18 Ocak 2012 Çarşamba

BİRA GEÇİDİ vol.7: DREHER

























Geçen cumartesiyi kaçırdım diye seriyi boşladım sanmayın buyurun dönüş yapıyorum. Bugün uzanacağımız ülke Macaristan efendim. Ülkenin gurur kaynaklarından, Kasım 2011'de ziyaret ettiğimiz Budapeşte'de tanıştığımız  Dreher'ı konuk edeceğiz serinin 7. bölümüne. Dreher bira fabrikası, bira yapımında kendilerine önemli bir su kaynağı sağlayan Danube nehrinin yakınında, şehrin Buda ve Pest taraflarında kuruldu. 1962 yılında Kőbánya Bira Fabrikası'nı satın alan Anton Dreher önemli bir kâr sağlamayı hedefliyordu ama kısa süre sonra vefat edince 14 yaşındaki oğlu Anton Dreher Jr.'a kısmet oldu. Junior, kısa sürede Kőbánya'yı ülkenin en çok aranan tescilli markası haline getirdi. 20. yüzyılın başında kendisine rakip olabilecek diğer fabrikaları da bünyesine katıp hızla genişledi. 1992'de halka açık bir şirket haline geldiler ve 2002'de de, bugün dünyanın en büyük ikinci bira dağıtımcısı olan SABMiller'ın bünyesine girdiler.

Dreher tipik bir süpermarket birası. Budapeşte'deki herhangi bir süpermarkette kendisine kolayca ulaşmak mümkün. Ülke içinde elbette rakipleri var. Sopron gibi ya da Çek diyarından gelen efsane Pilsner Urquell gibi (serinin ikinci halkasında incelemiştik). Danube nehrinin ve şehrin karasal ikliminin etkisiyle, soğuk diyarların tipik bira çeşidi lager ekolünün en tipik temsilcilerinden. Zaten Orta Avrupa'daki ülkelerin çoğu stout veya bock maceralarına girmeden, bira dediğin altın renkli olur deyip geçiyorlar. Macaristan'ın Avrupa için oldukça ucuz bir ülke olması sebebiyle de turistlerin de gözdesi durumunda. Örneğin 50'lik bir biranın fiyatı 1,5 euro civarında ki bu fiyat Hollanda'da ortalama 4-5 euro örneğin.



Eğer yolunuz bir gün Budapeşte'ye düşerse sizleri Bohemia restoranına gidip 10-12 euro civarı bir fiyata giriş, ana yemek ve tatlıdan oluşan menüyü hüpletmeye ve beraberinde Dreher'ı götürmeye davet ediyorum. Girişte benim ismimi verin dayağı yiyin...

Alkol oranı: % 5
Tür: Lager
Uyruk: Macaristan
Standart Ambalaj: Şişe (33 cl), Kutu (50cl)
FD'nin Notu: 3,5/5

Bira Geçidi

5 yorum:

alchoburn dedi ki...

üstadım danube nehri neresidir? kırk yıllık tuna'yı danube etmişsiniz? :)

dt.ibo dedi ki...

Bu seride Polonya'dan Zywiec adlı birayı işleyip işlemeyeceğinizi merak ediyorum. Benim avrupada açık ara favorimdir. Bu arada Macaristan içinde de Soproni Candır. Güzeldir.

august oscar dedi ki...

Yazi için elinize sağlık Fırat Hocam. Yalnız Danube yerine Tuna desek sanırım daha isabetli olucak..
Kolay gelsin..

varol döken dedi ki...

bizim arkadaşlar budapeşte'de böyle bir yere senin gibi bir arkadaş tavsiyesiyle gitmişler. 2 bira 1 şampanyaya 700 euro hesap çıkmış. abi valla kız masaya oturdu kalkarken belki arkasından bakmışımdır diyordu.

gençler bu oyunlara gelmeyin, aksaray'da seranda otel'e selamımı söyleyin:)

Flying Dutchman dedi ki...

Tuna Turkcesidir Danube uluslararasi literaturdeki adi

Ben Macarcasi Duna diyeyim ortada bulusalim