3 Ocak 2012 Salı

1974 NEWCASTLE UNİTED'IN NOTTINGHAM SEFERİ





Şu görüntünün üzerine "yine de şahlanıyor aaaaman" melodisi anca oturur. 12 Ağustos 2007 tarihinde, Trabzonspor'un Sivasspor'la oynadığı lig maçının 92. dakikasında sahaya bir taraftar dalmış ve maçın hakem tarafından tatil edilmesine yol açmıştı. Maç Avni Aker'deydi, Trabzonspor 1-0 öndeydi ve muhtemelen 1-2 dakika sonra galibiyet uzanacaktı. Bu şartlarda bir Trabzon taraftarı neden sahaya dalar bugün bile hala çözememişimdir. Maçın skoru 3-0 Sivasspor'un lehine tayin edildi. Dolayısıyla o, takımı yakan bir saha istilasıydı. Yukarıdaki ise takımı ihya eden bir istila.

Tarih 9 Mart 1974. FA Cup çeyrek finalinde Newcastle United St. James' Park'ta Nottingham Forest'i konuk eder. İkinci devrenin başında, durum konuk ekip lehine 2-1 iken (golleri Ian Bowyer ve Liam O'Kane atmıştır) maçın hakemi Gordon Kew, Forest lehine bir penaltı çalar. David Craig, Duncan McKenzie'yi indirir. Ancak bu karara uzun süre itiraz eden Newcastle'lı defans oyuncusu Pat Howard kırmızı kartla oyun dışı kalır. George Lyall topu ağlara gönderir. Dakikalar 55'tir. Newcastle 3-1 mağlup durumdadır, sahada da 1 kişi eksiktir. Maçı çevirmek için bir mucizeye ihtiyaçları vardır. O mucize tribünlerden gelir.

Bugünkü Sir John Hall tribününün bulunduğu bölgeden (polis raporuna göre) 300-500 arası taraftar sahaya iner ve Nottinghamlıların bulunduğu tribüne doğru koşmaya başlar. Yine polis raporuna göre 2 Nottingham'lı oyuncu saldırıya uğrar. 2'si kafatasından yaralanan 23 kişi hastaneye kaldırılır. 103 kişi kısa bir tedavi görür ve polis toplamda 39 kişiyi tutuklanır. Hakem soyunma odasına iner.

Takımlar sahaya döndüğünde işler değişmiştir. 54.000 kişinin desteğini arkasına alan ve sahanın istilası sebebiyle abondone olmuş Nottingham takımını yakalayan Newcastle son 20 dakikada maçı çevirir. İlk Önce Terry McDermott penaltıdan farkı 2'ye indirir. Ardından da yukarıda göreceğiniz goller gelir. John Tudor'un uçan kafası ve Bobby Moncur'un golüyle Newcastle son 20 dakikada 3 gol atıp 4-3 öne geçer. Moncur'un golü ofsayt kokmaktadır ama efsaneye göre yardımcı hakem o istiladan sonra bayrağı kaldırmaya cesaret edemez. Newcastle maçı kazanıp, yarı finalde Burnley'in rakibi olur.

Ancak, federasyon sonucu iptal eder. Maçın tekrar, tarafsız bir sahada oynanmasına karar verilir. 18 Martta Goodison Park'a çıkar takımlar. Maç 0-0 biter. Bir maç daha gerekir. 21 Martta yine Goodison'da Malcolm MacDonald'ın golü Newcastle'ı yarı finale götürür. Magpies Burnley'i de geçip finale yükselir ama Liverpool'a boyun eğer.

Hiç yorum yok: