamına gelen "fox" kelimesinin ilk harfi takımın uzun süreli sponsoru, Hollandalı elektronik eşya devi Philips'in, ilk iki harfi olan "Ph"nin e"f" şeklinde okunmasıyla birleştirilmiş. Bir de forma numarası var. 99.



















RKC (RiKCy)

Aha bu da takımın ismiyle uyum sağlayayım diye nasıl batırılır onun örneği. Bir de yılların aslanını sarı-mavi renklere bulamamışlar mı, iyice tepemin tasını attırmışlar. Zaten asansör takım olmaktan başka bir fonksiyonları yoktu, size müstehak.

























Roda JC (Lucky)

Şimdi bu iş karışık. Roda'nın maskotu olan köpek "Lucky" 2000 yılında hayata gözlerini açmış. Ajax'ın ise yukarıdaki vaşak "Lucky"i ne zaman peydahladığı belirsiz. Yalnız insan daha iyi bir cins seçer. Husky seç, doberman seç, olmadı labrador seç, bu nedir böyle Rintintin gibi?



















Vitesse (Hertog)

İşte arkadaş, şu maskot listesinin en delikanlı üyesi. Kıyafet yok, maske yok, bildiğin kartal. Benfica'da olduğu gibi maçlar öncesi sahaya getiriliyor. Vitesse'nin hem kulüp hem de şehir armasında kartal çok önemli bir figür. Germen dilinde "Arnu" kartal, "heme" de "ev" anlamına geliyor. Yani şehrin adı da bir anlamda "kartalların evi" demek.






















VVV (Koelie)

Bir başka köpek ve bir başka uzun kulaklı köpek. Bir de, bizim dilimizde de artık çok kullanılan "cool" kelimesinin Hollandaca karşılığından isim türetmişler. Bunun nesi "cool" yahu!

Maskotun ÇilesiBağlantı

Hiç yorum yok: