11 Aralık 2011 Pazar

BİRA GEÇİDİ vol.3: MURPHY'S IRISH STOUT/RED



















Hollanda ve Çek Cumhuriyeti'nden sonra her Türk gencinin 24 saat boyunca içki içildiğini ve hatta iş yerlerinde 9'dan 5'e bira servisinin olduğunu düşünerek yıllarca içten içe bir İrlanda fetişizmi beslediği İrlanda'nın güzide şehri, yıllar önce Kubilay Türkyılmaz'ın üzdüğü Cork'un gurur kaynaklarından Murphy's biraları ileserimize devam ediyoruz efendim.

Murphy's 1856 yılında Cork'ta Lady's Well Brewery adıyla kurulduktan sonra yıllar boyu ulusal ve uluslararası pazarda faaliyetini sürdürdü. Ancak yurt çapında ciddi anlamda tanınması Hollanda'nın devi, serinin ilk halkasında işlediğimiz Heineken'in, 1983 yılında fabrikayı satın alması ve adını Murphy's Brewery olarak değiştirmesiyle oldu. Hemen ardından Heineken bir stout birası olan Murphy's Irısh Stout'u fabrikanın yıldızı olarak piyasaya sürdü. Amaç pazarda Guinness ve Beamish'in liderliğini zorlamaktı. Bunun için Guinness kadar sert olmayan ve onun kadar ağızda acı tat bırakmayan, aromasına biraz İrlanda Kahvesi karıştırılarak oluşturulmuş bir formül kullanıldı. Stout 1997'ye kadar firmanın en büyük silahıydı.


















Derken 1997'de Heineken'in kıvrak zekaları daha çekici bir ürünü ortaya sürdüler. Muprhy's Irish Red. O günden sonra Irish pubların değişmez biralarından olan bira Stout'un uluslararası başarısını katladı ve birçok markete giriş yaptı. Heineken de bunu bizzat Hollanda marketlerini kullanarak destekledi. Bugün Murphy's Red, özelikle 33'lük 6 şişeli standart paketiyle birçok kişinin gözdesi olduğu gibi Irish barların da en çok tercih edilen "pint" içeceklerinden.























Şahsen Guinness'ci arkadaşlara saygımız sonsuz ama "ben Guinness'in o keskin tadına bir türlü kendimi alıştıramadım" diyenler Murphy's'e buyursun.

Murphy's Irish Stout

Alkol oranı: % 4
Tür: Stout
Uyruk: İrlanda/Hollanda
Standart Ambalaj: Şişe (33 cl, 50 cl)
FD'nin Notu: 3.4/5

Murphy's Irish Red

Alkol oranı: % 5
Tür: Dark Lager
Uyruk: İrlanda/Hollanda
Standart Ambalaj: Şişe (33 cl)
FD'nin Notu: 3.7/5

Bira Geçidi

2 yorum:

LaCatolica dedi ki...

Murphy's Irish Stout güzel biradır lakin Ukrayna ve Rusya raflarında fiyat olarak pek de tatmin edici değildir.Birçok biradan daha pahalı ve bu yüzden prk de tercih edilmemektedir

Başar Bölükbaş dedi ki...

Guiness Turkiyede yok! Yurt disindan ucreti karsiligi bana gonderebilecek arkadaslar varsa buraya yazabilirler mi? Kargo felan tum masraflari karsilarim. Birde cok ciddi dua ederim gonderene :)