4 Aralık 2011 Pazar

BİRA GEÇİDİ vol.2: PILSNER URQUELL

























Hollanda'nın ulusal kahramanı Heineken ile başladık, Çeklerin ulusal kahramanı ile devam edelim. Pilsner Urquell'in bir başka özelliği dünya tarihinin ilk "Pilsner", yani hafif alkol oranlı birası olması. Zaten anavatanı da Çeklerin, bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde mücadele eden Viktoria Plzen takımının çıktiği şehir olan Plzen. Dolayısıyla Plzen şehri dünyanın bira merkezlerinden bir tanesi, hatta Atalarından birisi. Zaten Efes Pilsen'deki "Pilsen" kelimesi de buradan geliyor.

Çeklerin başka biraları da var. Örneğin 1993'ten beri Çek 1. Futbol Ligi'nin ana sponsoru olan Gambrinus gibi. Hatta lig de Gambrinus Liga olarak anılıyor. Tabii Gambrinus Liga'nın son şampiyonunun, Urquell Pilsner'in anavatanı olan Plzen'den çıkması manidar oldu. Çekler Avrupa'nın kişi başına en fazla bira tüketen ülkesi. Her devlet memuru, kadın-erkek demeden iş çıkışı bir kafeye gidip birkaç bardak içmeden evine gitmiyor. Üstelik ilk bardağın ilk yudumunda yarıya kadar inmeden. Bunun bir başka nedeni de market-kafe fiyatları arasındaki ılımlı fiyat farkı. Örneğin Hollanda'da bir süpermarkette 1 euroya satılan 50cl'lik bir biranın fiyatı barlarda 4-4,5 euroyu bulabiliyor. Bu fark Çeklerde çok daha az, zaten bira fiyatları kron kullanan ülkede euro cinsinden 0,8 cent-1 euro arası. Ortalama bir Çek için Batı Avrupa'daki fiyatlar fahiş denebilecek derecede.




















Pilsner Urquell, aynen Heineken gibi, "adım yeter" tadında bir bira. Alıyorsunuz, içip zevk alıyorsunuz işte. Standardı belli, "pilsner" türünün hakkını sonuna kadar veren, macera aramayan bir bira. Yukarıda görülen resim Plzen kentindeki ana fabrikanın girişi. Kapının sol tarafındaki geçitin arka tarafında fabrika ve bacası görülebilir. Zaten kapıya baktığınızda tarihini az çok tahmin edebiliyorsunuz. Çek Cumhuriyeti'ne yolu düşecekler için tatmak şart, Plzen'e yolu düşecekler zaten istemeseler de mutlaka bir yerlerde karşılaşacaklardır.

Alkol oranı: % 4,4
Tür: Pilsner
Uyruk: Çek Cumhuriyeti
Standart Ambalaj: Şişe (33 cl, kutu 33cl, 50 cl)
FD'nin Notu: 3.9/5










Bira Geçidi

4 yorum:

beyenpe dedi ki...

çok genel ve sığ bir görüş olabilir ama henüz içip de beğenmediğim çek ve slovak birası yok desem yeridir. ha 50 tane içmedim ama 5-10 tane içmişimdir. eğer denemediysen özellike gambrinus, starobrno ve breznak'ı şiddetle tavsiye ederim.

roland deschain of gilead dedi ki...

çok güzel bi oyunu vardı bunun. düşen bira şişelerini yakalıyorduk.

LaCatolica dedi ki...

Gerçek pilsen içmek isteyenler bu birayı rahatlıkla deneyebilir.

Benim Çek biraları denince favorim velkopopovický kozel dir. kozel çekçe'de(ayrıca birçok slav dilinde örn.rusça) keçi anlamına geliyor.Prag yakınlarında ki tesislerine gidip biranızı yudumlayıp kasabayı gezebilirsiniz.

erk dedi ki...

prag'da dilencilerin de ekmek yerine bira parası dilendiklerini şuraya not düşmezsem eksik hissederim.