21 Ocak 2012 Cumartesi

AFRİKA ULUSLAR KUPASI


Kara Kıta'nın kupası bugün başlıyor. Bu kupayla ilgili güzel bir hazırlık için Hayatım Futbol 16. sayıyı okumanızı öneririm. Şurada takımlarla ilgili geniş bir araştırma var.Ben de Eric Gerets'in takımı Fas ile ilgili bir yazı yazdım. Gelecek yıldan itibaren kupa tek haneli yıllarda oynanacak yani gelecek yıl bir kupa daha var. Güney Afrika Cumhuriyeti'nde oynanacak. Sonrasında 2015 Fas ve 2017 Libya olmak üzere kuzeye gelecek. Kamerun, Nijerya, Mısır gibi devler yok. Dolayısıyla son 3 şampiyondan farklı bir şampiyon izleyeceğiz. Mısır, 2006, 2008 ve 2010'da kazanmıştı. 2004'te de gülen taraf Tunus'tu. Yani son 4 turnuva Kuzey Afrika takımlarının hakimiyeti ile geçti. En son 1976'da kupayı kazanan Fas turnuvanın Fildişi Sahili ile birlikte favorisi. Bir kaç anektod verelim.

Fildişi'nin 23 kişilik kadrosunda ülke sınırları içnide forma giyen hiçbir oyuncu yok. Yani 23 lejyoner oarada olacak. Gine'de ise 22 oyuncu yurt dışında forma giyiyor ve Pascal Feinduono şu anda hiç bir kulüple kontratı bulunmuyor. Burkina Faso'da ülke içinde forma giyen oyuncu sayısı 1, Senegal'de ve Gana'da 2. Sudan 23 futbolcusunun 23'ünün de Sudan'da top koşturması ile kendi alanında lider. Dahası 23 kişilik kadroda Al-Merreikh takımından 10, Al-Hilal takımından 9 oyuncu var. 16 oyuncusu yurt içinde forma giyen Botswana onları takip ediyor. Ama Botswana'nın yurt dışında oynayan 6 oyuncusu da etrafını çeviren Güney Afrika'dan, yani kıta dışında oynayan oyuncuları yok.

Fransa elbette lejyonerlerin en çok toplandığı ülke. 23 kişilik Mali kadrosunun 14'ü Ligue 1'de top koşturuyor. 16 takım x 23 kişilik kadro = 368 oyuncunun 59'u Fransa'da forma giyiyor. 16 takımın başında Afrika kıtasından Senegal, Fildişi, Sudan, Angola, Nijer, Tunus ve Botswana kendi ülkelerinden teknik adamlarla çalışacaklar. Kalan 9 ülkenin başında 3 Fransız, 2 Brezilyalı, 1 Alman, 1 Sırp, 1 Belçikalı ve 1 Portekizli var. Zambia'nın başında Bruno Metsu'nun "yakışıklı abi" kontenjanını devralan Herve Renard var. Adamı bugün Hollywood'a gönder. 2 tane büyük bütçeli filmde başrol kapar.

Kapatırken belirtelim. Grup maçlarının en güzel mücadelesi. 3 sene öncenin ömre bedel maçı Mısır-Cezayir'in bir başka versiyonu Fas-Tunus pazartesi günü. Kaçırmayın derim. Bizim iş yerindeki Faslı Abderrahim, "bu maçı kzanamazlarsa daha da turnuvayı izlemem" diyor. Yani Tunus'u yenmek bir Faslı için şampiyonluğa bedel. Tunuslular için de aynı elbet.

Hiç yorum yok: